Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος του καλίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και το κάλιο είναι ουσιαστικά για τη ζωή. Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν και ο κύριος ρυθμιστής της οξεοβασικής ισορροπίας. Συνεισφέρει στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα (η ικανότητα των νεφρών για κατακράτηση Κ είναι ελαττωμένη). Το μη απορροφήσιμο και το εντερικώς απεκκρινόμενο Κ αποβάλλεται από τα κόπρανα, ενώ κάποιο ποσό αποβάλλεται από τον σίελο και τον ιδρώτα. Η έλλειψη του Κ οδηγεί σε υποκαλιαιμία, με συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν ανορεξία, ναυτία, κοιλιακή διόγκωση, παραλυτικό ειλεό, μυϊκή αδυναμία, μειωμένα ή απόντα αντανακλαστικά, παράλυση, νωθρότητα, ερεθιστική συμπεριφορά, αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυδιψία, πολυουρία και καρδιακές αρρυθμίες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ αντίθετα η πρόσληψή του λειτουργεί ως ‘αντίβαρο’ στην υπέρταση, η οποία αποτελεί ένα κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Παιδικό πρωινό: πολύτιμο και αναντικατάστατο



Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό (‘breakfast’) σημαίνει ‘σπάσιμο της νηστείας’. Μετά την ολονύκτια νηστεία και αφού έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, ο οργανισμός χρειάζεται νέα εφόδια για να ξεκινήσει την ημέρα του. Φυσικά για τα παιδιά που αναπτύσσονται, το πρωινό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία: πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την καλή συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο, ενώ βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο παιδικό πρωινό

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Fudge λευκής σοκολάτας με oreo

Συστατικά


20 - 22 μπισκότα oreo χωρισμένα στη μέση
400 ml ζαχαρούχο γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
400 γρ. σταγόνες άσπρη σοκολάτα (ή σπασμένη σε μικρά κομματάκια)
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι


Τρόπος μαγειρέματος


Στρώσε μια φόρμα της επιλογής σου με αλουμινόχαρτο και σπάσε τα μπισκότα σε μισοφέγγαρα. Κράτησε τη μισή ποσότητα στην άκρη και με τα υπόλοιπα στρώσε τον πάτο της φόρμας


Βάλε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, το βούτυρο, το αλάτι και το γάλα και ανακάτεψε απαλά να λιώσει το μείγμα και να γίνει ομοιόμορφο. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη βανίλια
Ρίξε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και στη συνέχεια στρώσε τα υπόλοιπα μπισκότα επάνω από τη λευκή σοκολάτα
Σκέπασε με μεμβράνη και και άφησε στο ψυγείο να σφίξει. Κόψε σε μικρά κυβάκια μπουκίτσες και σέρβιρε...


http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=832&friendly_name=recipes-oreo&cat_id=23