Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μπουγάτσα γλυκιά

Συστατικά


1 λίτρο γάλα
300 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
30 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
500 γρ. φύλλο κρούστας
Βούτυρο
Ζάχαρη άχνη και κανέλα


Τρόπος μαγειρέματος


Βάλε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να πάρει μια βράση
Μόλις το γάλα φουσκώσει πρόσθεσε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1/4 του φλιτζανιού νερό
Πρόσθεσε και μια κουταλιά βούτυρο και ανακάτεψε να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα. Κατέβασε από τη φωτιά
Βουτύρωσε ένα ταψί και στρώσε τα μισά φύλλα στο ταψί
Άπλωσε την κρέμα από πάνω, αφού κρυώσει ελαφρά και στρώσε και το υπόλοιπα φύλλα
Ψήσε στο φούρνο στους 180oC να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο 40-45 λεπτά
Άφησε να κρυώσει ελαφρά για να κόβετε και σέρβιρε με ζάχαρη άχνη και κανέλα


http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=796&friendly_name=recipes-bougatsa&cat_id=23

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πορτοκαλόπιτα με νιφάδες βανίλιας

Συστατικά


1 δόση ζύμη για cookies (χωρίς τις σταγόνες σοκολάτας)
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
240 γρ. τυρί κρέμα
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 φλτιζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κ.γ. λικέρ εσπεριδοειδών
2 μεγάλα αυγά
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 1/2 κ.γ. βούτυρο
1/2 φλιτζάνι νιφάδες βανίλια (θα τις βρεις στα είδη ζαχαροπλαστικής)


Τρόπος μαγειρέματος


Προθέρμανε το φούρνο στου 180oC
Ετοίμασε τη ζύμη για cookie, χωρίς να προχωρήσεις στη διαδικασία του ψησίματος
Πίεσε τη ζύμη σε ένα πυρέξ να φτιάξεις μια στρώση 3 εκατοστών. Φρόντισε να ντύσεις και τα πλαϊνά με τη ζύμη σαν να φτιάχνεις μια τάρτα
Ράντισε από πάνω το ξύσμα πορτοκαλιού
Σε μέτριο μπολ χτύπησε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και το λικέρ για περίπου 1 λεπτό

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Θα βαρεθούμε ποτέ ένα τρόφιμο;

‘Θα μπορούσα να τρώω σοκολάτα – και πατατάκια – ολή την ημέρα, αν δεν φοβόμουνα τη ζυγαριά!’ Κι όμως, ξέρετε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο τόσο εύκολα; Εν μέρει, μας προστατεύει ο ίδιος μας ο εγκέφαλος...

Η συνήθεια (habituation) συνιστά μια μέθοδο εκμάθησης για τον εγκέφαλο, όπου το ερέθισμα οδηγεί σε ολοένα μειούμενη απόκριση. Η κατανάλωση φαγητού εμπεριέχει επαναλαμβανόμενη παρουσίαση του ίδιου τροφικού ερεθίσματος – στα πλαίσια ενός γεύματος – όπου η συνήθεια επιδρά έτσι ώστε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτής να συνεπάγονται μικρότερη κατανάλωση φαγητού. Η θεωρία που έχει διατυπωθεί συνιστά ότι η επαναλαμβανόμενη παρουσίαση ενός τροφικού ερεθίσματος για μέρες θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη συνήθεια (habituation) αυτού.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αλιεύματα: Μια πολύτιμη τροφή που αλλοιώνεται εύκολα

Τα αλιεύματα αποτελούν τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας και γι’ αυτό πρέπει να επιλέγονται εντός του διαιτολογίου μας 1-2 φορές εβδομαδιαίως. Οι πρωτεΐνες των ψαριών έχουν τεράστια βιολογική αξία διότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ είναι πιο εύπεπτες από αυτές των ζώων αφού περιέχουν μικρότερη ποσότητα συνδετικού ιστού και κολλαγόνου. Το λίπος των αλιευμάτων είναι πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μικρής και μακράς αλύσου (λινολενικό οξύ, DHA, EPA). 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

5 απλές διατροφικές λύσεις για τον πονόλαιμο


Χειμώνιασε για τα καλά, απ΄ ότι φαίνεται. Μαζί με το κρύο και το χιόνι, ‘θερίζουν’ οι ιώσεις αλλά και η εποχιακή γρίπη. Ειδικά αν τα παιδιά μας… σερβίρουν στο σπίτι ό,τι πιο καινούριο… φοριέται στο σχολείο, σε ίωση.

Κοινή συνισταμένη και των δύο, ο πονόλαιμος. Ένα κατά τ΄ άλλα απλό – όσο και σύνηθες – σύμπτωμα, που μας δυσκολεύει στην ομιλία και την κατάποση, ενώ μας κάνει αρκούντως… γκρινιάρηδες. 


Για να αποφύγουμε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ή αν πρόκειται για τα παιδιά μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις εξής εναλλακτικές λύσεις: