Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ



Η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια με φυσικότητα όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί εξουθενωμένοι γονείς.
Τις περισσότερες δραστηριότητες τις εκτελούν σε διακεκομμένα αλλά μάλλον έντονα διαστήματα. Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό τα παιδά από μικρή ηλικία να ενθαρύνοτναι να είναι και να παραμείνουν δραστήρια.
Υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή στη βαριά σχολική τσάντα

Λαμβάνοντας υπόψη την Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ενημερώνουμε τους γονείς σχετικά με τη βαριά σχολική σάκα των μαθητών και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν.
Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.
Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους.
Καταναλώνουμε λοιπόν αρκετό ασβέστιο;
Μελέτες συνιστούν να καταναλώνουμε 1.000-1.300mg ασβεστίου καθημερινώς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κούπες γάλατος ή γιαουρτιού.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά είναι και πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά εάν είναι πλήρη. Οπότε συνιστάται η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών (μέχρι 2%).
Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές. Περιέχει 300mg ασβέστιο και μόνο 85 θερμίδες.
Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα τα προτείνονται ως συνιστώμενες πηγές ασβεστίου. Δεν περιέχει μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς υπάρχουν και άλλα είδη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα αυτού του στοιχείου: