Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ - ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Τα λιπαρά…
 
Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες για την τροφική δυσανεξία


Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, μόλις το 2-3% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτές. Από αυτές, οι πλέον συνηθισμένες είναι η αλλεργία στο γάλα (50%), στα αβγά (73%), στα φιστίκια (49%), στη σόγια (28%), στα ψάρια (55%) και στο σιτάρι (22%).
Πρέπει να γνωρίζουμε πως, σοβαρή αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ανεξάρτητα από το ιστορικό. Ένας άνθρωπος δεν γεννιέται πάντα με μια αλλεργία, μπορεί να την αποκτήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, βέβαια, υπάρχει κάποιο συνοδό γεγονός που πυροδοτεί αυτή την αντίδραση του οργανισμού.
Τα άτομα, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο από αναφυλακτικές θανατηφόρες αντιδράσεις είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με άσθμα, που έχουν αλλεργία σε θαλασσινά και ξηρούς καρπούς (φιστίκι, καρύδι, κ.λπ.).
Αν εξετάσουμε αντίστροφα τις τροφικές αλλεργίες, ένα παιδί που εμφανίζει κάποια ευαισθησία σε τρόφιμα ενδέχεται μεγαλώνοντας να το ξεπεράσει.

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

10 συμβουλές για καλύτερη διατροφή στο γραφείο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατανοήσει την αξία και την ανάγκη για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλά, στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο. Είναι εύκολο να ακολουθήσεις διατροφικές συμβουλές στην ηρεμία του σπιτιού σου, αλλά όταν περνάς 12 ώρες την ημέρα στο γραφείο, το να συνεχίσεις να διατρέφεσαι υγιεινά είναι ένα μεγάλο καθημερινό στοίχημα. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε: 



Σπιτικό φαγητό: Ένα σπιτικό γεύμα είναι πάντα προτιμότερο, καθώς παρασκευάζεται με υλικά που γνωρίζουμε και ελέγχουμε.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Σουβλάκι ή πίτσα; Νικητής είναι…


Ποιο να επιλέξουμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό και τη διατροφή μας;

H απάντηση λοιπόν στο ποια είναι η καλύτερη επιλογή είναι... και τα δύο!

Ναι καλά διαβάσατε…

Το σουβλάκι

Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα εάν διαλέξουμε την πιο ‘light’ εκδοχή του. Συγκεκριμένα το καλαμάκι κοτόπουλο έχει λιγότερο λίπος άρα και θερμίδες από το χοιρινό και φυσικά από το γύρο (είτε κοτόπουλο είτε χοιρινό). Εάν δε η πίτα είναι αλάδωτη μάς γλιτώνει από πολλές περιττές θερμίδες αλλά και από trans λιπαρά που μάλλον υπάρχουν στο λάδι που χρησιμοποιείται και είναι ζημιογόνα. Η προσθήκη λαχανικών μάς προσθέτει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες και ανόργανα συστατικά) και κάνει το γεύμα μας πιο πλήρες αλλά και χορταστικό. Οι τηγανιτές πατάτες όπως και οι διάφορες σος μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις θερμίδες καθώς έχουν σαν βασικό συστατικό τη μαγιονέζα και πολλά μάλλον ‘κακά’ λιπαρά. Αναζητήστε ακόμα πίτες ολικής αλέσεως μιας και είναι σίγουρα αλάδωτες, πιο χορταστικές και η νέα ‘μόδα’ σε πολλά σουβλατζίδικα. Δίνει υπέροχη, διαφορετική γεύση, φυτικές ίνες και... χορταίνει!

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Γεμιστά αυγά με σολομό και τυρί κρέμα

Συστατικά

6 μεγάλα αυγά
3 κ.σ λωρίδες καπνιστό σολομό
3 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κ.σ μαλακό τυρί κρέμα
1 κ.σ κρέμα γάλακτος
1 κ.σ μουστάρδα Dijon
2 κ.σ χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο και πάπρικα για το σερβίρισμα






Τρόπος μαγειρέματος

Καθάρισε τα κόκκινα αυγά σου και βάλε σε κρύο νερό να μην μαυρίσουν
Κόψε τα αυγά στη μέση και αφαίρεσε τον κρόκο σε ένα μπολ
Ανακάτεψε το σολωμό, τους κρόκους, και τα υπόλοιπα υλικά λιώνοντας καλά με ένα μεγάλο πιρούνι να αναμειχθούν καλά
Γέμισε τα ασπράδια με την γέμιση των κρόκων σκέπασε με διάφανη μεμβράνη και άσε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρεις

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=436&friendly_name=recipes-eggs&cat_id=29

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Πράσινες τηγανητές ντομάτες

Συστατικά

3 μέτριες σφιχτές πράσινες ντομάτες
Αλάτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
1/3 του φλιτζανιού αραβοσιτάλευρο
1/2 του φλιτζανιού τριμμένη φριγανιά
1/4 του φλιτζανιού φυτικό ελαιόλαδο

Τρόπος μαγειρέματος

Κόψε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες
Αλάτισε τις φέτες και άσε να σταθούν για 5 λεπτά περίπου
Στο μεταξύ βάε σε ξεχωριστά μπολάκια το αλεύρι και το καγιέν, το γάλα και αυγό και τη φρυγανιά με το αραβοσιτάλευρο
Ζέστανε το λάδι σε βαθύ τηγάνι.