Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αλμυρά σου με τόνο

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ: 1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ αλάτι
4 αυγά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 3 κονσέρβες τόνο σε λάδι
3 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. Γλυκιά πλάσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. μαγιονέζα



Τρόπος μαγειρέματος

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ανακάτεψε το νερό με το βούτρο και το αλάτι και ανακάτεψε καλά μέχρι να κοχλάσει το μείγμα σου
Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας έντονα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας
Άφησε τη ζύμη να κρυώσει καλά και βάλε την σε μίξερ για να προσθέσεις και τα αυγά ένα, ένα

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Tacos ψαριού με πικάντικο ντιπ

Συστατικά

Για το ντιπ: 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
3 κ.σ μαγιονέζα με λίγες θερμίδες
3 κ.σ κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1 κ.γ ξίσμα lime
1 ½ κ.γ φρέσκο χυμό lime
Αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
Για τα τάκος:1 κ.γ κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ κόλιαντρο σε σκόνη
½ κ.γ γλυκιά πάπρικα
¼ κ.γ κόκκινο πιπέρι τριμμένο
Αλάτι
Λίγο σκόρδο τριμμένο
750 γρ. Φιλέτο κοκκινόψαρου
Ελαιόλαδο
8 τορτίγιες καλαμποκιού
2 φλιτζάνια τριμμένο λάχανο

Τρόπος μαγειρέματος

Προθέρμανε τον φούρνο στου 280οC
Για το ντιπ ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και ανακάτεψε καλά. Άφησε το ντιπ στην άκρη
Για τα τάκος ανακάτεψε το κύμινο με το κόλιαντρο, την πάπρικα, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο σε ένα μικρό μπολ
Πάναρε τα φιλέτα του ψαριού με το μείγμα των μπαχαρικών σου και βάλε τα σε ένα αντικολλητικό χαρτί
Ψήσε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ανοίγει κάπως το ψάρι με ένα πηρούνι

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ισορροπημένη και πλήρης διατροφή για γερά οστά

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που καθημερινά χτίζεται και αποδομείται στον οργανισμό μας. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο, ώστε να υπερτερεί ως σχηματισμός νέου οστού. Διαφορετικά, εάν η αποδόμηση υπερτερεί, οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση.
Το απολύτως απαραίτητο συστατικό στην τροφή μας για τη δημιουργία γερών οστών αναμφίβολα είναι το ασβέστιο, καθώς συντελεί στη δημιουργία νέων οστεοκυττάρων. Στα οστά αποθηκεύεται περισσότερο από το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο σώμα μας. Πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (χαμηλών λιπαρών ή άλιπα), τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Οι ανάγκες σε ασβέστιο εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου:
  • Για παιδιά ηλικίας 4 - 8 ετών χρειάζονται 800 mg ασβεστίου την ημέρα.
  • Για άτομα 9 - 18 ετών χρειάζονται 1.300 mg.
  • Για άτομα 19 - 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg.
  • Για άτομα άνω των 50 ετών χρειάζονται 1.200 mg.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

6 tips που κόβουν την όρεξη

Η παροιμία λέει πως 'τρώγοντας έρχεται η όρεξη'. Το ζητούμενο είναι όμως με ποιον τρόπο φεύγει! Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να περιορίσετε τη λαχτάρα που νιώθετε κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά στο αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό; Ακολουθούν λοιπόν 6 απλά τρικ που μπορούν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα την όρεξή σας:
  • Καταναλώστε το γεύμα σας πιο αργά: Μελέτες έχουν δείξει πως, για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος. Εάν όμως τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνει το σώμα να αντιληφθεί ότι χόρτασε και κινδυνεύουμε να υπερκαταναλώσουμε τροφή. Βάλτε λοιπόν το πιρούνι σας στο ρελαντί και θα δείτε ότι και καλύτερο έλεγχο της μερίδας σας θα έχετε και θα απολαμβάνετε με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεύμα σας.
  • Αλλάξτε τη γεύση σας: Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε βουρτσίζοντας τα δόντια σας ή μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε ανθρακούχο νερό με λίγο λάιμ ή ένα λάιτ αναψυκτικό, το οποίο δεν θα σας επιβαρύνει θερμιδικά αλλά αντίθετα θα σας αναζωογονήσει και θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκιά γεύση.
  • Καταναλώστε μικρότερα γεύματα: Ίσως έχετε βαρεθεί να ακούτε για τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, ωστόσο αποτελεί από τις κορυφαίες διατροφικές συστάσεις για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η καλύτερη ρύθμιση της όρεξης. Καταναλώνοντας 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα, δηλαδή τρώγοντας ανά 3 περίπου ώρες, δύσκολα θα νιώσετε έντονη πείνα και κατ’ επέκταση θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε διατροφικές ατασθαλίες.

Strudel με μήλο

Συστατικά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του κ.γ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
200 ml. χλιαρό νερό
Γέμιση - 100 γρ. βούτυρο
100 γρ. φρυγανιά
50 γρ. σταφίδες
4 κ.σ. ρούμι
5-6 μεγάλα πράσινα μήλα
150 γρ. ζάχαρη
1-2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. κανέλα
Λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Τρόπος μαγειρέματος

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τι καινούριο έρχεται στο χώρο της διατροφής

Είναι γνωστό ότι οι τροφές αποτελούνται από μια πληθώρα συστατικών που είτε μόνα τους, είτε συνεργικά συμβάλλουν στη θεραπευτική τους δράση. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε ήδη, αρκετές τις μαθαίνουμε σήμερα, αλλά τις περισσότερες δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Το βασικό ερώτημα γύρω από την ανακάλυψη νέων συστατικών στα τρόφιμα είναι εάν οι ευεργετικές δράσεις των τροφών, συμπίπτουν με αντίστοιχα ευεργετικές δράσεις των συστατικών τους. Διάφορες μελέτες σήμερα αναδεικνύουν νέα συστατικά των τροφίμων, μερικά από τα οποία παραθέτουμε παρακάτω: 


Μαννοζο-ολιγοσακχαρίτες (mannooligosaccharides - MOS) 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής για την έγκυο

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφού σχετίζεται με την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την εγκυμοσύνη σας:

  • Παρακολουθείτε το βάρος σας. Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10 - 12,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως η πρόσληψη βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό βάρος της εγκύου και το είδος της κύησης, π.χ. αν πρόκειται για δίδυμη κύηση. Αν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη με παραπάνω κιλά, στόχος είναι η πρόσληψη όσο το δυνατόν λιγότερου βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους την περίοδο αυτή αντενδείκνυται. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν παίρνετε πάνω από 3 κιλά ή λιγότερο από 1 κιλό το μήνα.

Κοινό κρυολόγημα και πρόληψη

Κοινό Κρυολόγημα ονομάζουμε τη νόσο ολιγοήμερης διάρκειας η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου κάποτε και του φάρυγγα, με ή χωρίς την παρουσία χαμηλού πυρετού.

Το Κοινό Κρυολόγημα απαντάται παγκοσμίως. Λοιμώξεις επέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μία ‘ελαφρά νόσος ‘, είναι όμως μία νόσος με μεγάλη οικονομική σημασία, αφού εξ αιτίας της, παγκοσμίως, χάνεται μεγάλος αριθμός εργατοωρών.

Το παθογόνο αίτιο της νόσου είναι οι ρινοϊοί, για τους οποίους έχουν αναγνωριστεί περίπου 113 αντιγονικοί τύποι. Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξής τους, είναι οι 33ο - 34ο βαθμοί Κελσίου και pH 6,8 – 7,3, συνθήκες δηλαδή που επικρατούν στη ρινική κοιλότητα του ανθρώπου.
Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από καταρροή, ρινική απόφραξη, βήχα, πταρμό, ελαφρύ πονοκέφαλο, κακουχία, και σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η οστεοπόρωση σε 10 ερωτήσεις

 
Ποιά είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης και ποιοί οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η πάροδος της ηλικίας και στα δύο φύλα. Άλλα αίτια μικρότερης σημασίας είναι η διατροφή πτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, η θεραπεία με μεγάλες δόσεις θυροξίνης και το κάπνισμα. Η κληρονομικότητα, η μεγάλη ηλικία, οι ανωμαλίες στην περίοδο, και η θεραπεία με κορτιζόνη αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταγμάτων; 

Κύριοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία, η κληρονομικότητα, η χαμηλή οστική πυκνότητα (όπως συμβαίνει στην οστεοπόρωση), το μικρό σωματικό βάρος, προϋπάρχον κάταγμα και θεραπεία με κορτικοειδή. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

11ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της παχυσαρκίας, του μεταβολισμού και των διαταραχών διατροφής το 11ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας.


Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι 'Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2'.


Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η σημασία της αύξησης του βάρους στην εμφάνιση των επιπλοκών στο ΣΔ, έτσι ένα στρογγυλό τραπέζι είναι αφιερωμένο στην επιλογή της αντιδιαβητικής αγωγής στους παχύσαρκους Διαβητικούς. 

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της άσκησης στη νοσηρότητα και τη μακροζωία. Στο συνέδριο πέραν από τις ορμονικές και μεταβολικές ευνοϊκές επιδράσεις της άσκησης, θα συζητηθεί για πρώτη φορά η σημασία της 'φυσικής κατάστασης' (fitness) όπως και η αξία της μέτρησης του έμμεσου δείκτη της, VO2 Max με εργομετρία. 

Μπρουσκέτες σολομού


Συστατικά

1 γαλλική μπαγκέτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη
2 κ.σ. κάπαρη
Ξύσμα λεμονιού περίπου 1 κ.σ.
Χυμό από μισό λεμόνι
Δυο πρέζες ψιλοκομμένο άνηθο
200 γρ. καπνιστό σολομό
Μισό κόκκινο κρεμμύδι (μεγάλο) κομμένο σε λεπτές ροδέλες

Τρόπος μαγειρέματος

Προθέρμανε το φούρνο στο γκριλ
Χτύπησε ελαφρά τη κρέμα γάλακτος και πρόσθεσέ την απ' ευθείας σε ένα μπολ με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, την κάπαρη και τον άνηθο
Κόψε το ψωμάκι σου σε φέτες και ψήσε στο γκριλ να πάρουν ελαφρύ χρώμα και από τις δύο πλευρές
Άπλωσε το μείγμα της κρέμα γάλακτος στο ψωμάκι και βάλε από ένα κομμάτι σολομού, λίγο κρεμμύδι και άνηθο
Σέρβιρε ζεστά ή κρύα

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=470&friendly_name=recipes-brusquettes&cat_id=29

Διατροφή κατά του καρκίνου!

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στον κόσμο αμέσως μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει εκτιμηθεί ότι η διατροφή μπορεί να εξηγήσει την αιτία πρόκλησης του 30% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στις δυτικές χώρες και έως και το 20% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πρόσφατες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, τη μείωση της πρόσληψης λίπους από τη διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης παστών και καπνιστών τροφίμων, τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και την πρόσληψη πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μέσω των αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών 
συστατικών που συμβάλλουν προστατευτικά ενάντια του καρκίνου. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε:

Φυτικές Ίνες:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ελληνική και κυπριακή κουζίνα: Τόσο ίδιες, αλλά και τόσο διαφορετικές

ΦΕΤΑ
 Η ελληνική κουζίνα φημίζεται ανά τον κόσμο για τη γευστικότητα της, την ποικιλία της, αλλά και θρεπτικότητά της, αφού η μεσογειακή κουζίνα γενικά θεωρείται η πιο υγιεινή απ' όλες.


Η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, τα όσπρια, το μέλι και το ψάρι αλλά και τα κρέατα όπως το κατσίκι, το αρνί και το χοιρινό

Στα ελληνικά φαγητά χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά με μέτρο, για να μην καλύπτουν τη γεύση των λαχανικών ή των κρεάτων, όπως η ρίγανη, ο δυόσμος, το σκόρδο, ο άνηθος, ο μαϊντανός, το δαφνόφυλλο, ο βασιλικός, το θυμάρι, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το δεντρολίβανο, το μοσχοκάρυδο και ο κρόκος Κοζάνης.

Θα βρείτε επίσης ποικιλία κρασιών, λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφυλιών στην Ελλάδα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Φαγητό και συναισθηματικη κατασταση!!

Η σχέση της διατροφής με τα συναισθήματα είναι αμφίδρομη. Πολύ συχνά τα «μηνύματα» που ωθούν στην πρόσληψη τροφής, δεν … σχετίζονται με την ικανοποίηση της βιολογικής πείνας, αλλά με την ανάγκη του ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματα που βιώνει. Όταν όμως το φαγητό μετατρέπεται σε υποκατάστατο ευτυχίας ή αγχολυτικό, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος: η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται είναι μεγάλη, το σωματικό βάρος αυξάνεται, προκαλούνται ενοχές και το άτομο συνεχίζει την υπερκατανάλωση τροφής στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στα αρνητικά συναισθήματα.


Φαγητό και συναισθήματα
Στη βρεφική ηλικία, τρώμε μόνο όταν πεινάμε και σταματούμε όταν η πρόσληψη τροφής οδηγήσει σε ικανοποίηση και κορεσμό. Κανονικά λοιπόν, η κατανάλωση και η ανάγκη για λήψη τροφής είναι ενδογενώς ρυθμιζόμενες. Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως, στο νεογέννητο μωρό, οι πρώτες εμπειρίες με το φαγητό καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα σχετιστεί με αυτό αργότερα. Ο ρυθμός και ο τρόπος πρόσληψης τροφής στο βρεφικό στάδιο, καθώς και η σχέση του μωρού με την τροφό του, επηρεάζουν τον τρόπο που το βρέφος βιώνει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τις πρωταρχικές του εμπειρίες επιβίωσης.
Πολύ συχνά στα επόμενα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η αγάπη και η φροντίδα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος, εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσω της προσφοράς τροφής, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όταν η αγάπη δεν μπορεί να επικοινωνηθεί με άλλο τρόπο, το φαγητό γίνεται το αποκλειστικό μέσο. Ως επακόλουθο, η λήψη τροφής συνδέεται στενά με τον ψυχικό κόσμο του παιδιού.

Κανελόνια με κρέμα καπνιστού σολομού


Συστατικά

1 πακέτο κανελόνια
600 γρ. τυρί κρέμα
400 γρ. καπνιστό σολομό
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τη Thousand island Dressing: Ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι
200 γρ. Μαγιονέζα
50 γρ. μουστάρδα
50 γρ. κέτσαπ
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ταμπάσκο
Αλάτι και πιπέρι
100 γρ. κρέμα γάλακτος

Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε τα κανελόνια σε νερό να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Βάλε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπλέντερ και ανακάτεψέ τα να γίνουν μια ομοιόμορφη σος

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Πράσινα λαχανικά ή ντομάτα;



Αναμφίβολα, όλοι γνωρίζουμε ότι καθημερινά στη διατροφή μας πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά. Ωστόσο, πολλοί συχνά ιδιαίτερα τα άτομα, που ακολουθούν δίαιτα έρχονται αντιμέτωπα με το δίλημμα για το αν θα πρέπει να καταναλώνουν: «Πράσινα λαχανικά ή ντομάτα»;

Μακαρονάδα της Τοσκάνης


Συστατικά

500 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 κονσέρβες ντοματάκια
1 κονσέρβα κόκκινα γλυκά φασόλια ξεπλυμένα και στραγγισμένα
450 γρ. χυμό ντομάτας (περίπου ένα κουτί)
1 φλιτζάνι νερό
150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σέλερι ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. βασιλικό, ρίγανη και μαϊντανό ξερό
1 πακέτο σπαγγέτι


Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε όλα τα υλικά σου εκτός από τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησε τα να πάρουν μια βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά
Άφησε στο πιο χαμηλό για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά σου
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα μακαρόνια και ανέβασε τη θερμοκρασία στο δυνατό
Σκέπασε και ανακάτευε κατά διαστήματα
Το φαγητό σου είναι έτοιμο όταν γίνουν τα μακαρόνια σου

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=602&friendly_name=recipes-tuscanpasta&cat_id=106

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τελικά παχαίνει ο καφές;

Τελικά ο καφές παχαίνει; Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Πόσες … φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!
 
Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασσικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγύ, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού. Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!
Εμπιστευθείτε τον «κλασσικό»… ελεύθερα!

Μακαρονόπιτα με 3 τυριά


Συστατικά

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (όσο πιο χοντρά τόσο καλύτερα)
200 γρ. ζαμπόν
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
4 αυγά
Aλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βράσε τα μακαρόνια σου σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φρόντισε να παραμείνουν al dente
Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα τυριά μαζί
Βουτύρωσε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και άπλωσε σε αυτό το 1/3 των βρασμένων μακαρονιών σου
Πασπάλισε με το 1/3 από τα τυριά και την αντίστοιχη ποσότητα ζαμπόν. Επανάλαβε την διαδικασία δημιουργώντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σου

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ριζότο γαρίδας με σαμπάνια

Συστατικά

Υλικά για το ριζότο: 1 σκελίδα σκόρδο
2 ποτήρια νερό
80 γρ. βούτυρο
1 μπουκάλι σαμπάνιας
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, Λευκό πιπέρι
1 ματσάκι μαϊντανό
330 γρ. ρύζι για ριζότο (επιλέξτε, αυστηρά, μεταξύ Arborio ή Carnaroli)
1 κρεμμύδι
12 μεγάλες γαρίδες
1 σκελίδα σκόρδο
Υλικά για τον ζωμό των γαρίδων: 1 ποτηράκι brandy
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κρεμμύδι
Το κέλυφος από τις γαρίδες

Τρόπος μαγειρέματος
Καθάρισε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Κράτησε τα για να ετοιμάσεις το ζωμό
Κράτησε τις καθαρισμένες γαρίδες στην άκρη (καλύτερα σκεπασμένες στο ψυγείο) και ξεκίνησε να ετοιμάζεις το ζωμό
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίξε 3 κ.σ ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί. Πρόσθεσε τα κελύφη να τσιγαριστούν

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Γιατί πρέπει να μασάμε κάθε μπουκιά… 40 φορές



Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να μασάτε κάθε σας μπουκιά όσο περισσότερο μπορείτε. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όσοι μασούν κάθε μπουκιά 40 φορές τρώνε κατά 12% λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι όσοι τη μασούν 15 φορές.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παρατεταμένη μάσηση αποτρέπει την υπερκατανάλωση φαγητού, επειδή παρέχει στον εγκέφαλο περισσότερη ώρα να αντιληφθεί πως χορτάσαμε. Επιπλέον, φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης – της ορμόνης της πείνας, η οποία κυκλοφορεί στο πεπτικό σύστημα.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν, στην Κίνα, οι οποίοι επιστράτευσαν 16 αδύνατους άντρες και 14 παχύσαρκους. Όλοιήταν 18 έως 30 ετών.

Σαν Σήμερα...Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς κατά την Greenpeace:
  • Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
  • Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Fish & Chips

Συστατικά

1 κιλό μπακαλιαράκια φρέσκα και φιλεταρισμένα
15 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουτάκι μπύρα
Ζάχαρη
Αλέυρι
3-4 Πατάτες
Λάδι για τηγάνισμα

Τρόπος μαγειρέματος

Ανακάτεψε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη μπύρα και τη ζάχαρη να διαλυθούν καλά. Άφησε το μείγμα 1/2 ώρα να φουσκώσει
Στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει
Αλάτισε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και πρόσθεσέ τα στο κουρκούτι της μπύρας
Βάλε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο λάδι να κάψι και τηγάνισε τα παναρισμένα ψαράκια σου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
Εν τω μεταξύ καθάρισε τις πατάτες και κόψε τις για τηγάνι και τηγανίστε τις
Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=459&friendly_name=recipes-fishnchips&cat_id=34

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Cinnabon

Είναι ο λεγόμενος λουκουμάς που θα βρεις στον φούρνο της γειτονίας σου. Ετοίμασέ το μόνη σου και γέμισε την κουζίνα μυρωδιές κανέλας και ζάχαρης. Αν η σάλτσα τυριού σου φαίνεται πολύ βαριά, μπορείς να κρατήσεις κάποια κομμάτια για να τα απολαύσεις σκέτα με τον καφέ σου...

Συστατικά

Ζύμη: 600 γρ. αλεύρι
120 γρ. ζάχαρη
8 γρ. μαγιά (1 φακελάκι)
220 γρ. χλιαρό γάλα
70 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
Γέμιση: 200 γρ. καστανή ζάχαρη
3-4 κ.σ. κανέλα
70 γρ. μαργαρίνη
Σάλτσα τυριού:110 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. τυρί κρέμα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. βανίλια υγρή

Τρόπος μαγειρέματος

Παχαίνει το βραδινό;

Μια σωστή προτροπή που όμως δεν είναι πάντα εφικτή. Όσοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ μπορούν να χάσουν βάρος;

Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα το βράδυ.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

5 διεθνείς υγιεινές συνήθειες διατροφής

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και σε ποιες χώρες είναι υγιεινή η μαγειρική. Σε κάθε χώρα υπάρχουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.
Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και τα τρόφιμα από την Ασία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη στην υγεία και ευχαρίστηση στο τραπέζι.

Καταναλώνετε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα και η Κίνα.
Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί γαρνιτούρα. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τα λαχανικά είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.

Portobello Burger

Συστατικά

4 στρογγυλά ψωμάκια για burger
4 μανιτάρια portobello
1/4 του φλιτζανιού μπαλσάμικο ξίδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
1 κ.γ. ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Αλάτι, Πιπέρι
4 φέτες τυρί προβολόνε
4 φύλλα μαρουλιού
Μισό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες



Τρόπος μαγειρέματος


Βάλε τα μανιτάρια με την μαλακή πλευρά προς τα πάνω σε ένα ρηχό πυρίμαχο πιάτο ή ταψάκι
Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ξίδι, το βασιλικό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και αλατοπιπέρωσε
Περίχυσε με το μείγμα μπαλσάμικου τα μανιτάρια και άφησε τα να σταθούν για 15 λεπτά, γυρίζοντας δύο φορές μέσα στο πιάτο να πιουν τα υγρά
Προθέρμανε το γκριλ του φούρνου και ψήσε τα μανιτάρια. Πέρασε με τη μαρινάρα που σου έχει μείνει τα μανιτάρια όσο ψήνονται

Ασφαλή ή όχι τα καραμελοχρώματα;



Σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων χρησιμοποιούνται σήμερα τα καραμελοχρώματα. Πρόκειται για χρωστικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να δώσουν … ένα πιο καφέ χρώμα. Γενικότερα ως χρωστικές χαρακτηρίζονται οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες που συνήθως δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα και δεν χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμου.

Τα καραμελοχρώματα είναι συνήθως καφέ χρωστικές, αλλά το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από απαλό κίτρινο, έως σκούρο καφέ. Είναι ευδιάλυτες στο νερό, με ιδιαίτερη και ορισμένες φορές πικρή γεύση και με οσμή καμμένης ζάχαρης. Αποτελούνται από πολύπλοκα μίγματα που παράγονται κατά τη θέρμανση και καύση σακχάρων με την παρουσία αλκάλεων, αμμωνίας, θειούχων ενώσεων ή συνδυασμό αυτών και διακρίνονται σε τέσσερις υποομάδες, ανάλογα με την ένωση που αντιδρά ο υδατάνθρακας:

Ο έφηβος έχει τη δική του διατροφή


Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί αρχίζει και ο καθημερινός αγώνας των εφήβων. Το φροντιστήριο, οι ξένες γλώσσες και οι τόσες άλλες υποχρεωτικές πλέον ασχολίες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο στο ελάχιστο και πιέζουν ασφυκτικά από παντού…
Η φροντίδα για το «τι θα φάω» και «πόσο έχω κινηθεί σήμερα» είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό ενός εφήβου και είναι φυσικό! Αφού η έλλειψη χρόνου… " Που καιρός για άθληση, εδώ δεν προλαβαίνουμε να φάμε;" σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιουδήποτε άμεσου ενδιαφέροντος… «καταναλώστε λίγα λιπαρά για να προστατεύσετε την καρδιά σας!»… μετατρέπει τη σκέψη της διατροφής και της άσκησης σε αραχνιασμένες ιδέες από τις ιστορίες των παππούδων!
Αποτέλεσμα;… Το εύκολο και κυρίως γρήγορο φαγητό δεν αποτελεί μια κακή συνήθεια, αλλά αναγκαίο και ταυτόχρονα μοδάτο «κακό».
Τι έχει να κερδίσει ένας νέος προσέχοντας τη διατροφή του; Γιατί η ισορροπία είναι must στους εφήβους; Ρίξτε μια ματιά…
Πες μου πόσες φορές έφαγες, να σου πω πως αισθάνεσαι….

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

6 βήματα για να κάνετε το παιδί σας να φάει λαχανικά!

Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τα λαχανικά; Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  • Ξεκινήστε το γεύμα με σαλάτα. Προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο ευπαρουσίαστη και ευφάνταστη μπορείτε.
  • Σερβίρετε σε μικρό μπολάκι τα αγαπημένα του λαχανικά και σταδιακά αυξάνετε την ποσότητα και την ποικιλία των λαχανικών, ανακατεύοντας εκείνα που προτιμά με άλλα που αποφεύγει.
  • Εμπλουτίστε τα μαγειρευτά φαγητά με έξτρα λαχανικά. Για παράδειγμα, μαγειρέψτε κρέας ή κοτόπουλο με κολοκυθάκια, φασολάκια, μελιτζάνες ή προσθέστε στο λεμονάτο καρότα, μανιτάρια και πιπεριές.
  • Μην επιμένετε να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του με το ζόρι. Αντί για αυτό ανακατέψτε τα με άλλα λαχανικά ή τρόφιμα που του αρέσουν. Αν και πάλι τα αφήσει μην το σχολιάσετε, αλλά επαναλάβετε σε επόμενο γεύμα. Πολλές φορές το παιδί χρειάζεται να εκτεθεί πάνω από 20 φορές σε ένα τρόφιμο προκειμένου να το δοκιμάσει.
  • Είναι χρήσιμο με κάθε ευκαιρία να εμπλέκετε το παιδί σας στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος ειδικά για πιάτα όπως η σαλάτα. Αφήστε το να πειραματιστεί υπό την εποπτεία σας με σχέδια κοπής και συνδυασμούς χρωμάτων και δοκιμάστε από κοινού το αποτέλεσμα.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πατάτες: διατροφική αξία σε καιρούς οικονομικής κρίσης


Εχοντας φθάσει στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τη Νότια Αμερική, η καλλιέργειά τους διαδόθηκε στη γηραιά ήπειρο τον 18ο αιώνα φτάνοντας στο απόγειό της τον 19ο αιώνα. Οι πατάτες καταναλώνονται ευρύτατα από το κοινό σε ποικίλες χώρες.

Η κατανάλωσή τους οφείλει να τις τοποθετεί στο καθημερινό πιάτο σαν συνοδευτική τροφή και όχι ως κύριο γεύμα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ικανότητα κορεσμού των τροφίμων ανέδειξε πως τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως οι πατάτες, εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα κορεσμού σε σχέση με τρόφιμα αυξημένης ενεργειακής πυκνότητας, όπως ένα γλυκό. Επιπρόσθετα, αν οι πατάτες καταναλωθούν σε συνδυασμό με μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία διαθέτει την υψηλότερη ικανότητα κορεσμού, τότε το αποτέλεσμα μεγιστοποιείται.

Στιγμιαίος καφές και θερμίδες

'Τελικά ο καφές παχαίνει'; 'Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας';
Πόσες φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!
Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι με σιρόπια και σαντιγύ, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού. Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!
Εμπιστευθείτε τον 'κλασσικό'… ελεύθερα!

Ποιες τροφές επιλέγουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας


 Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα και ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης βρίσκουν τη ‘γιατρειά’ ή την παρηγοριά τους στο πιο απλό ‘φάρμακο’, το φαγητό. Επειδή όμως τόσο η ποσότητα όσο και η επιλογή ανήκει αποκλειστικά σε εμάς, καθιστώντας μας αυτόματα γιατρούς του συναισθήματός μας, ας δούμε μαζί αν όντως οι επιλογές μας είναι και οι σωστές και πως αλλιώς μπορούμε να τις ελέγξουμε...

Μελαγχολία… 

Η μελαγχολία και η καταπιεσμένη ερωτική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν το διατροφικό μας ραντάρ να αναζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπάμε σε γλυκά, μπισκότα και σκέτο ψωμί. Λογικό, γιατί οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.

Λύση …

Σουφλέ τυριών

Συστατικά

3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγού
80 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
80 γρ. γραβιέρα
80 γρ. έμενταλ
4 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι και πιπέρι (άσπρο ή μαύρο)

Τρόπος μαγειρέματος


Βάλε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και πρόσθεσε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
Άφησε λίγο το μείγμα να καβουρδιστεί και πρόσθεσε το γάλα
Αλατοπιπέρωσε και κατέβασε το μείγμα από τη φωτιά. Τώρα έχεις μια βελούδινη μπεσαμέλ
Πρόσθεσε τους κρόκους αυγών και τα τριμμένα τυριά (κρατώντας την παρμεζάνα για το ψήσιμο)
Χτύπησε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και ανάμειξέ τα στη μπεσαμέλ (αφού έχει κρυώσει) απλά για να παραμείνει αφράτη
Βουτύρωσε ένα ταψάκι ή ατομικά φορμάκια ρίξε το μείγμα και πασπάλισε με την παρμεζάνα
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια
 
 http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=461&friendly_name=recipes-soufflecheese&cat_id=29