Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Καλαμάρι γεμιστό α λα Ιτάλια

Συστατικά

1000 γρ καλαμαράκι καθαρισμένο
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
8 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
¼ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
3 γεμάτες κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι
 
Για την σάλτσα: 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες
2 φύλλα δάφνης ή 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
2 σκόρδο ολόκληρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Τρόπος μαγειρέματος

Ξεπαγώνετε το καλαμάρι, το πλένετε μέσα και έξω και το στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας
Αφαιρείτε τα πλοκάμια, τα ψιλοκόβετε και τα αλατίζετε ελαφρά
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και στην συνέχεια ένα – ένα προσθέτετε τον μαϊντανό, την κάπαρη, την ντομάτα, τις ελιές και το κρασί. Αφήνετε την γέμιση να σιγοβράσει και να πιει τα χυμούς της
Προσθέτετε την φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσακάς

Συστατικά

6 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμά τους
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
2 ποτήρια του νερού γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

Πλύνε τις μελιτζάνες, αφαίρεσε τα κοτσάνια και κόψε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Αλάτισε καλά και βάλε τις φέτες σε σουρωτήρι για μισή ώρα
Ξέπλυνε τις μελιτζάνες από το αλάτι και στίψε με το χέρι μία μια να φύγουν τα πολλά υγρά τους
Στέγνωσέ τες σε απορροφητικό χαρτί και ετοίμασε το τηγάνι με το ελαιόλαδοα για να τις τηγανίσεις μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα
Ακούμπησέ τες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η γλυκιά...και πικρή γεύση της σοκολάτας


Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους λάτρεις της σοκολάτας και αναδεικνύει την ευεργετική της δράση στην υγεία της καρδιάς.Για ακόμα μια φορά η σοκολάτα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και αυτή τη φορά τα νέα είναι 'γλυκά'. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα καθιστούν την αγαπημένη γλυκιά απόλαυση μία υγιεινή συνήθεια, αρκεί βεβαίως να μη χάσουμε το μέτρο.
Μία νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό 'British Medical Journal', κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 1/3. Μάλιστα, τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν και επίσημα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας που διεξήχθη στο Παρίσι. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση σοκολάτας πιθανόν συνδέεται με ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Η θετική αυτή σύνδεση πιθανολογείται ότι οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της σοκολάτας.

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ετικέτες τροφίμων: Χαμένοι στη μετάφραση;


Οι συσκευασίες αρκετών τροφίμων πλέον αναφέρουν την έκφραση 'μερικώς υδρογονωμένα λίπη'. Λίγοι, όμως γνωρίζουν πως πίσω από τη δυσνόητη αυτή λέξη κρύβονται τα τρανς λιπαρά.
Τι είναι και πού βρίσκονται;


Τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια μορφή λιπαρών που συναντάμε μόνο σε τρόφιμα και προκύπτουν κατά την επεξεργασία ελαίων για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, γλυκά, προτηγανισμένα προϊόντα και αλμυρά σνακς όπως γαριδάκια.
Πόσο ύποπτα είναι; Το αρνητικό στην υπόθεση των τρανς λιπαρών είναι πως μοιάζουν πολύ με τα κορεσμένα λίπη, ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε τέτοιου είδους λιπαρά έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της καρδιάς, εφόσον αυξάνουν την LDL, 'κακή' χοληστερόλη και μειώνουν την HDL-'καλή' χοληστερόλη.

Πόσα τρανς λιπαρά επιτρέπεται να καταναλώνουμε;

Ψάρια και ιχθυέλαια: Η απάντηση στη βία και την παραβατικότητα;


Πριν από λίγο σχετικά καιρό, άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα αποτελέσματα από μια πρωτοποριακή κλινική μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ.Η μελέτη ασχολείται με την επίδραση των συμπληρωμάτων Ω-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και κατ' επέκταση στη συμπεριφορά του ατόμου. Τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη, βρίσκονται ήδη στην αιχμή της διαμάχης για την εγκληματικότητα και την τιμωρία. Ουσιαστικά θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βάση της ποινικής δικαιοσύνης και την έννοια της ενοχής. Υποδηλώνουν ότι τα άτομα μπορεί να μην είναι πάντα υπεύθυνα για την επιθετικότητά τους.
Λαμβάνοντας υπόψη και προγενέστερη μελέτη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για νεαρούς παραβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον μερικώς, σε διατροφικές ελλείψεις!
Η δοκιμή στη φυλακή Aylesbury, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι όταν παρείχαν σε νεαρούς άντρες πολυβιταμίνες, ιχνοστοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα, ο αριθμός των βίαιων παραβάσεων που διαπράττονταν στη φυλακή μειώθηκε κατά 37%. Αν και κανείς δεν υποστηρίζει ότι μόνο η κακή διατροφή μπορεί να ερμηνεύσει τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα, ο πρώην γενικός διευθυντής των φυλακών Λόρδος Ramsbotham, αναφέρει ότι 'τώρα είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ διατροφής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ότι η καλή διατροφή ενδέχεται να την αποτρέπει.'

Έλλειψη

Διώξτε τον φόβο των κιλών


Ένας από τους λόγους που δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας είναι και η αύξηση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει τόσο αργά και σταθερά που δεν το καταλαβαίνουμε παρά μόνο όταν πλέον ο δείκτης στη ζυγαριά ανέβει ή κάποιο παντελόνι αρχίζει να στενεύει!Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις ποσότητες που καταναλώνουμε; Σίγουρα η διάθεση και η όρεξη αποτελούν τους κύριους άξονες που μας ωθούν στο φαγητό. Παράλληλα, πλήθος άλλων παραμέτρων, και κυρίως εξωτερικών ερεθισμάτων επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.
Έχει σημασία άραγε αν το φαγητό που τρώμε είναι κρύο ή ζεστό στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε; Μελέτες δείχνουν ότι η θερμοκρασία του φαγητού αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό που συμβάλλει στον τρόπο που ρυθμίζουμε τις ποσότητες που τρώμε… κρυμμένο μιας και συνήθως δεν αναγνωρίζουμε την αξία του.

Η θερμοκρασία και οι αισθήσεις μας

Σοκολατένιες κρέπες με γέμιση κρέμας φρούτων

Συστατικά

1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
1/2 φλιτζάνι άπαχο γάλα εβαπορέ
2 ασπράδια αυγών
1 αυγό ολόκληρο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 του φλιτζανιού κακάο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
4 1/2 κ.γ άνθος αραβοσίτου
1 φλιτζάνι νερό
4 1/2 φλιτζάνια raspberries (μούρα)
Κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1 κ.γ ζάχαρη

Τρόπος μαγειρέματος

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα με τα ασπράδια και το ολόκληρο αυγό. Συμπλήρωσε το αλεύρι, και το 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι και ανακάτεψε καλά
Σκέπασε τη ζύμη και άφησε στο ψυγείο για μία ώρα
Σε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος ανακάτεψε το άνθος αραβοσίτου με την υπόλοιπη ζάχαρη
Βάλε το νερό και τα φρούτα σου - κρατώντας ένα φλιτζάνι - σε ένα μπλέντερ και λιώσε να γίνουν ένας πουρές

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μακαρονάδα Alfredo light


Συστατικά

1 κ.σ ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 φλιτζάνια άπαχο γάλα
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόυπολου
3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι, Πιπέρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.)

Τρόπος μαγειρέματος

Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάλε τα ζυμαρικά σου ν α βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε το ελεαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το σκόρδο να πάρει χρυσό χρώμα
Σε μικρό κατσαρολάκι ανακάτεψε το γάλα, το ζωμό κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι να πήξει αρκετά

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μοσχαρίσιο φιλέτο με σος κερασιού

Συστατικά

4 άπαχα φιλέτα μοσχαρίσια
1 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ γάλα εβαπορέ
450 γρ κεράσια χωρίς το κουκούτσι
Λίγο Μαϊντανό

Τρόπος μαγειρέματος

Ζέστανε το λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήσε τα φιλέτα για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Αφαίρεσε το κρέας και κράτησε το σκεύος σου ζεστό
Σε ένα ποτήρι ανακάτεψε το γάλα με το κρασί και βάλε σε χαμηλή φωτιά να βράσει για μερικά λεπτά
Πρόσθεσε τα κεράσια και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αύξησε λίγο τη θερμοκρασία
Γύρισε και πάλι τα φιλέτα στο τηγάνι με τα κεράσια και ζέστανε, χωρίς όμως να αφήσεις τη σος να βράσει
Σέρβιρε με φρέσκο μαϊντανό

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=491&friendly_name=recipes-mosxaricherry&cat_id=25

Σύστημα διαχείρισης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων (HACCP)


H ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Κάθε επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης γλυκισμάτων πρέπει να θεωρεί υποχρέωσή της την επίτευξη και διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας για όλα τα παραγόμενα ή διακινούμενα προϊόντα. Για την εκπλήρωση των απαιτήσεων αυτών έχουν θεσπισθεί και εφαρμόζονται κατάλληλες διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι μόνο τα αποδεκτά τρόφιμα από άποψη ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, που πληρούν τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, διατίθενται στην αγορά.
Στη δεκαετία του 1980 σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών που οφείλονταν σε τροφοδηλητηριάσεις. Αυτή η αύξηση συσχετίστηκε αρχικά με την άγνοια των καταναλωτών, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ότι πολλά περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση των παρασκευαστών τροφίμων στην εφαρμογή των επιβεβλημένων πρακτικών (διαδικασιών) παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων.

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Duck Sauce


Είναι μια σος από διάφορα φρούτα, ζάχαρη και μουστάρδα η οποία συνοδεύει τέλεια πουλερικά. Και κυρίως την πάπια Πεκίνου


Συστατικά

5 φλιτζάνια ψιλοκομμένα ανάμεικτα φρούτα (μήλα, δαμάσκινα, αχλάδια)
1 φλιτζάνι νερό
3/4 του φλιτζανιού χυμό μήλο
1 κ.γ. σόγια σος
1 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γ. ξερή μουστάρδα

Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε όλα σου τα υλίκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά
Ανακάτευε περιοδικά μέχρι να πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε για άλλα 40 λεπτά

Pretty woman: Σαλιγκάρια a la bourguignon


Θυμάσαι τη σκηνή με την Julia Roberts να παλεύει να βγάλει ένα σαλιγκάρι από το κέλυφος μπροστά στα γοητευμένα μέτια του Richard Gere. Aυτή είναι η νόστιμη και gourmet συνταγή...

Συστατικά

48 σαλιγκάρια
½ φλιτζ. τσαγιού ξίδι
10 γρ. αλεύρι
2 ποτήρια ξηρό λευκό κρασί
2 φλιτζ. τσαγιού ζωμό
1 μικρό κρεμμύδι
1 σέλερι (μόνο το μίσχο)
1 καρότο
1 ματσάκι μαϊντανό
Aλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. ψύχα ψωμιού τριμμένη
Για τη γέμιση βουτύρου bourguignon: 250 γραμ. βούτυρο
35 γρ. κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τρόπος μαγειρέματος

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙAΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙ;


Της Ελισάβετ Στάμου 
 Τεχνολόγος τροφίμων


Είναι πολύ δύσκολο να φάει κανείς μόνο ένα πατατάκι!! Το γιατί το εξηγεί μια πρόσφατη έρευνα. Η Danielle Piomelli και ο Nicholas DiPatrizio της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, και οι συνεργάτες τους, ύστερα από έρευνα συμπέραναν ότι όλα οφείλονται σε μια χημική ουσία, τα ενδοκανναβινοειδή.
Η ομάδα αυτή σχεδίασε ένα έξυπνο πείραμα. Ποντίκια ακολούθησαν διάφορες δίαιτες, όπως υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, σε πρωτεΐνες καθώς επίσης και σε λιπαρά από καλαμποκέλαιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο οι λιπαρές τροφές ενεργοποίησαν τον CB1 υποδοχέα, ο οποίος συνδέεται με τις εξαρτίσεις. Σε αυτόν προσδένονται τα κανναβινοειδή όπως το TCH (κύριο συστατικό της κάνναβης) και τα ενδοκανναβινοειδή που σχηματίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η γεύση των λιπαρών τροφών όπως τα chips, αρχικά ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα στο έντερο, όπου οι εντερικοί υποδοχείς κινητοποιούνται και παράγουν τα  ενδοκανναβινοειδή, κάνοντας τη «λαχτάρα» μας για τα τρόφιμα αυτά ακόμα πιο ισχυρή!

ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ


images
Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη «σάρκα», λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke», σύμφωνα με το BBC, παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν για πάνω από δέκα χρόνια περισσότερα από 20.000 ενηλίκους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, με μέση ηλικία 41 ετών, και βρήκαν ότι η αύξηση μόλις κατά 25 γραμμάρια στην κατανάλωση τέτοιων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει κατά 9% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Από αυτά, πάνω από τα μισά ήσαν μήλα και αχλάδια (ένα μέσο μήλο ζυγίζει 120 γραμμάρια). Στα λευκά λαχανικά ανήκουν επίσης τα κουνουπίδια και τα αγγούρια.
Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλου χρώματος (πράσινου, πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου κ.α.). Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, αν θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για άλλες χρόνιες παθήσεις, πέρα από τα εγκεφαλικά.

Σουτζουκάκια από την Πολίτικη Κουζίνα


Μπορεί τα σουτζουκάκια να έχουν το... προσωνύμιο Σμυρνέικα όμως το debate για την κανέλα στη συνταγή τους έδινε και έπαιρνε στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη. Δοκίμασε παραδοσιακά, πεντανόστιμα, κυμινάτα σουτζουκάκια όπως τα ετοίμαζαν και στην γλυκιά Πολίτικη Κουζίνα!


Συστατικά

350-400 γρ ψωμί
500 γρ βοδινό κιμά
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.γ κύμινο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κ.γ πιπέρι
Αλάτι
1 κ.σ ξίδι
8 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Λίγη ζάχαρη
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τρόπος μαγειρέματος

11ο Συνέδριο Χημείας Κύπρου-Ελλάδας




Σύντομη Περιγραφή:

11ο Συνέδριο Χημείας Κύπρου-Ελλάδας
H συνεισφορά της Χημείας στον ανθρώπινο πολιτισμό - Παρελθόν, παρόν και μέλλλον

Αρχείο 1:

17ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αθηροσκλήρωσης


Το 17ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αθηροσκλήρωσης θα πραγματοποιηθεί 
23-25 Σεπτεμβρίου 2011
στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY στη Θεσσαλονίκη.




 περισσότερες πληροφορίες καθώς και 
το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου 
                                     μπορείτε να το δείτε εδώ.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων

ΕΚΕ - 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων, Θεσσαλονίκη 11, 12 & 13 Νοεμβρίου 2011

Ε Κ Ε
Κλάδος Κτηνιάτρων Δημόσιας Υγείας
Σύγχρονη προσέγγιση στην

Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων

(Modern Approach to Food Hygiene and Safety)
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής
Θεσσαλονίκη, 11, 12 & 13 Νοεμβρίου 2011

http://4thfoodcongress2011.hvms.gr/


Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Waldorf Pudding από τον Τιτανικό

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο με τον (λίγο μακάβριο) τίτλο "Το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού" των Rick Archbold και Dana McCauley! Πρόκειται για ένα βιβλίο με συνταγές που σέρβιρε το πολυτελές πλοίο στην διακεκριμένη θέση και τους εκλεκτούς καλεσμένους του. Δηλαδή ό, τι θα μπορούσε να έχει δοκιμάσει ο Leonardo Dicaprio στα κλεφτά με την αγαπημένη του Kate Winslet.

Συστατικά

2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα
1/2 φλιτζάνι σταφίδα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ψιλοκομμένο αποξηραμένο τζίντζερ
1 κ.σ. βούτυρο
1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια γάλα
4 κρόκους αυγών
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βανίλια
1/4 του φλιτζανιού καρύδια

Τρόπος μαγειρέματος

Μπιφτέκια με γέμιση ντομάτας

Συστατικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 καρότα τριμμένα
1 κολοκυθάκι τριμμένο
2 μέτρια κρεμμύδια κρεμμύδια τριμμένα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο
2 αυγά
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
4-5 φέτες άπαχο κίτρινο τυρί




Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε τον κιμά σε ένα μπολ και πρόσθεσε τα λαχανικά σου - πλην της ντομάτας - το ψωμί και τα μυρωδικά
Ζύμωσε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας κιμάς που δεν ξεχωρίζεις τα συστατικά του

Αλκοόλ και διατροφή


Άραγε ποτό και δίαιτα μπορούν να συνυπάρχουν; Φυσικά και μπορούν, αρκεί η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη ‘άδειων’ θερμίδων.Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν είστε ικανοποιημένοι από το βάρος σας ή τρώτε μια υγιεινή - ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε συστηματικά τότε είναι πιθανό να μπορείτε να πιείτε (συγκρατημένα) χωρίς να αυξηθεί το βάρος σας. Να θυμάστε ότι είναι μια πράξη ισορροπίας - οι θερμίδες που καταναλώνονται έναντι των θερμίδων που ‘καίγονται’ - μεταβολίζονται.
Οπότε, πριν καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να είστε συγκρατημένοι ώστε να μην το μετανιώσετε όταν γυρίσετε σπίτι.
Το αλκοόλ περιέχει κινδύνους. Η αυτοσυγκράτησή σας μειώνεται όσο περισσότερο πίνετε. Τα πολλά ‘βάλε μου άλλο ένα’ μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάτι το οποίο εάν συμβαίνει μόνο 1-2 φορές το χρόνο δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα. Φυσικά δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια.

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αναλύουμε τη χωριάτικη σαλάτα


Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η ντομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η ντομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.
Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η ρίγανη η οποία εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών, προστατεύοντας τον οργανισμό.
Όσον αφορά στη φέτα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Παρότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, η φέτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, όπως για παράδειγμα με ανθότυρο ή με κάποιο λευκό τυρί light.
Το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στη χωριάτικη σαλάτα συμβάλλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.

Προγραμματίστε οικογενειακά τη διατροφή



Ανυπομονείτε να φτάσει εκείνη η 'ηρωική' στιγμή της έναρξης των σχολείων, ώστε να μπει όλη η οικογένεια σε ένα πρόγραμμα και ρυθμό; Η διατροφή των παιδιών είναι μια σημαντική παράμετρος στο σχεδιασμό του ημερήσιου προγράμματος, με την οποία οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν, ώστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά και ευχάριστα και η ανάπτυξη των παιδιών να είναι σωστή.

Πώς ξεκινάμε;


Εξετάζοντας τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς σε συνεργασία με τα παιδιά καταλήγουμε στις εξής τέσσερις ερωτήσεις τις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν:

Ποιο θα είναι το ωράριο του φαγητού;

5 SOS βιταμίνες για μετά τα 50!


Οι βιταμίνες αποτελούν τους εξειδικευμένους εργάτες του οργανισμού μας, που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις ώστε να μας διατηρούν ενεργητικούς και δραστήριους. Ορισμένες από τις βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης.
Η βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από πολλές μορφές επιθηλιακού καρκίνου. Συνιστάται οι περισσότερες από τις ανάγκες σε βιταμίνη Α να καλύπτονται από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομες μορφές βιταμίνης Α και τα δύο σημαντικότερα είναι το β - καροτένιο και το λυκοπένιο. Το β - καροτένιο το συναντάμε σε πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, φρούτα και τους χυμούς τους, όπως το βερίκοκο, η φράουλα κλπ. Οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α αποτελούν αποκλειστικά ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, το γάλα και ο κρόκος του αυγού. Εκτός από την αντιοξειδωτική της δραστικότητα η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην όραση, όσο και στην υγεία του δέρματος. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνη Α (700 μg./ημέρα) με ισορροπημένες επιλογές τροφίμων, χωρίς να απαιτούνται συμπληρώματα.

Ρεβανί


Συστατικά

5 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 γιαούρτι πρόβειο (300 γρ.)
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κ.γ. baking powder
Λίγο ελαιόλαδο
Για το σιρόπι: 6 φλιτζάνια νερό
5 φλιτζάνια ζάχαρη

Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν
Στο μεταξύ ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder και το σιμιγδάλι
Πρόσθεσε στο μείγμα με τα αυγά το γιαούρτι και συνέχισε το χτύπημα
Στη συνέχεια συμπλήρωσε σιγά, σιγά το αλεύρι με το σιμιγδάλι μέχρι να το πάρει όλο η ζύμη
Στρώσε τη ζύμη σε ταψάκι και ψήσε στους 170οC για 45 περίπου λεπτά. Θα δεις να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνειά του
Για το σιρόπι βάλε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα
Φρόντισε να αποσύρεις το σιρόπι από τι φωτιά μόλις πάρει βράση (γύρω στα τέσσερα λεπτά)
Σιρόπιασε το γλυκό ζεστό και άφησε λίγο να πιει το σιρόπι και να κρυώσει
Σέρβιρε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια


http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=637&friendly_name=recipes-revani&cat_id=23

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Καρπουζόπιτα

 


Συστατικά

8 μέτριες φέτες καρπούζι
6 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. μέλι
100 γρ. μαργαρίνη
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σουσάμι
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Τρόπος μαγειρέματος

Κόψε το καρπούζι, αφαιρώντας το πράσινο μέρος της φλούδας και τα κουκούτσια
Βάλε το καρπούζι σε ένα σουρωτήρι και πίεσε καλά να φύγει ο περισσότερος χυμός του καρπουζιού
Λίωσε το μισή ποσότητα της μαργαρίνης και ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μίξερ με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το στιμμένο καρπούζι και τη μισή ποσότητα μελιού
Η ζύμη σου πρέπει να γίνει μαλακιά, όχι πολύ ρευστή αλλά ούτε και πολύ σφιχτή
Άλειψε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με την υπόλοιπη μαργαρίνη και πασπάλισε με το σουσάμι να καλυφθεί καλά