Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ταλιατέλες με σάλτσα φέτας



Συστατικά

1 πακέτο ταλιατέλες
200 γρ. χυμό ντομάτας (1 ολόκληρη συσκευασία)
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
200 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό ξερό
Ελαιόλαδο
1 κ σ. ζάχαρη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Τρόπος μαγειρέματος

Σε αλατισμένο νερό βράσε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σόταρε το κρεμμύδι και πρόσθεσε το χυμό ντομάτας, την ντομάτα και αλατοπίπερο. Συμπλήρωσε ένα κουταλάκι ζάχαρη
Άφησε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά κλείνοντας το καπάκι. Θα χρειαστεί περίπου 20-30 λεπτά

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

4 αιτίες αύξησης του βάρους


Ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε βάρος είναι πλέον γνωστός και βασίζεται στα απλά μαθηματικά. Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, καίμε λιγότερες μέσω της σωματικής δραστηριότητας και η ζυγαριά ανεβαίνει. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι που μπορεί να παίρνουν βάρος, χωρίς να αλλάξουν κάτι στη διατροφή τους ή τον τρόπο που κινούνται. Τι είναι αυτό που μπορεί να πηγαίνει στραβά; Η αλήθεια κρύβεται, μάλλον, πιο βαθειά.

Το στρες
Το στρες γίνεται πολύ συχνά ο σπινθήρας που πυροδοτεί το τσιμπολόγημα ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, πως το άγχος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε το: Αποφύγετε να παρασυρθείτε από το άγχος και να ξεκινήσετε μια δίαιτα εξπρές ταλαιπωρώντας κι άλλο το σώμα σας. Επιχειρήστε να καθιερώσετε σταθερά πέντε γεύματα την ημέρα, όπου κι αν βρίσκεστε, γραφτείτε σε ένα κοντινό γυμναστήριο ή ξεκινήστε ένα χόμπι που να σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση της ημέρας.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Κυτταρίτιδα: Πώς θα περιορίσετε την καλοκαιρινή ′απειλή′



Όσο ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός, τόσο περισσότερα σημεία του σώματος γίνονται πιο εμφανή και η … καλοκαιρινή 'απειλή' της κυτταρίτιδας πλησιάζει. Τι κι αν η κυτταρίτιδα βρίσκεται σταθερά στα σημεία αυτά όλο το χρόνο, τι κι αν όλο το χειμώνα 'ταΐζουμε' τα 'προβληματικά' μας σημεία και προσπαθούμε να τα κρύψουμε κάτω από ρούχα. Ο πανικός ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσότερων γυναικών αλλά και αντρών, ενώ επιστρατεύονται έκτακτα μέτρα για τη γρήγορη και άμεση αντιμετώπισή της, την εξαφάνισή της! Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Αλήθεια Νο 1: Δεν είναι όλες οι αιτίες αναστρέψιμες!
Η αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας δεν είναι μόνο μία. Αντίθετα, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αποτελεί μια πολυπαραγοντική δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί, οι μηροί, και η κοιλιά, με τα γνωστά, αποτελέσματα.
Μερικοί παράγοντες που παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:

  • Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.
  • Η φυλή της καταγωγής μας.
  • Η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
  • Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η επιλογή πλούσιων σε ολικό και κορεσμένο λίπος και φτωχών σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
  • Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Χυμοί ή φρέσκα φρούτα: Τι να προτιμήσουμε




Πολλές φορές εμείς οι διαιτολόγοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι στα πλαίσια της διατροφικής εκπαίδευσης που παρέχουμε με την εξής ερώτηση: Μπορώ να πίνω χυμούς αντί να τρώω τα φρούτα, αφού δεν μου αρέσουν καθόλου και βαριέμαι να τα καθαρίζω; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αρκετά πολύπλοκη, διότι σίγουρα αν κάποιο άτομο απεχθάνεται όλα τα είδη φρούτων τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να πίνει 1 ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη την ημέρα, ωστόσο καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι η θρεπτική αξία των φρούτων είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των χυμών.

Οι χυμοί χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες: Τους συμπυκνωμένους και τους απλούς. Οι συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φρούτα, καθώς προέρχονται από τη συμπύκνωση των φυσικών χυμών. Οι απλοί χυμοί προέρχονται από την πολτοποίηση φρούτων και την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών ή ζάχαρης. Τέλος υπάρχει και ο φυσικός χυμός που περιλαμβάνει μόνο την προσθήκη των φρούτων, χωρίς κάποια επιπρόσθετη επεξεργασία.

Οι χυμοί αρχικά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, κάτι που δεν περιέχουν τα φρούτα. Καλό θα ήταν να επιλέγετε χυμούς με μικρή διάρκεια ζωής χωρίς περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκαντικά και για να μπορέσετε να το διακρίνετε πρέπει πάντα να κοιτάζετε τα αναγραφόμενα συστατικά στη συσκευασία του προϊόντος.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η συνταγή ενός κλασσικού ελληνικού πιάτου που μυρίζει θάλασσα!



Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο


1 κούπα τριμμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μάθετε τι είναι αυτό που σας φουσκώνει.


Κάποιες φορές η περιοχή του στομάχου και της κοιλιακής χώρας μοιάζει με μπαλόνι έτοιμο να σκάσει. Μάθετε τι είναι αυτό που σας φουσκώνει.

Είστε να σκάσετε. Από τη ζέστη, από τα νεύρα, από το φούσκωμα. Τα δύο πρώτα κάπως θα τα παλέψετε: με τον κλιματισμό, με κανένα απελευθερωτικό βρίσιμο θα έρθει μια ισορροπία. Εκείνο το πρήξιμο, όμως, που κάνει την κοιλιά σας ολοστρόγγυλη και τη δυσφορία ανυπόφορη, πώς θα το παλέψετε; Όποια και αν είναι η αιτία, το πρόβλημα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στη διατροφή.
 
 
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσφορία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς (κυρίως κάτω αριστερά) και αέρια. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως όταν βρίσκονται υπό συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση.
 
Αντιμετώπιση: Φροντίστε για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Αποφύγετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πράσο, τις αγκινάρες και τα φασόλια. Καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά, ιδίως ροφήματα από βότανα, καθώς και νερό.
 

Γρανίτα από λεμόνι


Συστατικά
125 γρ. ζάχαρη
1/2 λίτρο και κάτι νερό
3 λεμόνια (το ξύσμα και το χυμό τους)
1 λεμόνι σε ροδέλες για διακόσμηση




Τρόπος μαγειρέματος


Ζέστανε ελαφρώς το νερό σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και άφησε να βράσει για 5 λεπτά
Πρόσθεσε και το χυμό λεμονιού και άφησε το μείγμα σου να κρυώσει
Στράγγιξε να φύγει το ξύσμα λεμονιού και βάλε σε μεταλλικό μπολ και στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες να μην πήξει τελείως
Βγάλε τη γρανίτα και χτύπησέ τη στο μπλέντερ να αφρατέψει και ξαναβάλε στην κατάψυξη
Κάνε το ίδιο 2-3 φορές για να μην κάνει κρυσταλλάκια η γρανίτα σου και να είναι απαλή
Σέρβιρε, αφού αφήσει για λίγο το μπολ εκτός κατάψυξης για να μπορείς να βγάλεις μπάλες γρανίτας
Γάρνιρε με ροδέλες λεμονιού και φυλλαράκια μέντας




http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=536&friendly_name=recipes-lemongranita&cat_id=23

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το μπρόκολο εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.
Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).
Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.
Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του πανεπιστημίου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή & Έρευνα των Τροφίμων» (MNFR), ενώ οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σουλφοραφάνη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του προστάτη και του μαστού.
Έως τότε, συνιστούν στους άντρες να τρώνε συστηματικά ωμό μπρόκολο ή/και κουνουπίδι, σε ποσότητα ίση με 1,5 φλιτζάνι (ή 140 γραμμάρια).


Πηγή : Web Only

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αλήθειες και μύθοι για το γρήγορο φαγητό

Σε μύθους αναδεικνύει μια νέα μελέτη τη σύσταση «να τρώτε λίγο και απ’ όλα για να μην παχύνετε» και το δόγμα «δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα αλλά καλές και κακές συνήθειες». Οπως έδειξε, υπάρχουν τρόφιμα που μας παχαίνουν και άλλα που μας αδυνατίζουν ακόμα και όταν δεν υπερβαίνουμε τις θερμίδες που καθημερινά συνιστώνται για να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», αναλύθηκαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σε μία 20ετία από περισσότερους από 120.000 υγιείς, μη παχύσαρκους εθελοντές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το μέσο σωματικό βάρος αυξανόταν κατά 1,6 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια – ή συνολικά κατά 8,1 κιλά στη διάρκεια της 20ετίας.
Η αύξηση αυτή σχετιζόταν στενά με τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, ενώ σε όσους προτιμούσαν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν μεγαλύτερη: κάθε πακέτο πατατάκια την ημέρα προκαλούσε στην τετραετία πρόσθετη αύξηση του σωματικού βάρους κατά 770 γρ., κάθε μερίδα τηγανητές πατάτες κατά 580 γρ., κάθε αναψυκτικό με ζάχαρη κατά 200 γρ. και κάθε μερίδα κόκκινο ή επεξεργασμένο

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Το ελαιόλαδο προστατεύει από το εγκεφαλικό


Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά από το εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία. 

Όσοι από αυτούς έβαζαν λάδι στη σαλάτα, στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί, διέτρεχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου με προστασία και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά εναντίον των εγκεφαλικών επειδή συμβάλλει στην καλή ισορροπία λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να βοηθεί τις αρτηρίες να διατηρούνται «καθαρές».

Τα εγκεφαλικά (όπως και τα εμφράγματα) προκαλούνται κυρίως όταν αποφραχθεί μια αρτηρία από τα λιπώδη ιζήματα που συσσωρεύονται στα τοιχώματά της ή όταν σπάσει σε κάποιο σημείο αυτή η λιπώδης πλάκα με συνέπεια να αναπτυχθεί θρόμβος.

Η διακοπή της παροχής αίματος αποκαλείται ισχαιμία και αυτού του είδους τα εγκεφαλικά λέγονται ισχαιμικά (υπάρχουν και τα αιμορραγικά, που προκαλούνται από αιμορραγία στον εγκέφαλο, λόγω της ρήξης ενός αγγείου μέσα σε αυτόν).

Η νέα μελέτη «υποδηλώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου θα πρέπει να προστεθεί στις συστάσεις για πρόληψη των εγκεφαλικών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλια Σαμιέρι, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, στη Γαλλία.

«Τα εγκεφαλικά είναι πολύ συνηθισμένα μετά τα 65 και το ελαιόλαδο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φθηνό και εύκολο τρόπο για την πρόληψή τους». 

Πηγή : Web Only

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τι είναι αυτό που μας παχαίνει

Το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων και οι μεγάλες μερίδες αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καθημερινά προσλαμβάνουν οι κάτοικοι της Δύσης αυξήθηκε κατά σχεδόν 35% τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες – με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να αποδίδεται στα κάθε είδους σνακ και στις ολοένα μεγαλύτερες μερίδες.
Μάλιστα οι επιπτώσεις αυτών των δύο παραγόντων αποδεικνύονται πολύ χειρότερες απ’ ό,τι η απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή και η υιοθέτηση της δυτικής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ευρήματά αυτά πρακτικά σημαίνουν πως όποιος περιορίσει το πόσο πολύ και το πόσο συχνά τρώει, μπορεί τελικά να χάσει βάρος, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Medicine».
Τα κρούσματα της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις χώρες της Δύσης από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Στις ΗΠΑ όπου διεξήχθη η νέα μελέτη, το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων (περισσότερα από 72 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι παχύσαρκοι, ενώ άλλοι τόσοι είναι υπέρβαροι.

40 χρόνια έρευνας

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα παγωτά

Το παγωτό αποτελεί την πλέον αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών, γεγονός που - όπως οι περισσότεροι ίσως θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία - οδηγεί και σε ένα άτυπο «συναγωνισμό» για το ποιο έχει καταναλώσει τα περισσότερα.
Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5,5 κιλά, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνονται από Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου, όταν οι 9 στους 10 Έλληνες τρώνε παγωτό τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.
Μολονότι οι υπέροχες γεύσεις του παγωτού, καθώς και η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το καθιστούν ακαταμάχητη γευστική προτίμηση για τους μικρούς μας φίλους, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τη διατροφική του αξία καθώς και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή κατανάλωσή του.
Για να αξιολογήσει κανείς την θρεπτική αξία του παγωτού, πρέπει να ελέγξει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα.
Επιπλέον, μπορεί να προστεθούν σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.
Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών και μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές του, όπως: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους γάλακτος ή σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο δεκάλογος για την αποφυγή μόλυνσης από E. coli

Καμπανάκι για εισαγωγή παρτίδας γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι φέρουν τον θανατηφόρο τύπο βακτηρίου E. coli 0104, χτύπησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το δυνητικά επικίνδυνο προϊόν είναι σπόροι τριγωνέλλας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων, τα οποία είναι ύποπτα για την επιδημία του αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) σε Γερμανία και Γαλλία: το νέο θύμα του Ε. coli είναι μια 78χρονη γυναίκα στο Μπορντό. Τα προϊόντα που βρέθηκαν στη χώρα μας προέρχονταν από την Αίγυπτο και αυτό ήταν ακόμη ένα στοιχείο που έθεσε τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό, καθώς στα διεθνή εργαστήρια της Γερμανίας και των Βρυξελλών βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των ειδικών φύτρα που εισήχθησαν από τη συγκεκριμένη χώρα. 

Παράλληλα, το έργο εντοπισμού των σπόρων τριγωνέλλας από τον φορέα ελέγχου δυσχεραίνουν οι συνθήκες, καθώς και τα 24 ύποπτα τεμάχια από το συγκεκριμένο προϊόν πουλήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έγινε «προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας με την υποψία ότι έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli 0104. Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι Bockshornklee - Saat, προέλευσης Αιγύπτου» και είχαν εισαχθεί από εταιρεία με έδρα στην Κατερίνη.

Κουϊζ: Πόσα ξέρετε για τη χοληστερίνη;





Η αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη, όπως την αποκαλεί ο πολύς κόσμος) αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της καρδιάς και όλοι έχουν λίγο-πολύ ακούσει ότι πρέπει να προσέχουν τι τρώνε για να την κρατούν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για την χοληστερόλη καθ’ εαυτή, τα τρόφιμα που την περιέχουν αλλά και τους τρόπους μειώσεώς της. Για να ελέγξετε τις γνώσεις 
σας, κάνετε το κουΐζ που ακολουθεί.

1. Η περισσότερη χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται κυρίως:

α. Από το ήπαρ
β. Από το πάγκρεας
γ. Από τα τρόφιμα
δ. Από τους νεφρούς

2. Ποιο από τα τρόφιμα που ακολουθούν περιέχει χοληστερόλη;

α. Χάμπουργκερ
β. Αυγά
γ. Γάλα
δ. Τυρί
ε. Κοτόπουλο
στ. Ψάρι
ζ. Όλα τα παραπάνω

Όσπρια: μεγάλα τα οφέλη τους για την υγεία


Τα όσπρια αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Υπάρχουν πάνω από 15.000 είδη οσπρίων αλλά μόνο μερικά αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων. Με τον όρο όσπρια νοούνται κυρίως οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, ο αρακάς και τα λούπινα.Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης των οσπρίων δεν είναι αντίστοιχη με αυτή των ζωικών προϊόντων, καθότι περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πρωτεϊνών τους. Κατά μέσο όρο η απορρόφηση των πρωτεϊνών των οσπρίων εντοπίζεται προσεγγιστικά στο 50%. Επιπρόσθετα, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας τους, όπως το μούλιασμα και το μαγείρεμα ελαττώνουν το περιεχόμενό τους σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ορισμένα αμινοξέα και φυτικά οξέα.
Τα φυτικά οξέα που περιέχουν τα όσπρια εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες στις διάφορες μελέτες. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες τις οποίες εμφανίζουν οι φυτικές ίνες αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικά οξέα. Η αντικαρκινική δράση των τελευταίων συσχετίζεται έντονα με την αντιοξειδωτική τους δράση και την παρεμπόδιση σχηματισμού των ελεύθερων ριζών.
Αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν επίσης και οι πολυφαινόλες των οσπρίων. Σε αυτές αποδίδονται οι αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και η δράση τους ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος. Οι πολυφαινόλες των οσπρίων περιλαμβάνουν τις ισοφλαβόνες, τις τανίνες και τις λινάνες. Εξαιτίας αυτών των συστατικών τα όσπρια παρουσιάζουν και ελαφριά προστατευτική δράση παρόμοια με αυτή των γυναικείων οιστρογόνων.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η διατροφική αξία του καρπουζιού


To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα. Επίσης, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια 5.000 χρόνια πρίν!
Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό. Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνάκ.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας.

Θρεπτική Αξία Καρπουζιού 

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πώς θα διατηρηθούμε στα κιλά μας στις διακοπές


Διατηρήστε τα κιλά σας στις διακοπές με 4 απλά και εύκολα τρικ:
  • Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ιδιαίτερα γευστικά και δροσιστικά. Εξασφαλίστε πως 5 φρούτα και λαχανικά, ημερησίως και αντικαταστήστε: τα παγωτά με φυσικές γρανίτες πολτοποιημένων φρούτων ή των 100% φυσικών χυμών τους, δοκιμάστε αντί για βραδινό μια 1 φλιτζάνι φουτοσαλάτα σε συνδυασμό με ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα ή γιαούρτι. Έτσι, εκτός από τη γραμμή σας φροντίζεται να προσλάβετε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και σε αντιοξειδωτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του σώματος και της επιδερμίδας.
  • Ενυδατωθείτε: η άνοδος του υδραργύρου το καλοκαίρι επιβάλλει την ακόμη πιο επαρκή ενυδάτωση. Θυμηθείτε ότι ο κανόνας των 8 ποτηριών νερού έχει καταρριφθεί προ πολλού, καθώς, εκτός από το νερό, στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών συμβάλλουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως οι χυμοί, το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά (κατά προτίμηση light) αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Καταναλώστε λαχανικά: οι σαλάτες αποτελούν μία δροσιστική επιλογή και μας βοηθούν να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Προσοχή αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και τυριών πλούσιων σε λιπαρά ως συνοδευτικό. Προτιμήστε ελαφρά dressing με λεμόνι και μουστάρδα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά όπως το cottage.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σαλάτα με φράουλες



Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού λευκό ξύδι
¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. Φρέσκια ρόκα
250 γρ. φράουλες, πλυμένες και κομμένες σε φέτες
¼ του φλιτζανιού καρύδια
1/4 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire

Τρόπος μαγειρέματος

Σε ένα μπολ ρίξε το σουσάμι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύδι, την πάπρικα, τη σάλτσα Worcestershire και τα κρεμμύδια
Σκέπασε το μπολ και βάλτο στο ψυγείο για μία ώρα να κρυώσει
Ανακάτεψε τη ρόκα με τις φράουλες, και τα καρύδια. Πρόσθεσε το dressing που έχεις βάλει στο ψυγείο και ανέμειξε τα υλικά
Άσε πάλι στο ψυγείο για 10 με 15 λεπτά πριν σερβίρεις

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=20&friendly_name=&cat_id=32