Λίγο ψάρι με σαλάτα και λευκό κρασί για πολλούς αποτελεί το ιδανικό γεύμα τώρα το καλοκαίρι και... πολύ καλά κάνει, αφού τα οφέλη του ψαριού είναι πολλά για την υγεία, λόγω των καλών λιπαρών οξέων - γι’ αυτό άλλωστε και οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Αν όμως, επιλέγουμε στην τύχη το ψάρι που θα μαγειρέψουμε, τότε υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κακή επιλογή και το γεύμα μας να πάει... στράφι. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούμε να έχουμε υπόψη μας, προκειμένου να διαλέξουμε το καλύτερο ψάρι και να το ευχαριστηθούμε μέχρι το τελευταίο κοκαλάκι του. Ποια είναι αυτά;
1. Φρέσκο ψάρι
Τι να κοιτάξετε:
- Να είναι σφιχτό κι όχι υγρό. Η υγρασία δείχνει ότι το ψάρι ή τα θαλασσινά που πρόκειται να αγοράσετε έχουν υποστεί επεξεργασία, κάτι που συμβαίνει συνήθως σε ψαρικά κακής ποιότητας.
- Να έχει έντονο χρώμα. Τα πιο φρέσκα ψάρια, έχουν και το πιο ζωηρό χρώμα, γι’ αυτό δείτε ποιο σας «τραβάει» το μάτι.
- Να έχει λαμπερά μάτια. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της... φρεσκάδας τους και γρήγορα γίνονται γκρι και θαμπά, βοηθώντας σας να καταλάβετε αν το ψάρι «σπαρταράει» ή όχι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε το ψάρι που δεν έχει λαμπερά μάτια, απλώς σίγουρα δεν θα είναι φρέσκο. Τα «συννεφιασμένα» και υγρά μάτια, μας δείχνουν ότι βρίσκεται στον πάγκο 1-2 ημέρες.
- Να είναι άοσμο. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε. Αν το ψάρι μυρίζει... «ψαρίλα» μην το αγοράσετε. Η φυσιολογική μυρωδιά του θα πρέπει να είναι θάλασσα ή να μοιάζει με αυτή του αγγουριού. Αν αντιληφθείτε κάτι διαφορετικό, το ψάρι δεν είναι φρέσκο και το μαγείρεμα δεν θα βελτιώσει τη μυρωδιά του.
- Να έχει το σωστό χρώμα στα βράγχια. Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού πρέπει να έχουν πλούσιο κόκκινο χρώμα. Αν το χρώμα τους μοιάζει με αυτό του τούβλου, καλύτερα να το αφήσετε.
- Να έχει τη σωστή υφή. Αυτό σημαίνει ότι όταν το αγγίξετε ή το πιέσετε με το δάχτυλο, δεν πρέπει να αφήσει σημάδι, αλλά να έχει τόσο ελαστικό κρέας που να επανέλθει μόνο του αμέσως μετά.