Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Ριζότο με ομελέτα


Υλικά για 2 άτομα


1 φλιτζάνι ρύζι
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
½ φλιτζάνι καρότα κατεψυγμένα κομμένα σε ροδέλες
½ φλιτζάνι μπρόκολο
1 κουταλάκι πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε το ρύζι, μαζί με τα καρότα και το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Όσο βράζει το ρύζι, ετοιμάζετε την ομελέτα. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με την πάπρικα και τα τηγανίζετε σε ένα τηγάνι. Την αφήνετε να κρυώσει, την κόβετε σε λωρίδες και προσφέρετε το ρύζι μαζί με τα κομμάτια της ομελέτας.
Ανά μερίδα: 350 θερμίδες και 9γρ λιπαρά.


ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=14637

Πατατοσαλάτα με δυόσμο και γιαούρτι



Υλικά για 4 άτομα
4 μεγάλες πατάτες
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ ξερό δυόσμο
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι (καθαρισμένο ψιλοκομμένο)
αλάτι – πιπέρι



Εκτέλεση
Ξεφλουδίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις ρίχνω σε κρύο αλατισμένο νερό και τις βράζω για 25 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατεύω το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις σουρώνω. Τις ανακατεύω ελαφρά με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τις σερβίρω με το γιαούρτι από πάνω.

Θερμίδες ανα μερίδα: περίπου 360 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Διατροφικό σχόλιο

Το θρεπτικότατο γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια και ολιγοθερμιδική επιλογή για ντρέσινγκ, όπως ακριβώς και στη συνταγή που σας παρουσιάζουμε. Το πολύτιμο αυτό γαλακτοκομικό, περιέxει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 Β12 και D.
O συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και στη διατήρηση της καλής υγείας του. Επίσης, εμπεριέχει μικροοργανισμούς (ευεργετικούς στρεπτόκοκκους και γαλακτοβάκιλλους), οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν στη ρύθμιση της ισορροπίας της εντερικής xλωρίδας, στοιχείο σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Ναι λοιπόν στο γιαούρτι, όχι μόνο για την τρίτη ηλικία, αλλά για μικρούς και μεγάλους!!


ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=4838

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Cheesecake με τα πασχαλινά κουλουράκια



Συστατικά


10-15 πασχαλινά κουλουράκια
75γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. αμύγδαλα ανάλατα
400 γρ. τυρί κρέμα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Το χυμό από ένα λεμόνι
500 γρ φρέσκες φράουλες
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια




Τρόπος μαγειρέματος


Σπάσε ελαφρά τα κουλουράκια σε μεγάλα κομμάτια και βάλε για λίγα (2-3) λεπτά στο φούρνο στους 200oC να στεγνώσουν κι άλλο και να φύγει η υγρασία τους
Βάλε τα κουλουράκια σε ένα πολυμίξερ και τρίψε τα να γίνουν σκόνη. 
Πρόσθεσε και τους ξηρούς καρπούς και χτύπησε ελαφρά να σπάσουν κι αυτοί σε κομμάτια
Σε ταψάκι με τοιχώματα που ανοίγουν ρίξε το τριμμένο κουλουράκι και το λιωμένο βούτυρο (αν δεις πως δεν αρκεί να νοτίσει όλο το τριμμένο κουλούρι, συμπλήρωσε λίγο ακόμη βούτυρο)
Στρώσε το νοτισμένο κουλούρι και πίεσε ελαφρά με ένα κουτάλι να φτιάξεις την τραγανή βάση του cheesecake
Στον κάδο του μίξερ βάλε το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο γάλα και το χυμό λεμονιού και χτύπησέ τα να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα
Στρώσε την κρέμα με μια σπάτουλα και βάλε το cheesecake σου στο ψυγείο να "σταθεί"
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε την ζάχαρη λίγη, λίγη. Όταν λιώσει όλη πρόσθεσε τις φράουλες ολόκληρες (καθαρισμένες) και ανακάτεψε προσεκτικά χαμηλώνοντας τη φωτιά
Άφησε τη σος φράουλα στην άκρη να κρυώσει καλά για 15 λεπτά. Ρίξε τη σος επάνω από το γλυκό και άφησε και πάλι στο ψυγείο
Ξεφόρμαρε και σέρβιρε


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Ρυζόγαλο Σμυρνέικο



Υλικά για 6 άτομα
1 λίτρο γάλα 0-1,5% λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ρύζι
3 κουταλιές νισεστέ
½ κουταλιά κοπανισμένη μαστίχα
12 κουταλιές της σούπας φρουκτόζη
Λίγη βανίλια



Εκτέλεση
Βράζετε το ρύζι με ½ ποτήρι νερό μέχρι να χυλώσει. Λιώνετε το νισεστέ σε μισό ποτήρι νερό. Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυλωμένο ρύζι, το διαλυμένο νισεστέ, τη μαστίχα και τη βανίλια και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Όταν χυλώσει το μίγμα το αδειάζετε σε μικρά μπολάκια και το τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψί που έχει νερό μέχρι τη μέση σαν μπεν μαρί. Το ψήνετε στους 200 βαθμούς κελσίου για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα.
Aνά μερίδα: 271 θερμίδες και 5.8γρ λιπαρά. 



http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=14522

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Ποια είναι τα χρήσιμα διαιτητικά λίπη;




Πολλοί πιστεύουν ότι το λίπος βλάπτει τηνυγεία μας, αλλά είναι ένα από τα βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής για την ομαλή ανάπτυξηκαι υγεία του οργανισμού. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι το λίπος και τα λιπαρά και που βρίσκονται; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας και αν αυτές είναι μόνο βλαβερές; Το λίπος παρέχει ενέργεια και είναι το ενεργειακά πυκνότερο από όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, αφού 1 γρ του παρέχει 9 kcal.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων ωςδομικό στοιχείο των μεμβρανών τους, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματός μας,βοηθά στην απορρόφηση κάποιωνθρεπτικών συστατικών, όπως τωνλιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A, D, E, K) και συμμετέχουν στην παραγωγήσημαντικών ορμονών. Επομένως, το σώμα μας σίγουρα χρειάζεται λίπος, αλλάόχι στην ποσότητα και την ποιότητα που καταναλώνει ο περισσότερος κόσμος σήμερα. Το λίπος βρίσκεται στις περισσότερες ομάδες τροφίμων και σε ορισμένα τρόφιμα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, άρα εύκολα μπορεί να κάποιος να ξεπεράσει  τις απαιτούμενες ποσότητες.

Τα νέα δεδομένα από επιστημονικές έρευνες συστήνουν να είμαστε προσεκτικοί στην ποιότητα, δηλαδή στο είδος των λιπαρών αλλά και στην ποσότητα βέβαια που προσλαμβάνουμε. Ανάλογα με την σύνθεσή τους, τα λιπαρά διακρίνονται σεκορεσμένα και trans - λιπαρά οξέα κακά» λιπαρά) και σε μονοακόρεστα καιπολυακόρεστα λιπαρά οξέα («καλά» λιπαρά). Τα είδη αυτά των λιπαρών ουσιών έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και, κυρίως, διαφορετικές επιδράσεις στηνκαρδιαγγειακή μας υγεία.


Όταν το κρασί οξειδώνεται, χαλάει γρήγορα


Το βασικό σημείο εδώ είναι να κρατηθεί το οξυγόνο μακρυά από το κρασί. Όταν το κρασί οξειδώνεται, χαλάει γρήγορα και μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε ξύδι.
Βρείτε λοιπόν, μία μικρή φιάλη (μπουκάλι κρασιού 375 ml είναι καλό) που θα κρατήσει το κρασί και γεμίστε τη στο σημείο που να ξεχειλίσει. Κλείστε τη φιάλη με έναν φελλό ή ένα βούλωμα έτσι ώστε λίγο από το κρασί να χυθεί έξω. Με αυτό το τρόπο δεν θα υπάρχουν φυσαλίδες αέρα μέσα στη συσκευασία.
Αποθηκεύστε τη φιάλη στο ψυγείο σας. Όταν είστε έτοιμοι να το πιείτε πάλι, βγάλτε τη φιάλη απ’ το ψυγείο και αφήστε το κρασί να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ανάλογα με εάν είναι κόκκινο ή λευκό.

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Κόκκινα αυγά



Το αυγό πέρα από τους συμβολισμούς των ημερών είναι μια πλήρης τροφή για όλο τον χρόνο καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τις διατροφικές μας ανάγκες. Αν συνδυάσουμε, λοιπόν, τα θρεπτικά του συστατικά, τις χαμηλές θερμίδες που αποδίδει (ένα κόκκινο αυγό περίπου 80) και τη φθηνή τιμή του καταλήγουμε δικαίως στο συμπέρασμα ότι το αυγό είναι η κορυφαία τροφή.


Πόσο πλήρες είναι;
To αυγό είναι από τις πιο πολύτιμες τροφές καθώς περιέχει πρωτεΐνη, η οποία μαζί με αυτή του ανθρώπινου γάλακτος είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας από οποιαδήποτε άλλη και απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που στην παιδική ηλικία αποτελεί κύρια επιλογή τροφής, καθώς οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι αυξημένες.


Η θρεπτική του αξία


Το ασπράδι του αποτελείται σε ποσοστό 85-90% από νερό, 12% περίπου από πρωτεΐνες, 0,7 % υδατάνθρακες και 0,2% λίπος, καθώς και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης και βιταμινών της ομάδας Β. Ο κρόκος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 45-50%, πρωτεΐνες 15%, λίπος περίπου 35% και υδατάνθρακες λιγότερο από 1%, ενώ περιέχει ποσότητες σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου και θείου. Μαζί με αυτά δίνει βέβαια και περίπου 200 mg χοληστερόλης.

Παραφάγατε πάλι;



Μετά από «γιορτινά τραπέζια», είτε παρατηρώντας τη ζυγαριά που δείχνει παραπανίσια κιλά, είτε επειδή νιώθετε «πρήξιμο» στην κοιλιά, συμπεραίνετε τελικά, ότι μάλλον φάγατε περισσότερο απ’ ότ,ι θα έπρεπε. Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόσληψη παραπάνω θερμίδων δεν μας κάνει «έκπτωση» λόγω γιορτών. Οι παραπάνω θερμίδες στον οργανισμό σημαίνουν παραπανίσια κιλά. 
Αρκετοί ερευνητές κατηγορούν για την αύξηση βάρους το «καθισιό» και την έλλειψη άσκησης, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να περιορίσουμε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Υπάρχουν στοιχεία, ότι κατά την περίοδο των γιορτών το άτομο μπορεί να καταναλώσει έως και 7.000 θερμίδες την ημέρα, όταν η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 2.000 θερμίδες. 
Με 1 ώρα άθληση την ημέρα, οι καύσεις είναι κατά μέσο όρο 300 θερμίδες, όσο δηλαδή 1 μικρό σάντουιτς. Μην ξεχνάτε όμως, ότι όταν γυμναζόμαστε, ο οργανισμός έχει τη τάση να αναπληρώνει αυτό που έχασε, με αποτέλεσμα μετά την άσκηση, να αυξάνεται η όρεξη. Η άθληση είναι βεβαίως απαραίτητη για την υγεία μας, όμως δεν μας αδυνατίζει. Για να αλλάξουμε το ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού μας, πρέπει να τρώμε λιγότερο, ή με άλλα λόγια να μειώσουμε τις ποσότητες/ μερίδες των τροφών που καταναλώνουμε.
Σε περίπτωση που παραφάγατε, εξαιτίας κάποιου γεγονότος, ενώ είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, ή θέλετε να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος, οι ειδικοί προτείνουν:  
Να  μην αγχώνεστε. Με το να φάτε «1 φορά» δεν θα γίνετε παχύσαρκοι. Για να πάρετε 1 κιλό σωματικού λίπους πρέπει να καταναλώσετε περίπου 7.000 θερμίδες. 

Σαλάτα με τορτελίνι και μπαλσάμικο


Υλικά
4 κούπες πράσινη σαλάτα
300 γρ. τορτελίνι με τυρί
4 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι



Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (¼ συνταγής)
Μερίδα: ¼ συνταγής
Θερμίδες: 294 kcal
Πρωτεΐνη: 12 γρ.
Υδατάνθρακες: 25 γρ.
Λίπος: 17 γρ.



Εκτέλεση
Βράστε το τορτελίνι με προσοχή για 6-8 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι σωτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέστε την καπνιστή γαλοπούλα και 2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο και στη συνέχεια προσθέστε για λίγο το τορτελίνι ώστε να αναμειχθεί. Βάλτε την πράσινη σαλάτα σε ένα βαθύ μπολ και στη συνέχεια προσθέστε 2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο και το μείγμα με το τορτελίνι. Τέλος, ρίξτε την τριμμένη παρμεζάνα 


ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=11884

Κυριακή, 24 Απριλίου 2011

Οι 'παγίδες' του οβελία



Το Πάσχα στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κραιπάλη του οβελία, η οποία επιβεβαιώνεται και από την κατά 30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία τη μέρα εκείνη.Και επειδή ο απολογισμός του Πασχαλινού τραπεζιού είναι οδυνηρός, τόσο από άποψη ενεργειακής πρόσληψης όσο και από άποψη ποιότητας (πολλά κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι), ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες, στομαχόπονους και άλλες πασχαλινές ‘παρενέργειες’:
  • Μην παραλείψετε το πρωινό (π.χ. 1 ποτήρι γάλα ή χυμός με 1-2 κουλουράκια ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι). Διαφορετικά, μέχρι το μεσημέρι θα πεινάτε τόσο, που δεν θα είναι εύκολο να ελέγξετε τι και πόσο θα φάτε.
  • Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί (έχει λιγότερο λίπος).
  • Αποφύγετε την πέτσα και το τσιμπολόγημα (από τη σούβλα, ή από περιφερόμενα κεράσματα).
  • Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο (κατά προτίμηση μικρό). Έτσι, θα έχετε οπτική εικόνα της ποσότητας που καταναλώσατε.
  • Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο με ένα κομμάτι κρέας όσο η παλάμη σας και μικρή ποσότητα από 2-3 άλλα φαγητά που σας αρέσουν (π.χ. κοκορέτσι, πατάτες, πίτα).
  • Αποφύγετε το πολύ ψωμί ή περιοριστείτε σε 1 λεπτή φέτα.
  • Προσοχή στο αλκοόλ. Η συντεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 ποτά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Μπορείτε να αραιώσετε το κρασί με λίγη σόδα, ώστε να φαίνεται περισσότερο.
  • Αν θέλετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, επιλέξτε τη light εκδοχή του, χωρίς όμως να ξεχνάτε ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί τη συντροφιά και το γιορτινό κλίμα.
  • Μετά το γεύμα, κάνε μια βόλτα με τα πόδια.
  • Φροντίστε το επόμενο γεύμα να είναι ελαφρύ.

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Συμβουλές για τη διατροφή του Πάσχα



Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν τα πασχαλινά φαγητά και γλυκά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα εντάξει κανείς στη διατροφή αυτών των ημερών χωρίς να επηρεαστεί το βάρος και το λίπος του σώματός του.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα». Έτσι κι αλλιώς η σπάνια κατανάλωση αυτού του συνδυασμού από υγιή άτομα δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, το ψήσιμο στα κάρβουνα από τη μία νοστιμεύει το κρέας, από την άλλη όμως το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες γι’ αυτό και το ψήσιμο στο φούρνο υπερτερεί συγκριτικά από άποψη υγείας.


Μαγειρίτσα: Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.


Κόκκινα αβγά: Βάφονται κάθε Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος. Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά έχει και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Όσο για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης μην ανησυχείτε, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής σας. Μπορείτε να φάτε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνετε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί.

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Light πασχαλινά κουλουράκια


Συστατικά


1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ baking powder
½ κ.γ baking soda
¼ κ.γ αλάτι
½ φλιτζάνι αλάτι
¼ του φλιτζανιού βούτυρο, μαλακό
1 βανίλια
1 μεγάλο αυγό
Για το γλάσο: 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
3 κ.σ γάλα με 0% λιπαρά
1 βανίλια
Χρώμα ζαχαροπλαστικής




Τρόπος μαγειρέματος


Ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder, τη baking soda και το αλάτι
Βάλε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπησε τα με το μίξερ. Πρόσθεσε τη βανίλια και το αυγό
Συμπλήρωσε με το αλεύρι σιγά, σιγά να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη
Άπλωσε τη ζύμη σε ένα φύλλο 1 πόντο παχύ και σκέπασέ το από πάνω και από κάτω με λαδόκολλα
Άφησε στο ψυγείο για μία ώρα να κρυώσει
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C βάλε τα κουλουράκια σου αφού τα κόψεις με κουπάτ σε ότι σχέδιο θέλεις (θα βρεις τέλεια πασχαλινά σχέδια) για 8 περίπου λεπτά
Άφησε να κρυώσουν 1-2 λεπτά και αφαίρεσε από το ταψί. Άφησε τα κουλουράκια να κρυώσουν τελείως
Χτύπησε τα υλικά για το γλάσο στο μίξερ. Χώρισε σε διαφορετικά μπολ και χρωμάτισε με χρώμα ζαχαροπλαστικής έτσι ώστε να έχεις πολλά χρωμάτα
Άπλωσε επάνω από τα κουλουράκια


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Ελαφρύ τσουρέκι



60 γρ Μαργαρίνη
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλάτι
225 ml γάλα σόγιας
1 φακελάκι ξερή μαγιά
550 γρ σκληρό αλεύρι
Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι


Τρόπος μαγειρέματος




Ανακάτεψε το νερό, λίγο αλεύρι και τη μαγιά σκέπασέ τον και άφησε στην άκρη για μια ώρα
Σε μεγάλη λεκάνη ανακάτεψε το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού
Σε μίξερ χτύπα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη
Ζέστανε ελαφρά το γάλα και ανακάτεψε τη μαγιά. Μην κάψεις το γάλα γιατί θα χαλάσει η δράση της μαγιάς
Πρόσθεσε στα στεγνά υλικά και το χυλο με τη μαγιά
Ζύμωσε στη λεκάνη καλά
Σκέπασε την λεκάνη με ένα πανί και άφησε σε ζεστό μος να φουσκώσει για 2 ώρες
Πιάσε και πάλι τη ζύμη και ξαναζύμωσε. 'Αφησε άλλη μια ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη
Πλέξε τα τσουρέκια σου σε ό, τι σχέδιο θέλεις και άφησε πάι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. (Ο φούρνος με αέρα είναι ιδανικός σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
Άλειψε με τους κρόκους αυγών που έχεις κρατήσει, αφού τους χτυπήσεις με λίγο χλυαρό νερό
Πασπάλισε με τα αμύγδαλα
Ψήσε στους 170oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα!


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr

Πασχαλινά κουλουράκια


Συστατικά


1 κιλό αλεύρι
8 αυγά
400 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι αμμωνία
250 γραμμάρια φυτίνη
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
3 βανίλιες
2 κουταλιές μπεικινγκ παουντερ


Τρόπος μαγειρέματος


Ανακάτεψε τη φυτίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ και πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά
Ζέστανε ελαφρά το γάλα (πρόσεχε αν το ζεστάνεις πολύ, θα χαλάσει η αμμωνία και δεν θα φουσκώσουν τα κουλουράκια) και ρίξε μέσα την αμμωνία να λιώσει
Πρόσθεσέ το γάλα με την αμμωνία και τις βανίλιες στο μείγμα σου και συνέχισε το χτύπημα
Συνέχισε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά, σιγά και το αλεύρι στο οποίο έχεις ανακατέψει και το μπέικιν πάουντερ
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο πλέκεις τα κουλουράκια σου σε κοτσίδες, στρογγυλά, κοχυλάκια και ότι άλλο θέλεις
Ψήσε στους 180oC για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δεις να πέρνουν χρώμα


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

5 Ομάδες Τροφών που αδυνατίζουν!!



Προσοχή!τίποτα δεν γίνεται χωρίς άσκηση!
Φρούτα και λαχανικά.
Η πρώτη ομάδα των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνετε συχνά είναι τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι γευστικά και μαζί με τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και καρκίνο, ενώ βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη.
Προϊόντα ολικής άλεση.
Η δεύτερη ομάδα τροφίμων που πρέπει να επικεντρωθείτε είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι, το πλιγούρι, το κριθάρι, η βρώμη και το σιτάρι.Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες ευνοούν την απώλεια βάρους και κάνουν καλό στην πέψη. Είναι σημαντικό, ιδίως όταν καταναλώνετε πολλά λαχανικά και πρωτεΐνες, να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας.
Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, που κάνει καλό στα οστά. Το γάλα 1 % και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανικές επιλογές.
Ξηροί καρποί.

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Τσουρέκι



Υλικά


  • 50 γραμ. μαγιά μπύρας
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 3/4 από ένα πακέτο μαργαρίνη (250 γραμ.)
  • 1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
  • 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • 2 αυγά και 4 κροκάδια

Προετοιμασία
Διαλύετε τη μαγιά με το νερό, προσθέτετε 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι και 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη. Χτυπάτε το χυλό έως ότου γίνει λείος και αφήνετε να μείνει σκεπασμένος σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει.
Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και το ξύσμα λεμονιού. Όταν το μείγμα γίνει χλιαρό προσθέτετε τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι και τα αυγά με τους κρόκους (χτυπημένα).
Προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι για να γίνει μια ζύμη μαλακή. Το ζυμώνουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα.
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε τρία μικρότερα. Πλέκουμε πλεξούδες (γίνονται τρία τσουρέκια). Τα αφήνουμε άλλη μία ώρα να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε (με πινέλο) με χτυπημένο κρόκο. Τα ψήνουμε επί ½ ώρα στους 200 βαθμούς.



Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Μαϊντανός: Μυρωδικό με εξαιρετική θρεπτική αξία

Ο μαιντανός είναι ο γαστρονομικός δορυφόρος κάθε τροφής καθώς 'πάει' με όλα. Χωριάτικο μακεδονήσι ή πετροσέλινο είναι μερικές από τις ονομασίες του. Παράλληλα, φυτρώνει εύκολα και παντού: σε χωράφια, σε κήπους, ακόμα και σε μικρές γλάστρες φύεται, γνωστοποιώντας την παρουσία του και φωνάζοντας για την αναγκαιότητά του σε ένα καλό γεύμα.

Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένα από τα συστατικά του κώνειου που ήπιε ο Σωκράτης. Η δυναμωτική όμως δράση του μαϊντανού πρωτοαναφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου αποτελούσε αναπόσπαστο συστατικό χυμών που έπιναν Ρωμαίοι μονομάχοι.
Ο μαϊντανός σήμερα θεωρείται ένα εξαιρετικό μυρωδικό και η θρεπτική του αξία συνίσταται στην περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως των φλαβονοειδών apigenin και luteolin καθώς και των βιταμινών Α και C. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μειώνει την πίεση περισσότερο από 40%, ενώ στους ανθρώπους έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη διούρηση.
Επίσης φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.
Η myristicin έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και πιθανολογείται ότι σε αυτό οφείλονται κάποιες από τις ιδιότητές της. Ένα άλλο έλαιο που ονομάζεται apiole ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις.
Τέλος, υπερβολές απαγορεύονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για τον ίδιο λόγο. Αντιμικροβιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες που του αποδίδονται δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. 

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=3344

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Σαλάτα με σπανάκι και σως βινεγκρέτ με μάνγκο


Υλικά για 4 μερίδες

300γρ. σπανάκι  
1,5 μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες  
1 μεσαία πατάτα κομμένη σε ροδέλες  
Μια ντομάτα κομμένη σε φέτες  
1/3 της κούπας φουντούκια θριμματισμένα  
1/3 της κούπας φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε κομματάκια  
πιπέρι  
1/2 μάνγκο καθαρισμένο αλεσμένο (ως κρέμα)  
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο  
3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο  
1/4 του κουταλιού της σούπας αλάτι


    Προετοιμασία (10 λεπτά)
    Για την μάνγκο βινεγρέτ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το αλάτι και το 1,5 μάνγκο στο μπλέντερ.
    Για την σαλάτα ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και περιχύστε τα με την σως μάνγκο βινεγκρέτ.
    Σερβίρετε την σαλάτα σε 4 μπολ.
    Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 289 θερμίδες, 12γρ. λιπαρά.


    ΠΗΓΗ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=12462

    Τρόπος ζωής η άσκηση, με 10 βήματα


    Ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αρχίσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης σε τακτική βάση. Εξάλλου, οι περισσότεροι το έχετε πετύχει πάνω από μια φορά.
    Το πρόβλημα είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται, όπως και η ενέργεια, αποσπόμαστε από άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας ή δεν βλέπουμε αρκετά σύντομα απτά αποτελέσματα και…τα παρατάμε.
    Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να συνεχίζουν χωρίς να εγκαταλείπουν τη γυμναστική.

    Ποιο είναι το μυστικό τους;

    Πρόσφατη έρευνα της Diane Klein έριξε λίγο φως στο θέμα. Οι άνθρωποι που ασκούνται μακροχρόνια (κατά μέσον όρο 13 χρόνια) ρωτήθηκαν σχετικά με αυτό που τους δίνει ώθηση
    Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις τους, δεν τους απασχολούσε τόσο το σμίλεμα των μυών αλλά η ευεξία και το να είναι υγιείς.
    Ακολουθεί η κατάταξη των παραγόντων που τους έδιναν ώθηση να ασκηθούν:

    Καλή φόρμα

    Αισθήματα ευεξίας

    Ενέργεια

    Ευχαρίστηση από την άσκηση

    Η άσκηση ως προτεραιότητα

    Καλύτερος ύπνος

    Αίσθημα εγρήγορσης

    Έλεγχος βάρους

    Εμφάνιση

    Πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα γυμναστικής;
    Ακολουθούν δέκα συμβουλές για να γίνει η άσκηση συνήθεια.

    Nα έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων που σας ευχαριστούν
    Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας αναγκάζει να πάτε στο γυμναστήριο ή να αγοράσετε ακριβά μηχανήματα.
    Το να έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως γυμναστική με βάρη, περπάτημα, τρέξιμο, τένις, ποδήλατο και αεροβική θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση του να έχετε κάτι να κάνετε ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας.

    Υποσχεθείτε σε κάποιον άλλο ότι θα γυμνάζεστε
    Η κοινωνική διάσταση της άσκησης μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Μπορείτε να περπατάτε παρέα με κάποιον άλλο ή να κάνετε μαζί ασκήσεις γυμναστικής. Η ενθάρρυνση και η στήριξη από τον άλλο είναι επίσης παράγοντας που σας δίνει ώθηση.