Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Λιγούρα; Αντιμετωπίστε την

Πόσες φορές έχετε «λυγίσει» στη θέα µιας λιχουδιάς όχι και τόσο αθώας; Η λιγούρα είναι εχθρός της γραµµής µας. Νικήστε τον.
Πρόκειται για µια µορφή πείνας η οποία συνήθως δεν είναι οργανική αλλά συναισθηµατική. Προκύπτει κυρίως σε διαστήµατα της ηµέρας µε λιγότερη πίεση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Έτσι εµφανίζεται περισσότερο τις απογευµατινές και βραδινές ώρες. ∆εν αποκλείεται όµως να προκύψει και σε ώρες µε αυξηµένο άγχος, καθώς λειτουργεί και ως µέσο «διαφυγής». Συχνότερα πάντως εµφανίζεται όταν περιορίσουµε, χωρίς πραγµατικά να το θέλουµε, τις ποσότητες των τροφών που καταναλώνουµε, π.χ. σε περιόδους δίαιτας.

Ελέγξτε την

• Όταν εµφανίζεται η διάθεση για τσιµπολόγηµα, ασχοληθείτε µε κάτι άλλο. Για παράδειγµα, κάντε τις δουλειές του σπιτιού, σερφάρετε στο Ίντερνετ κ.λπ.
• Aν οι λιγούρες προκύψουν επειδή το τελευταίο σας γεύµα ήταν πριν από 3 ώρες για παράδειγµα, η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην τακτικότερη διατροφή. Τα τακτικά µικρά γεύµατα κατά τη διάρκεια της ηµέρας φαίνεται να µειώνουν τη συχνότητά τους, ενώ διευκολύνουν την αντιµετώπισή τους όταν τελικά προκύπτουν.

Τα τρόφιµα παίζουν ρόλο

Σύµφωνα µε µελέτες, τα γεύµατα που επιτυγχάνουν καλύτερο κορεσµό είναι κυρίως όσα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Γι’ αυτό προτιµήστε:

• Σάντουιτς µε ψωµί ολικής άλεσης και γαλοπούλα.
• Αβγά βραστά ή οµελέτα.
• Γάλα µε δηµητριακά βρώµης.
• Σούπες λαχανικών.
• Ζυµαρικά ολικής άλεσης µε τριµµένο τυρί µε χαµηλά λιπαρά.

Ακόµα περισσότερες φυτικές ίνες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κολοκυθάκια τηγανιτά



kolokythakia tiganita
ΥΛΙΚΑ 

2-3 κολοκυθάκια
Αλεύρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Πλένετε τα κολοκυθάκια και αφαιρείτε τα άκρα τους. Με κάποιο απλό μηχάνημα κοπής (πουλάνε τα σούπερ μάρκετ) ή με το χέρι σας, κόβετε τα κολοκυθάκια κατά μήκος όσο πιο λεπτά μπορείτε. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε να σταθούν για 15 λεπτά. Στο στάδιο αυτό τα κολοκυθάκια «ιδρώνουν» και βγάζουν το νερό τους. Στη συνέχεια τα αλευρώνετε και τα αφήνετε να σταθούν για άλλα 15 λεπτά. Τα ξανααλευρώνετε άμα χρειάζεται και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
Μην ξεχνάτε κάθε φορά που τηγανίζετε να χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας όταν βγάζετε τα τηγανισμένα από το τηγάνι για να απομακρύνεται το πολύ λάδι.
Αλίκη Μάρα- Σαχίνη

Γιατί θέλω να τρώω το βράδυ;

Η συνήθεια να µένετε όλη µέρα νηστικοί και να πέφτετε… µε τα µούτρα στο φαγητό το απόγευµα ή το βράδυ µπορεί να έχει αντίκτυπο στη σιλουέτα σας και ρίζες στην ψυχολογία σας.
Σύµφωνα µε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, όσοι συνηθίζουν να τρώνε περισσότερο το δεύτερο µισό της ηµέρας έχουν την τάση να παίρνουν βάρος ή να δυσκολεύονται να χάσουν κιλά σε περίπτωση που κάνουν δίαιτα. Φταίει όµως µόνο το ότι δεν έχουν χρόνο για να φάνε σωστά ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Ίσως φταίει η ψυχολογία σας
Το πρόβληµα των βραδινών… εξορµήσεων στο ψυγείο µπορεί να έχει τις ρίζες του στο ότι οι υποχρεώσεις της ηµέρας δεν µας επιτρέπουν να τρώµε σωστά, υπάρχει όµως πιθανότητα να σχετίζεται και µε την ψυχολογική µας κατάσταση. Το άγχος ή η κατάθλιψη, για παράδειγµα, µπορούν να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους συµπεριφορές. Γι’ αυτό, αν νιώθετε ότι κάτι «δεν πάει καλά», θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελµατική βοήθεια, αφού διαφορετικά το πρόβληµα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί πλήρως.

Αναγνωρίστε το πρόβλημα
Το «σύνδροµο νυχτερινού φαγητού», όπως ονοµάζεται η συνήθεια να τρώµε το βράδυ, ουσιαστικά πρόκειται για µια διατροφική διαταραχή µε τα εξής χαρακτηριστικά: πρωινή ανορεξία, αποφυγή φαγητού και παράλειψη γευµάτων κατά τη διάρκεια της µέρας και µεγάλη κατανάλωση φαγητού µετά τις 6 το απόγευµα. Επίσης τα άτοµα µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν το βράδυ ή να ξυπνάνε για να φάνε συνήθως τρόφιµα όπως σοκολάτα, κέικ, ψωµί και µπισκότα.

Η λυση

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φυτοχημικές ενώσεις: οι κρυμμένοι θησαυροί των φυτικών τροφίμων


 Οι φυτοχημικές ουσίες αποτελούν ουσιαστικά χημικές ενώσεις (χρωστικές και άλλες) οι οποίες απαντώνται με φυσικό τρόπο στα φυτικά τρόφιμα. Το διατροφικό τους ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Alzheimer, ο καταρράκτης του ματιού ή η λειτουργική φθορά λόγω της ηλικίας. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί περίπου 5.000 φυτοχημικές ενώσεις, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα να ανακαλυφθούν. Ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει εκατοντάδες φυτοχημικές ενώσεις. Ο βασικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν το ίδιο το φυτό από διάφορους κινδύνους όπως μικρόβια ή ζιζάνια. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ουσίες αυτές δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής. Έτσι, ενώ η πλήρης έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης C αποτελεί κατάσταση ασύμβατη με τη ζωή, η έλλειψη λουτεΐνης ή αλυλικών θειούχων ενώσεων δεν είναι θανατηφόρος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ποικίλες ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων που φαίνεται πως λειτουργούν και συνεργάζονται μεταξύ τους με αυτό τον μοναδικό τρόπο μόνο όταν βρίσκονται στην ξεχωριστή χημική δομή του κάθε τροφίμου και όχι απομονωμένες με τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα τελευταία είτε δεν περιέχουν καθόλου τέτοιες ενώσεις είτε δεν τις περιέχουν στη βέλτιστη αναλογία ώστε να επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα ευεργετική δράση.
Δεν είναι όμως μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν τέτοιες ουσίες. Φυτοχημικές ενώσεις περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σόγια, το πράσινο και μαύρο τσάι ακόμα και ο καφές. Οι κύριες κατηγορίες των φυτοχημικών ουσιών μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω:
  • Τα καροτενοειδή
Το βήτα-καροτένιο αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπό τους και ταυτόχρονα μια χημική ένωση που σταθεροποιεί τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή κυττάρων και ιστών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης το άλφα-καροτένιο, η λουτεΐνη (δράση στην καλή υγεία των ματιών), η ζεαξανθίνη (δράση στην καλή υγεία των ματιών) και το λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση).

  • Τα φλαβονοειδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πώς θα κόψετε τη ζάχαρη;


Είναι εθιστική, επιβεβαιωμένο επιστημονικά αλλά δεν χρειάζεστε τους επιστήμονες για να το καταλάβετε. 
Ωστόσο η ζάχαρη καταφέρνει με ύπουλο τρόπο να μας κλέβει ενέργεια και να μας προσθέτει κιλά. Δεν είναι το γλυκό του ζαχαροπλαστείου που κάνει τη ζημιά. Η διατροφή μας περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αλλά και υδατανθράκων που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε ζάχαρη όταν διασπώνται. Η ζάχαρη στη φυσική ή τεχνητή της μορφή έχει διεισδύσει σε κάθε τροφή από το ψωμί ολικής άλεσης μέχρι το γάλα σόγιας! Για να αποφύγετε τις γλυκές παγίδες πρέπει να κατανοήσετε τον μηχανισμό. Παρακάτω σας δίνω κάποιες συμβουλές – είναι αδύνατον όμως σε ένα κείμενο να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις.

Τι συμβαίνει

Οι υδατάνθρακες είτε προέρχονται από μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης είτε από μίά μικρή καραμέλα μετατρέπονται σε γλυκόζη και διασπώνται με αποτέλεσμα να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό αλεύρι, η λευκή ζάχαρη ή το λευκό ρύζι διασπώνται πιο γρήγορα από τους σύνθετους και έτσι η ενέργεια δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Η απότομη αύξηση της γλυκόζης από του απλούς υδατάνθρακες μας γεμίζει ενέργεια αμέσως αλλά ό,τι… αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο! Η έκρηξη της γλυκόζης αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αντίθετο όμως αποτέλεσμα: δηλαδή να παθαίνουμε υπογλυκαιμία, να νιώθουμε νωθροί και κουρασμένοι και να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας. Και φυσικά κάθε τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αποσυντονίζει τον οργανισμό και κάθε προσπάθεια ελέγχου κιλών.
Όταν όμως καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν πρωτείνες όπως τα ψάρια και το κρέας, ο οργανισμός τα διασπά σε αμινοξέα που οικοδομούν τα κύτταρα. Αν δεν υπάρχουν υδατάνθρακες στον οργανισμό μετατρέπει τα αμινοξέα σε γλυκόζη.
Αν πάλι τρώτε λίπη όπως βούτυρο, αυτά είτε χρησιμεύουν ως ενέργεια είτε αποθηκεύονται για τις δύσκολες μέρες.

Τι να κάνετε

1 Τρώτε υδατάνθρακες με μέτρο
Προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως όπως το άσπρο ψωμί, οι πατάτες και το λευκό ρύζι σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο και να ζητάτε γλυκό.

2 Προτιμήστε τους καλούς υδατάνθρακες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Hot dog με σπιτικό λουκάνικο κοτόπουλου

Υλικά για 8 hot dogs

• 500 γραμ. κιμάς από φιλέτο κοτόπουλου
• 4 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένο
• 1 ασπράδι ελαφρά χτυπημένο
• 1 κουτ. του γλυκού βασιλικός
• λίγο μοσχοκάρυδο
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

για να τα σερβίρετε
• 8 ψωμάκια για hot-dogs
• 8 κουτ. της σούπας κέτσαπ
• 2 κουτ. της σούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
• 4 κουτ. της σούπας μουστάρδα
 
Προετοιμασία
1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον κιμά, τα ψίχουλα του ψωμιού, το ασπράδι, τον βασιλικό και το μοσχοκάρυδο.
2. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε το μείγμα.

3.
Χωρίστε το σε 8 μέρη. 

4. Πάρτε ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης για τρόφιμα και βάλτε το ένα μέρος από το μείγμα του κιμά, σχηματίζοντας ένα λουκάνικο.

5. Τυλίξτε το και διπλώστε τις άκρες για να το στερεώσετε. 

6. Κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα.
7. Βάλτε σε μία κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και λίγο αλάτι.

8. Όταν βράσει το νερό, ρίξτε τα λουκάνικα όπως είναι τυλιγμένα με την μεμβράνη.

9. Βράστε τα για 10 – 12 λεπτά, βγάλτε τα από την κατσαρόλα, αφήστε τα να κρυώσουν και ξετυλίξτε τα. 

10. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λουκάνικα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. 

11. Χαράξτε τα ψωμάκια κατά μήκος χωρίς να τα χωρίσετε.

12. Αλείψτε τα με λίγη μαγιονέζα, βάλτε από ένα λουκάνικο και συνοδέψτε τα με κέτσαπ και μουστάρδα.
 

  
Ανάλυση του διαιτολόγου

Τρώτε λαχανικά; Xαμογελάστε!


Αν θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας να τρώνε μπρόκολο, θα πρέπει να χαμογελάτε όταν καταναλώνετε λαχανικά, υποδεικνύει νέα μικρή έρευνα.
Γαλλική ερευνητική ομάδα ζήτησε από 120 ενήλικες και παιδιά να κοιτάξουν διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων που έτρωγαν. Γενικά, οι ενήλικες δίνουν προσοχή στο βάρος. Ήταν λιγότερο πιθανό να θελήσουν μια τροφή όταν η φωτογραφία έδειχνε κάποιον παχύσαρκο να την καταναλώνει, έναντι ενός ανθρώπου φυσιολογικού βάρους.
Αντίθετα, τα παιδιά είχαν πιο πολύπλοκες αντιδράσεις. Αν η τροφή ήταν της αρεσκείας τους, όπως σοκολάτα, την ήθελαν, άσχετα από το πόσο βαρύς ή αδύνατος ήταν ο άνθρωπος στη φωτογραφία. Αλλά αν δεν επιθυμούσαν τη συγκεκριμένη τροφή η βαθμολογία για αυτήν μειωνόταν ακόμα περισσότερο αν έβλεπαν μια φωτογραφία παχύσαρκου ανθρώπου να την καταναλώνει.
Επιπλέον, τα παιδιά επηρεάζονταν από συναισθήματα.
Φωτογραφίες ανθρώπων με χαρούμενη έκφραση την ώρα του γεύματος τα οδηγούσε να επιθυμούν ακόμα περισσότερο μια τροφή, άσχετα από το αν ο άνθρωπος ήταν αδύνατος ή παχύσαρκος. Αντίθετα, φωτογραφία ανθρώπου που έδειχνε αηδία για την ίδια τροφή αποθάρρυνε τα παιδιά, άσχετα από το σωματικό βάρος του εικονιζόμενου.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Μπισκότα Κανέλας



λεπτά μπισκότα κανέλλας
ΥΛΙΚΑ 

1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη
½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
½ φλυτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη
2 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα τριμμένη
2 ¾ φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη, τα δύο είδη ζάχαρης, τα αυγά και τη βανίλια. Αναμείξτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί και προσθέστε τα στο μίγμα της μαργαρίνης. Δουλέψτε τη ζύμη με τα χέρια σας, ώσπου όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά και η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Πλάστε την σε ένα ρολό διαμέτρου 7 περίπου εκατοστών, τυλίξτε την με χαρτί ψησίματος και βάλτε την στο ψυγείο για αρκετές ώρες να παγώσει. 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C. Ξετυλίξτε το ρολό και κόψτε το σε λεπτές φέτες, 3 χιολοστών περίπου. Βάλτε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε πάνω του τα μπισκότα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Χτυπήστε ελαφρά ένα ασπράδι αυγού, αλείψτε την πάνω πλευρά των μπισκότων και πασπαλίστε τα με ένα μίγμα ζάχαρης και κανέλας (απλώς ανακατέψτε ζάχαρη με λίγη κανέλα).
Ψήστε για 6- 8 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ελαφρώς ένα καφέ χρώμα.
Γίνονται περίπου 6 δωδεκάδες.

Αλίκη Μάρα- Σαχίνη 

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Διατροφικές συμβουλές για υγιή γήρανση

Το ποσοστό των ατόμων που είναι πάνω από 60 έτη στην Ευρώπη είναι γύρω στο 20% και προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2020 στο 25%. Η πιο ραγδαία αύξηση σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 80 έτη. Στην Ευρώπη υπολογιζόταν ότι το 2000 οι υπερήλικες άγγιζαν τα 21.4 εκατομμύρια και το 2025 θα φτάσουν στα 35 εκατομμύρια! Η μακροζωία αυτή οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της άρτιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καλής διατροφής.

Στόχος της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει
«η συμπίεση της νοσηρότητας» των ηλικιωμένων, δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας υγείας και ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα, με περιορισμό του πόνου, της αρρώστιας και της πιθανής εξάρτησης μέχρι το τέλος της ζωής του κάθε ατόμου. Με άλλα λόγια; Η προσπάθεια για υγιή και αξιοπρεπή γήρανση.

Ποιες αλλαγές όμως συμβαίνουν στο σώμα με τα χρόνια και ποιες διατροφικές ανάγκες προκύπτουν;


Μεγαλώνοντας, παρατηρείται
μείωση της μυϊκής και αύξηση της λιπώδους μάζας στον οργανισμό, με συνέπεια να περιορίζεται αφενός η ικανότητα κίνησης του ατόμου και αφετέρου ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και οι ενεργειακές ανάγκες του. Η απώλεια της οστικής μάζας έρχεται να καταπονήσει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό, με τη συχνότητά της να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Το πέρασμα των χρόνων και η χρήση φαρμάκων,
αλλοιώνουν την αίσθηση τη γευστική ικανότητα των ηλικιωμένων, κάτι που επηρεάζει κατά πολύ τη διατροφή και την επαρκή πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών. Αυτό επιδεινώνεται από νευρολογικές, ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές, που μπορεί να συνυπάρχουν, με προβλήματα στα δόντια, στην πέψη και στο ανοσοποιητικό. Τον ενεργειακό – πρωτεϊνικό υποσιτισμό μιας μεγάλης μερίδας ηλικιωμένων δυσχεραίνει η κακή κινητική και οικονομική τους κατάσταση, με αδυναμία απόκτησης ποιοτικά θρεπτικών τροφίμων.

Μαριναρισμένες μελιτζάνες



marinated eggplant
ΥΛΙΚΑ 

2 μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή μισή ξερό
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Χαράξτε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας 3-4 φορές κάθετα και αλατοπιπερώστε τις. Τοποθετήστε τις με τη σάρκα προς τα κάτω σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύστε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μαϊντανό και το θυμάρι.
Καλύψτε τις και αφήστε τις να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 2- 3 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Ξεσκεπάστε το σκεύος και ψήστε τις μελιτζάνες για 45 λεπτά περίπου, προσεκτικά μην αρπάξουν. Στη συνέχεια γυρίστε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά, περιχύστε τις με τους χυμούς που έχουν μαζευτεί στο σκεύος και περιχύστε τις και με το λεμόνι. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Όταν ψηθούν βάλτε τις σε μια πιατέλα και περιχύστε τις με τους χυμούς από το ταψί. Σερβίρονται ζεστές.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Chocolate cookies

chocolate chip cookies 2

ΥΛΙΚΑ 
2/3 φλυτζανιού βούτυρο
½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
½ φλυτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Αφήστε την κουβερτούρα στο χώρο της κουζίνας να μαλακώσει, όχι να λιώσει! Κόψτε την με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε κομματάκια. Μην σας νοιάξει ούτε το σχήμα τους ούτε αν θρυμματιστούν λίγο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, τα δύο είδη ζάχαρης, το αυγό και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Κοσκινίστε το αλεύρι και αναμείξτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί.
Ρίξτε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα βουτύρου και αναμείξτε καλά. Προσθέστε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατέψτε.
Βάλτε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίξτε στρογγυλές κουταλίτσες από το μίγμα σε απόσταση πέντε περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο. Ψήστε τα για 8 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ χρωματισμό.
Tip: -Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν προτού τα μεταφέρετε από το ταψί.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση παραλείψτε τη σόδα και το αλάτι.
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σαλάτα με χταπόδι, πατάτες, ρόκα και λεμόνι

σαλάτα με χταπόδι



ΥΛΙΚΑ


Για 4 άτομα

6-8 μικρές πατατούλες
το χυμό από 2 λεμόνια
4 σκελίδες σκόρδο
10-12 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 φρέσκο χταπόδι 1- 1 ½ κιλό
2 χούφτες ρόκα
2 χούφτες μαϊντανό 
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι κομμένο στα 8 
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Βάλτε τις πατατούλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, κατά προτίμηση θαλασσινό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι και το χταπόδι. Βράστε τα για 20 λεπτά. 

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τις πατάτες και το χταπόδι να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Όταν κρυώσουν βγάλτε τα και κόψτε τις πατατούλες στα δύο και το χταπόδι σε μπουκιές.
Πλύνετε τη ρόκα και το μαϊντανό, στεγνώστε τα και τοποθετήστε τη ρόκα και τον περισσότερο μαϊντανό σε μια πιατέλα.
Πάνω από τη σαλάτα απλώστε τις πατάτες και το χταπόδι. Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλατοπιπερώστε και ραντίστε τη σαλάτα γενναία με ελαιόλαδο.
Σερβίρετε με τις φέτες λεμονιού.



Tips:- Οι πατάτες εξαιτίας του χταποδιού αποκτούν εξωτερικά ένα πολύ ωραίο ροζ χρώμα.

         -Ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να σας δώσει ένα φρέσκο χταπόδι. Η γεύση του δε συγκρίνεται με το κατεψυγμένο.
                 
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

http://www.yumm.gr/article/19625

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

5 λάθη γονέων στην διατροφική συμπεριφορά των παιδιών

Οι γονείς διαβάζουν, ενημερώνονται και προσπαθούν για να δώσουν, στο παιδί τους, τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας σωστή διατροφικής συμπεριφοράς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν οι γονείς και μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό. 

  1. «Καθάρισε το πιάτο σου». Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν. 

    Τα παιδιά ακολουθούνε τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες. Τι να κάνετε: Μην ενθαρρύνετε το παιδί "να αδειάζει" το πιάτο του. Βάλτε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά)

  2. "Φάε τις φακές και μετά θα σου δώσω παγωτό".  Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της "εξαγοράς".
    Δυστυχώς αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο. Τι να κάνετε: Μην συνδέετε το γλυκό με τ’ άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν το θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος;





ImageΟ όρος οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση εισήχθη για πρώτη φορά το 1946 και την περιέγραψε ο Alisson ως παλινδρόμηση ερεθιστικών γαστρικών υγρών από το στόμαχο στον οισοφάγο. Σήμερα ως γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) θεωρείται η κατάσταση που προκαλείται από την παλινδρόμηση  γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που δημιουργεί ενοχλητικά συμπτώματα (δηλαδή συμπτώματα που αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς) και/ή επιπλοκές. Η ΓΟΠΝ είναι μία από τις συχνότερες νόσους του γαστρεντερικού, με 15% του πληθυσμού να έχει συμπτωματολογία 1 φορά εβδομαδιαίως και 7%  ημερησίως.

Παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου συμβαίνει όταν χαθεί η διαφορά πίεσης μεταξύ κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ)  και στομάχου. Ο φραγμός κατά της παλινδρόμησης στο γαστροοισοφαγικό όριο είναι μια ανατομικά πολύπλοκη ζώνη, η λειτουργική ακεραιότητα της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ενδογενή πίεση  του ΚΟΣ, την εξωγενή πίεση του ΚΟΣ από το σκέλος του διαφράγματος, την ενδοκοιλιακή θέση του ΚΟΣ, την ακεραιότητα του φρενοοισοφαγικού συνδέσμου και τη διατήρηση της γωνίας του His οξείας. Τρείς βασικές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για την αιτιοπαθογένεια της ΓΟΠ οι οποίες αποδίδουν την ανεπάρκεια της γαστροοισοφαγικής συμβολής α)  σε παροδικές χαλάσεις του ΚΟΣ χωρίς συνοδό ανατομική ανωμαλία, β) σε ανατομική βλάβη της γαστροοισοφαγικής συμβολής λόγω διαφραγματοκήλης και τέλος, γ) σε παρουσία υποτονικού σφιγκτήρα χωρίς σαφή αιτιολογία και χωρίς συνοδό  ανατομική ανωμαλία. Δευτερογενώς, πληθώρα φαρμάκων ή συστηματικών νοσημάτων επιδρούν στον ΚΟΣ και προάγουν συμπτωματολογία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εδώ ανήκουν το σκληρόδερμα, η μυοπάθεια που συσχετίζεται με χρόνια εντερική ψευδοαπόφραξη, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, τα αντιχολινεργικά φάρμακα, η αμινοφυλλίνη, τα νιτρώδη, οι αναστολείς ασβεστίου και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αυταπάτη η γρήγορη απώλεια βάρους με δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων

Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ξεκινά κανείς μία δίαιτα η απώλεια βάρους την πρώτη εβδομάδα είναι μεγαλύτερη από τις επόμενες εβδομάδες. Όσο αυστηρή είναι αυτή η δίαιτα τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως αυτή τη πρώτη εβδομάδα;

Στο πρώτο στάδιο ελάττωσης του βάρους ο οργανισμός χρησιμοποιεί κυρίως ως καύσιμη ύλη το γλυκογόνο και όχι το λίπος. Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στους μυς και στο ήπαρ ενωμένο με νερό (3-4 γρ. νερό για κάθε γρ. γλυκογόνο) και με κάλιο (K+) (0,45 mmol K+ για κάθε γρ. γλυκογόνου).Οι μεταβολές του ολικού K+ του σώματος στο πρώτο στάδιο μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCDs) αντανακλά τις μεταβολές άλιπης μάζας του σώματος.

Η μεταβολή του ολικού Κ+ σώματος μετρήθηκε σε 11 άτομα μετά από 4 ημέρες με την εφαρμογή μιας δίαιτας των 405 θερμίδων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η απώλεια του Κ+ ήταν 180 mmol, που αντιστοιχούν σε απώλεια γλυκογόνου περίπου 400 γρ. Αυτή η ποσότητα του γλυκογόνου συνοδεύεται από τριπλάσια ή τετραπλάσια απώλεια νερού. Τα άτομα της έρευνας έχασαν κατά μέσο όρο (4+- 1.8) kg που δεν ήταν όμως λίπος.
Άλλοι ερευνητές απέδειξάν ότι το μυϊκό γλυκογόνο μπορεί να μειωθεί στο 1/3 των κανονικών επιπέδων με μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακές για 4 ημέρες. Μετά, όμως, από μία δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες η αποθήκευση του γλυκογόνου αυξάνει κατά 6 φορές με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται τα αποθέματα του. Η αυξημένη αποθήκευση γλυκογόνου σε συνδυασμό με την αυξημένη κατακράτηση νερού, οδηγεί σε μεγάλη και γρήγορη ανάκτηση του βάρους , που δεν είναι λίπος.

Μία άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις μίας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων σε 10 παχύσαρκες γυναίκες για 6 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μέση απώλεια βάρους ήταν 11,5 kg. από τα οποία το 63% αποδόθηκε στην απώλεια του λίπους και το 37% σε απώλεια άλιπης μάζας σώματος (FFM). To τελευταίο σχετίζεται με μεγάλη απώλεια νερού και γλυκογόνου και έλαβε χώρα τις 2 πρώτες εβδομάδες.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δυσανεξία στη λακτόζη



Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία δεν επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου από το μητρικό και το αγελαδινό γάλα. Με την ανάλογη θεραπεία και τις κατάλληλες τροφές η αντιμετώπισή του μπορεί να είναι αποτελεσματική και πλήρης.
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η μη πλήρης πέψη της λακτόζης στο λεπτό έντερο λόγω έλλειψης ή μειωμένης συγκέντρωσης του ενζύμου λακτάση. Η λακτόζη είναι το σάκχαρο που περιέχεται στο μητρικό και στο αγελαδινό γάλα και είναι σημαντικό για την απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν η λακτόζη δεν διασπάται από τη λακτάση στο λεπτό έντερο, περνά στο παχύ έντερο όπου τα βακτηρίδιά του τη διασπούν και έπειτα από ζυμώσεις παράγονται αέρια τα οποία διατείνουν το έντερο, γίνεται όσμωση νερού και διάρροια και το παιδί εμφανίζει συμπτώματα. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι αέρια, μετεωρισμός κοιλίας, κοιλιακό άλγος, «φούσκωμα» μετά τα γεύματα που περιέχουν γάλα και διάρροια.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Φρέσκα στην κατάψυξη!


Η καλή νοικοκυρά δεν πετάει τίποτα. Δείτε πώς να διατηρείτε λαχανικά και μυρωδικά στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιείτε όποτε θελήσετε, εύκολα και γρήγορα.
Μαραμένα ματσάκια μαιντανός και άνιθος, καρότα ...μισοπεθαμένα και πιπεριές που μοιάζουν να έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια? Επειδή συμβαίνει σε όλους να αγοράσουμε μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών από αυτές που τελικά χρησιμοποιούμε, δείτε πώς θα συντηρείτε λαχανικά και μυρωδικά στην κατάψυξή σας, ώστε και να μην πετάτε τίποτα και να βρίσκετε πάντα έτοιμα υλικά για τις συνταγές σας.
Μαιντανός, άνιθος, σέλινο: Πλύντε και ψιλοκόψτε τα μυρωδικά. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη σε σακουλάκια φαγητού ή σε ταπεράκια. Τώρα έχετε όποτε χρειαστείτε τα μυρωδικά σας έτοιμα για χρήση.
Καρότα: καθαρίστε και κόψτε τα καρότα σε ροδέλες ή κυβάκια. Τοποθετήστε τα σε ταπεράκι ή σε σακούλα για τρόφιμα και βάλτε το στην κατάψυξη. Οταν το χρειαστείτε, βγαλτε την ποσότητα που θέλετε και βάλτε τα καρότα σας κατευθείαν στο φαγητό.
Πιπεριές: μπορείτε να τις καταψύξετε ολόκληρες ή να τις κόψτετε σε κυβάκια.
Σκόρδο: ψιλοκόψτε τις σκελίδες ή βάλτε τις ολόκληρες σε ταπεράκι στην κατάψυξη. Ετσι θα έχετε πάντα σκόρδο για το φαγητό σας
Αρακάς, φασολάκια, μπροκολο, κουνουπίδι, καλαμπόκι:καθαρίζετε, πλένετε και φυλάτε στην κατάψυξη τα λαχανικά σας. Στη συνέχεια είναι έτοιμα για κατσαρόλα ή για όποια συνταγή τα προορίζετε.

ΑΝΑΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


images
Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο η στο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να αναπαστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ;

Απίστευτο; 
Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.
Όταν το γάλα φτάνει …στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό η ένα γράμμα στο κάτω μέρος η ακόμη και στο πάνω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5 και το γράμμα από το Α εως το Ε στα λατινικά.
Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3 η C, δηλαδή γάλα που έχει ανά-παστεριωθεί 3 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 και σε γράμμα D η E γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί.
Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 – 5 η D -E. Αν έχει τον αριθμό 1 – A σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 – D σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού η στο πάνω μέρος του.
Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5 η D -E, ούτε ακόμα και με 3 – C, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.
Σκεφτείτε ότι το MILKO που όλοι γνωρίζουμε ότι φτιαχνόταν από γάλατα που είχαν λήξει και είχαν επιστρέψει πίσω στο εργοστάσιο τα οποία πρέπει να είχαν αναπαστεριωθεί από 5 φορές και πάνω !!!!!
Δηλαδή….ΦΡΕΣΚΟΤΑΤΟ !!!!
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σπιτική νηστίσιμη μπουγάτσα

Συστατικά

* 4 φλιτζάνια νερό
* 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
* 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
* 5 βανίλιες
* Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι (ή δύο ανάλογα με το μέγεθος)
* 2 φύλλα σφολιάτας
* Ζάχαρη άχνη
* Κανέλα
* 2 κ.σ μαργαρίνη

Τρόπος μαγειρέματος

Βράσε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη
Πρόσθεσε το σιμιγδάλι, σταδιακά μαζί με τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψε καλά να δέσει η κρέμα σου
Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μαργαρίνη, φροντίζοντας να πάει παντού στην κρέμα
Σε ένα ταψί (τετράγωνο κατά προτίμηση), στρώσε το ένα φύλλο σφολιάτας
Άπλωσε από πάνω την κρέμα να πάει παντού, φροντίζοντας να γυρίσεις τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα
Στη συνέχεια στρώσε και το δεύτερο φύλλο, διπλώνοντας τις άκρες. Χάραξε ελαφρά το φύλλο και ψήσε στους 180 οC για μισή ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα
Πασπάλισε με ζάχαρη και κανέλα και άφησε να κρυώσει καλά πριν σερβίρεις

ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=380&friendly_name=recipes-bougatsa&cat_id=23

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πίτσα µε µεσογειακά λαχανικά

Με εύκολη προετοιµασία και γρήγορο ψήσιµο, η πίτσα µε λαχανικά είναι ένα υγιεινό και χορταστικό γεύµα.


Αλεύρι: Eίναι βασική πηγή υδατανθράκων, που µας προσφέρουν ενέργεια, περιέχει πρωτεΐνες και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, που συµβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήµατος, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ειδικά αν είναι ολικής άλεσης.
Ντοµάτα: Περιέχει λυκοπένιο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και παρέχει προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσηµάτων και του καρκίνου του προστάτη. Απορροφάται καλύτερα µαγειρεµένο, κυρίως σε ελαιόλαδο.
Κρεµµύδι: Είναι πλούσιο σε κάλιο, ενώ περιέχει και πολυφαινόλες, όπως η κουερσετίνη, που έχουν ιδιαίτερα έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και βιταµίνη C.
Πιπεριά: Οι πράσινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή β-καροτενίου και βιταµίνης C, που έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Ρίγανη: Εντάσσεται στην κατηγορία των ισχυρότερων αντιοξειδωτικών βοτάνων,ενώ θεωρείται και καλή πηγή ασβεστίου και καλίου.

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΡΟΥΝΤΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, B.SC., ΕΠΙΣΤΗµΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ» ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΠΗΓΗ http://www.adynatisma-blog.gr/diatrofh/pitsa-me-mesogeiaka-laxanika.html
forma

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σαλάτα Fusili με σάλτσα πιπεριάς και καπνιστό σολομό

Συστατικά

* 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
* ½ κ.σ. Μπούκοβο
* Ξύδι από κόκκινο κρασί
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 2 κ.σ ελαιόλαδο
* Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* Αλάτι και Πιπέρι
* 250γρ Fusilli
* 10 σπαράγγια ωμά
* 1 κομμάτι καπνιστό σολωμό (100γρ)
* Άνηθο

Τρόπος μαγειρέματος

Βάλε την κόκκινη πιπεριά στο γκριλ να ψηθεί καλά και να μαυρίσει η φλούδα της.
Τύλιξε σε πλαστική σακούλα μαγειρικής και άφησε να ψηθεί
Στη συνέχεια ξεφλούδισε την πιπεριά και καθάρισέ την από την φλούδα και τους σπόρους
Βάλε την πιπεριά σε ενα πολυμίξερ και χτύπησε μαζί με το σκόρδο και το ξύδι. Χτύπησε μέχρι να γίνει πουρές
Ράντισε σιγά, σιγά με ελαιόλαδο και χτύπα να γίνει ένα σώμα
Στη συνέχεια πρόσθεσε το μπούκοβο και το αλατοπίπερο
Εν τω μεταξύ βράσε τα μακαρόνια σου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Βάλε σε μια σαλατιέρα τα μακαρόνια και περίχυσε με τη σάλτσα πιπεριάς
Σέρβιρε με τον καπνιστό σολομό κομμένο σε κομματάκια και τα σπαράγγια


ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=376&friendly_name=recipes-saladfusilli&cat_id=24

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αχλάδι στο φούρνο με σιρόπι πορτοκαλιού και μαύρης ζάχαρης

Συστατικά

* 2 κ.σ καρύδια τριμμένα χοντρά
* 2 μέτρια αχλάδια καθαρισμένα
* 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
* 1 κ.σ και 1 κ.γ καστανή ζάχαρη
* Κανέλλα
* Μια πρέζα αλάτι
* 1/4 του φλιτζανιού κομμένους αποξηραμένους χουρμάδες
* 2 κ.σ σταφίδες

Τρόπος μαγειρέματος

Προθέρμανε το φούρνο στου 250°C
Άπλωσε τα καρύδια σε μια λαδόκολλα και καβούρδισέ τα στο φούρνο για 3-4 λεπτά
Σε ένα μικρό τηγάνι βάλε το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και ζέστανε σε μέτρια φωτιά να κάνει τις πρώτες μικρές φουσκάλες. Άφησε για 2 ακόμη λεπτά, ανακτεύοντας με σίρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα
Πρόσθεσε τους χουρμάδες, τις σταφίδες και τα καρύδια και κατέβασε από τη φωτιά
Βάλε τα Αχλάδια κομμένα στη μέση με την φλούδα προς τα κάτω σε ένα ρηχό ταψάκι και κάνε μερικές τρύπες στη σάρκα τους με ένα πηρούνι.
Ράντισε με το σιρόπι, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας για το σερβίρισμα
Ψήσε τα αχλάδια για 15 λεπτά στο φούρνο
Σέρβιρε με το σιρόπι που έχει μείνει

http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=373&friendly_name=recipes-pear&cat_id=23

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Φρουτοσαλάτα με ξερά φρούτα, μέλι και καρύδια

Συστατικά

* 100 γρ. ξερά σύκα
* 2 ώριμες μπανάνες
* 2 κ.σ χυμό λεμονιού
* 2 κ.σ ξανθές σταφίδες
* 2/3 του φλιτζανιού ελαφρύ, στραγγιστό γιαούρτι
* 3 κ.σ μέλι
* 2 κ.σ.τριμμένο καρύδι

Τρόπος μαγειρέματος

Πλένουμε τα ξερά σύκα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα, καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στραγγισμένα σύκα με 1 κουταλιά της σούπας από το νερό που έχει απομείνει από το μούλιασμα.
Προσθέτουμε τις φέτες μπανάνας και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μίγμα σε 4 ατομικά μπολ.
Σε ένα άλλο μπολάκι αναμιγνύουμε το μέλι με το γιαούρτι και μοιράζουμε το μίγμα αυτό στην άκρη κάθε μπολ.
Πασπαλίζουμε τα φρούτα και το γιαούρτι με το τριμμένο καρύδι και τοποθετούμε τα μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

ΠΗΓΗ http://www.tlife.gr/default.php?pname=RecipeView&recipe_id=341&friendly_name=recipes-fruitsalad&cat_id=32

Να ζυγίζοµαι συχνά ή όχι;

Μην ζυγίζεστε συχνά γιατί:

Όταν ζυγιζόµαστε καθηµερινά, υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουµε εµµονή µε το βάρος µας και κάθε φορά να γεµίζουµε µε άγχος.
Αν κάνουµε δίαιτα και ζυγιζόµαστε καθηµερινά, µπορούµε εύκολα να καταλήξουµε σε παραπλανητικά συµπεράσµατα. Η κατάσταση της υδάτωσής µας αλλάζει από ώρα σε ώρα µε αποτέλεσµα ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξοµειώσεις βάρους. Αποτέλεσµα; Απογοητευόµαστε και εγκαταλείπουµε πρόωρα την προσπάθεια.
Οι µεταβολές βάρους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Η κατανάλωση αλατιού, η προεµµηνορυσιακή περίοδος στις γυναίκες, η κατανάλωση µεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύµα, η κακή ενυδάτωση κ.ά. µεταβάλλουν (φαινοµενικά) τα κιλά µας και συχνά δηµιουργούν λάθος εικόνα για το σώµα µας.

Στη ζυγαριά ανά εβδομάδα
Με το ζύγισµα βλέπουµε αµέσως το αποτέλεσµα που έχει κάθε τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών µας αλλά και το πώς επιδρά η φυσική δραστηριότητα στο βάρος µας.
Όταν γνωρίζουµε ότι το βάρος µας είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω), µπορούµε να κάνουµε εγκαίρως τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διατροφή µας και να το επαναφέρουµε στα κανονικά επίπεδα.
Η ζυγαριά µάς υπενθυµίζει το στόχο µας. Η απώλεια βάρους µάς δίνει ώθηση να συνεχίσουµε την προσπάθεια όταν ακολουθούµε κάποιο πρόγραµµα διατροφής, ενώ η πρόσληψη κιλών µάς προειδοποιεί και µας αποτρέπει από περαιτέρω αύξηση.
Μην ζυγίζεστε σε διαφορετικές ζυγαριές κάθε φορά. Αρκεστείτε σε µία εβδοµαδιαία µέτρηση στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριµένη µέρα και πρωινή ώρα) και καταγράψτε
τις µεταβολές σας.

ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, B.SC., ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ∆ΗµΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡAΚΗ, M.SC., ΚΛΙΝΙΚΟY ΔΙΑΙΤΟΛOΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛOΓΟΥ, ΕΠΙΣΤΗµΟΝΙΚΟY Δ/ΝΤH ΚEΝΤΡΟΥ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚHΣ ΥΠΟΣΤHΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟY ΕΛEΓΧΟΥ «ΑΠIΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», www.apisxnansis.gr
forma

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;



Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε εμείς οι διαιτολόγοι και αφορά την ημερήσια πρόσληψη νερού είναι η εξής ' …και φυσικά θα πρέπει να πίνω 8-10 ποτήρια νερό τη μέρα. Σωστά; ' Ο καθηγητής Ron Maughn από το πανεπιστήμιο του Loughborough στη Σκωτία, από τους πλέον ειδικούς στο χώρο της υδάτωσης, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη αποσαφηνίζοντας πολλούς μύθους που κυριαρχούν στο χώρο.
'Βλέπεις συνεχώς ανθρώπους γύρω σου να κουβαλούν ένα μπουκαλάκι νερό και αγχώνεσαι μαζί τους όταν τους βλέπεις σχεδόν καταναγκαστικά να το αδειάζουν γουλιά-γουλιά και αυτό γιατί κάποιοι τους είπαν είτε ότι αυτό είναι καλό για την υγεία και πρέπει να το κάνουν, είτε ότι αυτό αδυνατίζει, είτε ότι διαλύει το λίπος και άλλα παρόμοια. Φυσικά και δεν χρειάζεατι να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε κάτι τέτοιο' αναφέρει ο καθηγητής. Ας δούμε όμως μερικά βασικά για το νερό.

Κατ’αρχάς η σημασία του νερού για τη ζωή είναι καθοριστική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μας; Το 40-60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό. Από αυτό τα 2/3 περίπου βρίσκονται ενδοκυτταρικά, μέσα δηλαδή στα κύτταρα μας και το υπόλοιπο εξωκυταρικά.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1,4 λίτρα είναι τα πόσιμα υγρά, το 0,7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Η κύρια οδός αποβολής είναι τα ούρα και σε μικρότερο βαθμό τα κόπρανα και ο ιδρώτας.

Τι πρέπει να διαβάζω στους τυποποιημένους χυμούς;



Τα σύγχρονα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν πολλούς χυμούς φρούτων και η θρεπτική αξία του καθενός ποικίλει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή χυμών:

Λάβετε υπόψη ότι όλοι οι χυμοί και προϊόντα χυμών περιέχουν νερό και σάκχαρα. Ένα ρόφημα με ετικέτα 100% φυσικός χυμός φρούτων περιέχει φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη).

Διαβάστε την ετικέτα. Οι κανονισμοί του κράτους υποχρεώνουν όλους τους κατασκευαστές, να αναγράφουν στις ετικέτες την ποσότητα χυμού που περιέχουν. Εάν προτιμήσετε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι 100% χυμός, σημαίνει ότι έχει προστεθεί ζάχαρη.

Λειτουργικά συστατικά. Στην αγορά κυκλοφορούν ροφήματα φρούτων και λαχανικών, με υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, χυμοί με ω-3 λιπαρά οξέα, ασβίστιο και βιταμίνη D, σίδηρο και βιταμίνη C.

Φυτικές ίνες. Να προτιμάτε ροφήματα φρούτων και λαχανικών, γιατί σε αντίθεση με τους χυμούς που περιέχουν ίχνη φυτικών ινών, τα ροφήματα αυτά είναι πλούσια!  

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Tι είναι τα πρόσθετα, γιατί χρησιμοποιούνται στη Βιομηχανία τροφίμων και ποια η επίδραση τους στη υγεία μας?


Τα πρόσθετα είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, τη συντήρηση, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισής του. Τα πρόσθετα εμφανίζονται στις συσκευασίες με το γράμμα E και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. E200), αλλά μπορεί να φαίνεται και με τη χημική τους ονομασία. H χρήση των πρόσθετων καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Oι χρωστικές Tα τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί χρωστική ουσία αναφέρονται ως χρωματισμένα. Η χρήση των χρωστικών γίνονται σύμφωνα με ορισμένους  κανονισμούς, με βάση την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο. Οι επιδράσεις της χρήσης χημικών πρόσθετων στην υγεία των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πρόσθετα.
Tα συντηρητικά προστίθενται στα τρόφιμα για να  το διαφυλάξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν την είσοδο των μικροβίων και των μικροοργανισμών στα συστατικά του συσκευασμένου τροφίμου.
Tα αντιοξειδωτικά προστίθενται στα τρόφιμα για να τα προστατέψουν από αλλοιώσεις λόγω της οξείδωσης.
Oι σταθεροποιητές (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά μέσα). Oι ουσίες αυτές σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών κρατώντας το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων.
 Ανδρέου Ελένη , Κλινικός Διαιτολόγος, RD, LD, PhD Can. 


ΠΗΓΗ http://www.mednutrition.gr/content/view/3983/123/

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα καρτούν επηρεάζουν την γεύση των παιδιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν την επίδραση γνωστών χαρακτήρων καρτούν για να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν την άποψη παιδιών για τη γεύση ενός προϊόντος. Η έρευνα που μελέτησε 80 παιδιά ηλικιών 4 με 6 ετών έδειξε ότι τα παιδιά χαρακτήριζαν ενα προϊόν ως πιο νόστιμο (χωρίς να το δοκιμάσουν) όταν αυτό είχε ένα καρτούν στη συσκευασία του, επιβεβαιώνοντας την άποψη των ερευνητών ότι η παρουσία γνωστών καρτούν σε συσκευασίες τροφίμων επηρεάζουν τα παιδιά σε ότι αφορά τη γεύση του προϊόντος. Δεν μας εκπλήσσουν αυτά τα αποτελέσματα και οι εταιρίες τροφίμων που προωθούν τα ανθυγιεινά, γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασμένα λιπαρά προϊόντα τους γνωρίζουν πολύ καλά την επίδραση των καρτούν στα παιδιά, γι αυτό και σχεδόν όλα τα δημητριακά που απευθύνονται σε παιδιά έχουν καρτούν στις συσκευασίες τους. Είναι δύσκολο να αντισταθεί ενα παιδί στον συνδυασμό καρτούν-ζάχαρη και πολλές φορές ακόμα πιο δύσκολο για έναν γονιό να ανταγωνιστεί αυτό το συνδυασμό.

 

ΠΗΓΗ http://natofao.blogspot.com/2011/03/blog-post_09.html#more