Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Light τσιζκέικ φράουλας


{για 8-10 κομμάτια }


ΥΛΙΚΑ:


100 γρ. αμυγδαλωτά ή μπισκότα μαλακά στο εσωτερικό τους (θρυμματισμένα)
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. φράουλες
2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
3 μεγάλα φύλλα ζελατίνης
1 λεμόνι (το χυμό του)
500 γρ. τυρί κρέμα
410 γρ. συμπυκνωμένο γάλα (ελαφρύ)
1 κρυσταλλική βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμειγνύετε τα αμυγδαλωτά ή τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι (φόρμα του κέικ με αποσπώμενα πλαϊνά τοιχώματα) και το πιέζετε στον πάτο. Το βάζετε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί. Παίρνετε τις φράουλες και τις λιώνετε ελαφρά με ένα πιρούνι, αναμειγνύοντας και τη μαρμελάδα. Αφήνετε τον πουρέ φράουλας προσωρινά στην άκρη.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αμφιθέατρο 251 Γ.Ν.Α.

Λ. Κατεχάκη3, ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΩΝ



ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ:
http://www.allergy.org.gr
τηλ: 2106911682, 6974348638
E-mail: info@allergy.org.gr


Η γαστρονομία στη Μακεδονία. Ο διαιτολόγος σχολιάζει.

Σε όλη τη Μακεδονία χτυπά η καρδιά μιας ενιαίας, αυθεντικής και εκλεκτής κουζίνας και οι διατροφικές συνήθειες είναι περίπου κοινές. Κάθε νομός όμως, έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές του παραδόσεις.
Η γαστρονομία στη Μακεδονία αναπτύχθηκε με βάση τον κύκλο των εποχών, τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τα έθιμα. Σε όλη τη Μακεδονία χτυπά η καρδιά μιας ενιαίας, αυθεντικής και εκλεκτής κουζίνας και οι διατροφικές συνήθειες είναι περίπου κοινές. Κάθε νομός όμως, έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές του παραδόσεις. Όλες οι πόλεις της Μακεδονίας δέχτηκαν στην αγκαλιά τους πλήθος προσφύγων με εντελώς διαφορετικές συνήθειες, ήθη, έθιμα και πολιτισμό. Η Μακεδονία υπήρξε ο τόπος μιας αρμονικής συνένωσης της βυζαντινής κουζίνας με την ανατολίτικη ευρηματικότητα, το άρωμα και τη φαντασία με την ντόπια γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων.
Το καλοκαίρι προσφέρει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Από πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, μέχρι εδέσματα με βάση τις τσουκνίδες, τα λάπαθα. Επίσης, γλυκά κουταλιού και παραδοσιακά λικέρ προκαλούν τις αισθήσεις. Η ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή συνταγή συμπληρώνεται με ψάρια. Ποτάμια και λίμνες προσφέρουν ψάρια του γλυκού νερού, όπως πέστροφες, γριβάδια, πέρκες, γουλιανοί, λαβράκια, χέλια, σολομοί, τσιρόνια, κέφαλοι και γαλέοι. Για ψάρια της ανοιχτής θαλάσσης και θαλασσινά φροντίζει η Καβάλα, η Χαλκιδική και η Κατερίνη.
Αρχές φθινοπώρου, οι δρόμοι των κηπευτικών συναντούν και ενώνονται με το δρόμο του κρασιού. Ο επερχόμενος χειμώνας σηματοδοτεί αλλαγές στη διατροφή. Είναι η στιγμή που το χοιρινό ενώνεται με τα κάστανα, τα σέλινα και τα κυδώνια για να προκαλέσει τον ουρανίσκο.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κάρβουνα ή τηγάνι;

Οι περισσότερες δίαιτες συστείνουν να προτιμούμε τα ψητά φαγητά , από τα τηγανιτά. Και μάλιστα τα ψητά στα κάρβουνα.

Είναι όμως πιο υγιεινό το ψήσιμο στα κάρβουνα από το τηγάνισμα. Η αλήθεια ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Με το ψήσιμο  χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%. Παράλληλα όµως ,δηµιουργούνται διάφορες καρκινογόνες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αµίνες. Μάλιστα ο αυξηµένος χρόνος ψησίµατος ενισχύει τη δηµιουργία τους, η οποία έχει συνδεθεί µε διάφορους τύπους καρκίνου.
Καλό θα ήταν να μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιµο με ελαιόλαδο, λεμόνι ή μυρωδικά . Επίσης προτιμήστε να κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες, ενώ βάλτε λεμόνι αμέσως μετά το ψήσιμο. Το λεμόνι είναι  πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταµίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αµίνες.
Ειδικά για τα ψάρια, πριν τα βάλετε στη φωτιά χαράξτε τα διαγώνια σε 2-3 µεριές έτσι ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα.
Τηγάνισμα
Αν γίνεται µε µεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών, συµβάλλει στην αύξηση των θερµίδων και κατά συνέπεια του σωµατικού βάρους. Οι υψηλές θερµοκρασίες, η κακή ποιότητα ελαίων και ο παρατεταµένος χρόνος τηγανίσµατος έχουν συνδεθεί µε αρκετές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήµατα, καθώς και διάφορες µορφές καρκίνου.
Καλό θα ήταν να μην τηγανίζετε σε θερµοκρασία µεγαλύτερη των 170°C, και παράλληλα µειώστε όσο µπορείτε το χρόνο µαγειρέµατος και χρησιµοποιείτε πάντα ελαιόλαδο. Επίσης προτιμήστε τα αντικολλητικά τηγάνια, ώστε να μπορείτε να τηγανίζετε με ελάχιστον ή ακόμη και χωρίς καθόλου λάδι. Για παράδειγµα, θα τηγανίζετε πατάτες µε µία κουταλιά λάδι προσλαµβάνοντας µόνο 3% λίπος αντί για 8% που θα προσλαµβάνατε µε την κοινή φριτέζα.

Πηγή: myworld.gr

Κοτόπουλο με κάρυ και πράσινο μήλο


Συστατικά


1 μεγάλο κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
1-1½ πράσινα μήλα.
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κολίανδρο σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές τη σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Τρόπος μαγειρέματος
Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο.
Σε ανοικτή χύτρα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κοτόπουλο.
Βγάλτε το από τη χύτρα και βάλτε το σε μια πιατέλα.
Βάλτε και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια.
Όταν τσιγαριστούν ρίξτε μέσα και το κοτόπουλο.
Προσθέστε το μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους, το κάρυ, 1 ½ ποτήρι νερό, το κύμινο, το κολίανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρέψτε το φαγητό στη χύτρα για 15- 20 λεπτά.


ΠΗΓΗ TLIFE

5 λόγοι για να ξεκινήσετε άσκηση τώρα!

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απραξία οδηγούν στο 'σκούριασμα' των μυών, των αγγείων, των αρθρώσεων αλλά και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο 'επιρρεπείς' σε χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση ή η παχυσαρκία.
Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε το σημαντικότερο. Τα συμπτώματα αυτά είναι σημάδια έλλειψης της δραστηριότητας και όχι της παρουσίας της!
Οποιαδήποτε μορφή συστηματικής σωματικής δραστηριότητας από το γυμναστήριο ή κάποιο οργανωμένο άθλημα έως τις δουλειές του σπιτιού, το ανέβασμα των σκαλιών ή ο χορός, ως τρόπος ζωής προσφέρει: 

Ήρεμο ύπνο: απομακρύνει το στρες και μαζί την ένταση που αυτό προκαλεί στους μύες, χαρίζοντάς σας τις βασικές προϋποθέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο. 

Καθαρή σκέψη: Οι βαθιές και γρήγορες αναπνοές που προκαλεί η μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι μια ένδειξη πως το αίμα περνά από την καρδιά και τους πνεύμονες για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους τους μυς και στον εγκέφαλο. Η οξυγόνωση του εγκεφάλου και οι πολλαπλές λειτουργίες του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, 'αερίζουν' το μυαλό και 'καθαρίζουν' τη σκέψη. 

Ζωντάνια και ενέργεια: Η κούραση μετά από κάποια δραστηριότητα είναι σημάδι της απουσίας της. Όταν η κίνηση βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, η έντονη δραστηριότητα συνοδεύεται από ευεξία και ζωντάνια.  

Άνεση στην καθημερινότητά σας: Πόσες φορές βοηθήσατε σε μια μετακόμιση, γυρίσατε από το σούπερ μάρκετ φορτωμένοι ή πήγατε απλά μια μεγάλη βόλτα για ψώνια και την επόμενη ημέρα είστε πιασμένοι; Διατηρώντας τους μύες σας δραστήριους καθημερινά, αποφεύγεται την ταλαιπωρία και τον πόνο που παίρνετε σαν απάντηση από το σώμα σας όταν το 'ζορίζετε' ξαφνικά.  

Την επιβράβευση του γιατρού σας. Η συστηματική κίνηση και σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και αύξηση της 'καλής' χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της οστική πυκνότητας, μείωση των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου του αίματος.
    Ξεκινήστε με μικρής έντασης και διάρκειας δραστηριότητες καθημερινά, δώστε έμφαση στις θετικές αλλαγές που παρατηρείτε στο σώμα σας όπως πιο σταθερός χτύπος της καρδιάς, ζωντάνια και άνεση. Κρατήστε ημερολόγιο και απολαύστε μια πιο δραστήρια ζωή.

     Πηγές: www.nutrimed.gr

    Η κρητική διατροφή

    Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει έως σήμερα
    Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται ολοένα και περισσότερη συζήτηση στο πλαίσιο της αναζήτησης της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Η κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, αφού οι περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Την εποχή που το σύνολο του πληθυσμού ακολουθούσε αυτήν τη διατροφή, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.
    Ποιο είναι το μυστικό της κρητικής διατροφής; Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, τρώνε ψάρι, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό.

    Τυρί: μια ευρωπαϊκή παράδοση


    Food TodayΘέλουμε τα πάντα, από τρόφιμα αυτές τις μέρες - υπέροχη γεύση, την καλή διατροφή, την αξία του χρήματος, την ευκολία και την ασφάλεια - και αναμένουμε δεν είναι λιγότερο του τυριού. Αλλά μπορούν τα τυριά να πληρούν όλα τα κριτήρια αυτά; Λιπαρά και αλάτι αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του τυριού, ναι, είναι δυνατόν να γίνει το τυρί υγιεινό χωρίς να θέτει σε κίνδυνο άλλες ιδιότητες
    Μια ευρωπαϊκή παράδοση
    Το τυρί είναι συνώνυμο με την Ευρώπη. Παρμεζάνα και μοτσαρέλα από την Ιταλία, Gouda από τις Κάτω Χώρες, η Δανική Blue από τη Δανία, brie και το camembert από τη Γαλλία, φέτα από την Ελλάδα Ο κατάλογος συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες που κυριαρχούν τόσο στην παραγωγή όσο και στην παγκόσμια κατανάλωση αυτής της δημοφιλούς τροφής. Οι Έλληνες, γαλλοι, της Ελβετοί και της Δανέζοι είναι από τους καταναλωτές υψηλού τυρί, ενώ οι Ούγγροι και οι ιρλανδοί τρώνε λιγότερο.
    Τα τυριά εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο, όλα τα τυροκομία απαιτούν το διαχωρισμό του γάλακτος σε στερεά και υγρά τυρόπηγμα ορού γάλακτος. 


    Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

    Brownies με γκανάς



    Υλικά
    Βούτυρο Ολλανδίας 170γρ.
    Κουβερτούρα 100γρ.
    4 Κρόκοι
    Ζάχαρη 285γρ.
    4 Ασπράδια
    Αλεύρι 50γρ.
    Κακάο 15γρ.
    Καρυδόψιχα 125γρ.

    Εκτέλεση
    Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν καλά. Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μαζί. Μετά ρίχνουμε το μίγμα (σοκολάτα – βούτυρο) μέσα στους κρόκους και μετά το αλεύρι με το κακάο μαζί μέσα στο όλο το μίγμα. Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με την άλλη μισή ζάχαρη για να γίνει μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο όλο μίγμα απαλά. Σπάμε την καρυδόψιχα και ρίχνουμε τημέσα στο μίγμα brownies που φτιάξαμε. Φορμάρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 22x34cm και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 18-22 λεπτά.

    Τι πρέπει να ξέρεις για το κάψιμο του λίπους

    Έχεις περιττό λίπος που δεν ξέρεις πώς θα το κάψεις! Δεν είναι τίποτα ούτε πολύ δύσκολο αλλά και ούτε πολύ εύκολο, απλά χρειάζεται και αυτό τον τρόπο του.
    Τι πρέπει να ξέρεις για το κάψιμο λίπους: τα πάντα είναι ενέργεια! Το πώς καίει το σώμα εξαρτάται από τη σωματική σου δραστηριότητα και κατά πόσο ή τι έχεις φάει. Όταν χρησιμοποιείς περισσότερη ενέργεια από αυτή που παίρνεις -μέσω την φαγητών που καταναλώνεις- το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος και έτσι πετυχαίνεις το πολυπόθητο κάψιμο λίπους που θα οδηγήσει στην απόκτηση του σώματος των ονείρων σου! Αν λοιπόν θέλεις να κάψεις λίπος δεν έχεις παρά να αυξήσεις τη σωματική δραστηριότητα - που μπορεί να είναι από αερόβια άσκηση μέχρι γιόγκα ή απλά περπάτημα - και ταυτόχρονα να μειώσεις την ημερήσια πρόληψη λίπους από το φαγητό σου.

    Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

    Ποια επαγγέλματα γυμνάζουν την καρδιά

    Καλά νέα για όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία: δεν χρειάζεται να πηγαίνουν με τις ώρες στο γυμναστήριο για να έχουν υγιή καρδιά, αφού η ίδια η δουλειά τους φροντίζει να τη δυναμώνει.
    Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 28.000 άντρες και 30.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 25 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 18,5 χρόνια.
    Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), οι άντρες που έκαναν έστω και μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 20%.
    Για προφανείς λόγους, οι υψηλής εντάσεως χειρωνακτικές εργασίες παρείχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος – μείωναν λ.χ. στους άντρες κατά 17% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
    Ως μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία θεωρήθηκαν όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση (λ.χ. πωλητές, σερβιτόροι), ενώ ως υψηλής έντασης τα επαγγέλματα που απαιτούν και ανύψωση βάρους (π.χ. αγροτικές εργασίες, εργάτες σε βιομηχανίες).

    Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

    Προφιτερόλ, κρέμα με λικέρ φουντούκι, λαναρισμένα φουντούκια με κακάο

     

    Υλικά

    για choux

    Γάλα 125γρ
    Νερό 125γρ
    Βούτυρο 110γρ
    Αλάτι 3γρ
    Ζάχαρη 5γρ
    Αυγά 4τμχ
    Αλεύρι 140γρ

    Υλικά για γλάσσο

    Κουβερτούρα 200γρ
    Κρέμα 200γρ
    Μέλι 20γρ

    Υλικά για κρέμα

    Η μαύρη σοκολάτα ωφελεί τους διαβητικούς

    Ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ρυθμίζουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Ωστόσο, το εύρημα δεν σημαίνει πως θα αρχίσουν να τρώνε ανεξέλεγκτα σοκολάτες.
    Η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Hull διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σε μικρό αριθμό διαβητικών ασθενών, οι οποίοι έτρωγαν σοκολάτα με 70% κακάο.
    Όμως ο βρετανικός οργανισμός Diabetes UK αντέτεινε ότι η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ζάχαρη και λίπη ακυρώνει το όποιο όφελός της.
    Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους διαβητικούς, καθώς συνήθως συνυπάρχουν με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και υπονομεύουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία τους.

    Βρήκαν γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι

    Επιστήμονες ερεύνησαν και βρήκαν γιατί τα κόκκινα κρασιά δεν συνδυάζονται με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Διαπίστωσαν ότι ευθύνεται ο σίδηρος, ο οποίος εξηγεί την αισθητηριακή αλλεργία μας στον συνδυασμό αυτόν. 
    Μπορεί να μην είναι η ανακάλυψη του αιώνα, όμως οι γαστρονόμοι του πλανήτη θα την εκτιμήσουν. Το ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με τα θαλασσινά είναι κάτι σαν θρησκευτικό δόγμα για τους γευσιγνώστες. Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός τους συνήθως δημιουργεί μια έντονη και δυσάρεστη ψαρίσια επίγευση. Η παραδοσιακή εξήγηση βασίζεται στην παρουσία των τανινών- χημικές ουσίες που κάνουν τα κόκκινα κρασιά στυφά. Όμως πού και πού εμφανίζεται κάποιο κόκκινο κρασί που συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά. Με ποια κρασιά συμβαίνει αυτό, αποτελούσε ώς τώρα μυστήριο που ακόμη και οι καλύτεροι σομελιέ δεν κατανοούσαν. Την απάντηση έδωσε ομάδα ερευνητών της εταιρείας Μercian Corporation στην Καναγκάουα της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Ταμούρα, με μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Αgricultural and Food Chemistry».

    Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

    Κέικ Σοκολάτας με μπανάνα


    Συστατικά

    * 100 γρ μαργαρίνη
    * 2 αυγά
    * 5 κ.σ ζάχαρη
    * 90 γρ αλεύρι
    * 15 γρ κακάο
    * 1 κ.γ baking powder
    * 1 μεγάλη μπανάνα
    * 50 γρ καρύδια

    Τρόπος μαγειρέματος

    Χτύπα στο μίξερ τη μαργαρίνη μαζί με την ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα
    Πρόσθεσε στο αλεύρι το κακάο και το baking powder και πρόσθεσέ το στο χτυπημένο βούτυρο
    Πρόσθεσε τα καρύδια και τη μπανάνα κομμένη σε χοντρά κομμάτια
    Βάλε το μείγμα σε φόρμα κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη
    Ψήσε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου

    Πηγή tlife

    Γκασπάτσιο! Καλοκαιρινή σούπα ενάντια στον καύσωνα; Κι ομως υπάρχει


    Οι σούπες δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο για το καλοκαίρι. Η ισπανική όμως αυτή συνταγή με κρύα σούπα είναι κάτι διαφορετικό. Δοκίμασέ την...η ιστορία της χάνεται κάπου μεταξύ της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ισπανίας όπου και συναντάται μέχρι και σήμερα. Τα υλικά της είναι απλά, νόστιμα και ολόφρεσκα. Δεν χρειάζεται καθόλου ψήσιμο και θα σε δροσίσει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

    Συστατικά

    * 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
    * 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές
    * 1 μέτριο αγγούρι
    * 2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση χθεσινό)
    * 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
    * 1 σκελίδα σκόρδο
    * 2 κουταλιές ξίδι
    * 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    * 1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο (ή ξηρό)
    * Αλάτι/ Πιπέρι

    Τρόπος μαγειρέματος

    Χάσε κιλά κάνοντας τη δίαιτα σωστά

    Προσπάθησε να χάνεις λίγο (περίπου ένα κιλό την εβδομάδα είναι ότι καλύτερο) έτσι ώστε να χάνεις αργά και σταθερά και να καταφέρεις να διατηρήσεις τα κιλά που θα χάσεις, που είναι και το πιο σημαντικό, αφού η δίαιτα δνε είναι πείνα. 
    Το πρωινό όπως ήδη ξέρεις είναι ένα πολύ βασικό γεύμα που σου δίνει την ενέργεια να "βγάλεις" μια δύσκολη μέρα. Το μεσημεριανό σου πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα μια σαλάτα την οποία πρέπει να τρως αργά και να μασάς καλά τις μπουκιές σου( έτσι ώστε να μην πέσεις με τα μούτρα στο κυρίως γεύμα ) ενώ το βραδινό πρέπει να είναι το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας. Βάλε στη διατροφή σου τα φρούτα και τα λαχανικά και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, αφού και θα χορταίνεις αλλά και δε θα φορτώνεσαι περιττές θερμίδες. Το νερό φυσικά είναι στο πλάι σου για να σε ενυδατώσει αλλά και να «κρατήσει» το στομαχάκι σου αφού σε φουσκώνει χωρίς φυσικά να σου προσθέτει θερμίδες. 

    ΤΟΥΡΤΑ ΜΟΚΑ

    "ΥΛΙΚΑ
    ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
    200 γραμμάρια αλεύρι
    0,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    4 κουταλιές της σούπας κακάο
    100 γραμμάρια ζάχαρη
    2 τεμάχια αυγά
    2 κουταλιές σιρόπι
    150 του λίτρου ηλιέλαιο
    150 του λίτρου γάλα

    ΓΕΜΙΣΗ
    1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ σκόνη
    1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό
    300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
    25 γραμμάρια ζάχαρη άχνη


    ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
    50 γραμμάρια σοκολάτα τσιπ,νιφάδες σοκολάτας
    ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

    Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

    Το βραδινό.. παχαίνει;;


    Οι επιστήμονες στο χώρο της διατροφής  προτείνουν να... ''τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί''. Μια σωστή προτροπή που όμως δεν είναι πάντα εφικτή. Όσοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ μπορούν να χάσουν βάρος;
    Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα το βράδυ. Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλάκια:
    • Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.

    Πόσες φυτικές ίνες καταναλώνουμε καθημερινά;





    ImageΣυνεχώς ακούμε για τα οφέλη των φυτικών ινών στην υγεία μας, αλλά ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν τελικά καλύπτουμε πλήρως τις καθημερινές μας ανάγκες σε φυτικές ίνες.


    Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, και ξηρούς καρπούς. 
    Υπάρχουν δύο ειδών φυτικές ίνες, οι διαλυτές και οι μη διαλυτές. Και οι δύο είναι χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 
    Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και βρίσκονται κυρίως στα πιτυρούχα προϊόντα, στο καστανό ρύζι, στα εσπεριδοειδή, στα μήλα και στα λαχανικά. 
    Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βρίσκονται κυρίως στα προϊόντα ολικής αλέσεως. 
    Οι ειδικοί προτείνουν τη κατανάλωση 25-35 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, για την καλή λειτουργία του εντέρου, είναι απαραίτητα οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα, αφού οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό που υπάρχει στα έντερα.

    Αγκινάρες με λαχανικά λαδολέμονο


    Υλικά (Για 4 άτομα) 

    • 10 αγκινάρες 
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 
    • 6 κρεμμυδάκια για στιφάδο 
    • 1/2 κιλό αρακά 
    • 1/2 κιλό πατάτες 
    • 2 καρότα 
    • 4 κουταλιές καλαμπόκι 
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό 
    • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί 
    • 1/2 ματσάκι άνηθο 
    • 1/2 ματσάκι μάραθο 
    • 1/2 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη 
    • 1-2 κουταλάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 2 λεμόνια (το χυμό τους) 
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
    • Αλάτι 
    • Πιπέρι 

    Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

    Ροκφόρ...ο βασιλιάς των τυριών

    Σύμφωνα με όλες τις στατιστικές, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση τυριού, με 23 κιλά/ κάτοικο ετησίως, γεγονός που δείχνει την προτίμησή μας στην πολύτιμη αυτή ομάδα τροφίμων. Έχουμε μάλιστα καταφέρει να έχουμε 20 τυριά χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε ένα εξαίσιο τυρί το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
    Ο λόγος για το ροκφόρ, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Γαλλίας. Παράγεται από πρόβειο γάλα, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού (300 μέτρα κάτω από τη γη) στην περιοχή Ροκφόρ (Roquefort-sur-Soulzon). Στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί της Δανίας, αλλά μόνο όσα παρασκευάζονται από τη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την ονομασία ροκφόρ (από το 1925), λόγω του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά την Π.Ο.Π. Το ροκφόρ ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και είναι γνωστό συνήθως με την ονομασία ‘ο βασιλιάς των τυριών’ ή ‘το τυρί των βασιλιάδων’, μια διάκριση που χρησιμοποιείται επίσης για την ιταλική ‘Παρμεζάνα Reggiano’, το γαλλικό τυρί ‘Brie de Meaux’, και το αγγλικό τυρί ‘Stilton’.

    Πότε τα ψάρια είναι φρέσκα - Συντήρηση

    Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στην σάρκα των  ψαριών τα κάνει  να αλλοιώνονται πολύ εύκολα .Μόλις αλιευθούν  τα ψάρια, τα τοποθετούν  σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο. Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου,  όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορεί να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για δύο - τρεις ημέρες . Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά  χάνουν την γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα  εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια :  άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν…..
    Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.


    ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ

    •    Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ. 
    •    Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν. 
    •    Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε συνήθως προς τα επάνω. 
    •    Είναι  σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει, 
    αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
    •    Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
    •    Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
    •    Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το  τηγανίζουμε.
    •    Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά)  είναι συνήθως άσπρο.
    •    Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.

    Πώς να μειώσεις τα επίπεδα της χοληστερίνης σου

    Περιόρισε την ποσότητα των τροφών υψηλής χοληστερόλης που καταναλώνεις καθημερινά και δεν έχεις να φοβάσαι ότι η χοληστερίνη σου θα ν’ ανέβει στα ύψη.
    Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη είναι  τα αυγά, τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι αλλά και τα πολύ λιπαρά γλυκά  επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Αν θέλεις να ρίξεις τα επίπεδα της χοληστερίνης σου και να ακολουθήσεις ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής – έτσι ώστε να βοηθήσεις την υγεία σου αλλά και να βάλεις τα δυνατά σου για να αποφύγεις στο μέλλον σοβαρές ασθένειες- δεν έχεις παρά να αλλάξεις λίγο και τη ρουτίνα του φαγητού σου.
    Πολλές τροφές είναι γεμάτες με λιπαρά που καλά θα κάνεις να τις αποφύγεις. Αν το καθημερινό σου διαιτολόγιο περιλαμβάνει πολύ ψητό κρέας-τότε προτίμησε το λευκό κρέας που δεν είναι πλούσιο σε λιπαρά όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα - τα οποία συνδιάζεις με σαλάτα τότε έχεις έτοιμο το ιδανικό γεύμα . Ξέχασε για λίγο τα τηγανητά και τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες αν έχεις βρει τη χοληστερίνη σου σε υψηλά επίπεδα και ξέχασε το ορατό λίπος στα φαγητά.

    Ρόφημα ζεστής σοκολάτα με μπισκότο


    Συστατικά


    1 πακέτο πτι μπερ
    4 φλιτζάνια γάλα
    480 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
    4 κ.σ κονιάκ
    8 κ.γ κακάο σκόνη




    Τρόπος μαγειρέματος
    Ζέστανε το γάλα μέχρι να κάψει καλά
    Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει
    Συμπλήρωσε και το κακάο και ανακάτεψε
    Στο τέλος πρόσθεσε το κονιάκ
    Γέμισε τα 2/3 των ποτηριών (8 ποτήρια) και συμπλήρωσε με τριμμένο μπισκότο πτι μπερ


    πηγή tlife

    Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

    Αμυγδαλόπιτα με ελαιόλαδο και σοκολάτα, σούπα αχλάδι, βανίλια και τουϊλ σοκολάτα


    Αμυγδαλόπιτα με ελαιόλαδο και σοκολάτα, σούπα αχλάδι, βανίλια και τουϊλ σοκολάτα

    Υλικά

    για αμυγδαλόπιτα

    γάλα 50γρ
    Ελαιόλαδο 120γρ
    Κρέμα γάλακτος 100γρ
    Αμυγδαλόψυχα 250γρ
    Ζάχαρη 200γρ
    Αυγά 2τμχ
    Αλεύρι 100γρ
    Μπέικιν 1 κουτ. Γλυκού
    Κανέλα 1 κουτ. Γλυκού
    Υλικά για γλάσσο

    Κουβερτούρα 200γρ
    Κρέμα 215γρ
    Μέλι 20γρ

    Τί να προσέξεις για ένα αποτελεσματικό αδυνάτισμα

    Κάθε χρόνο - όταν δηλαδή έρχεται το καλοκαιράκι- σε πιάνει μια τάση να χάσεις κιλά! Κατανοητό, αλλά δεν πρέπει να τρελαίνεσαι! Μια ισορροπημένη διατροφή και η κατάλληλη άσκηση θα σου χαρίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Το αδυνάτισμα σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση όμως δεν είναι και πυρηνική φυσική! Τι να προσέξεις στη διατροφή σου: η σαλάτα και τα φρούτα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ αμέσως μετά το φαγητό, πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειες σου όπως τον τρόπο που μαγειρεύεις τα φαγητά δηλαδή λιγότερο λάδι (περίπου μια κουταλιά ανά μερίδα φαγητού) αλλά και καλό θα είναι να τηρείς τις ώρες των γευμάτων. Αν θέλεις να χάσεις πολλά κιλάκια καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις σωστά αλλά και να μάθεις να τρέφεσαι σωστά γιατί το πιο σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία είναι το να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες.
     Το καλοκαίρι φυσικά η ιδανική άσκηση είναι το κολύμπι και καλά θα κάνεις να βρίσκεις χρόνο να πηγαίνεις για μπάνιο όσο πιο συχνά μπορείς.

    Χάσε βάρος μετρώντας θερμίδες

    Νομίζεις ότι το να μετράς θερμίδες είναι δύσκολη διαδικασία; Μεγάλο λάθος!O θερμιδομετρητής είναι το απαραίτητο εργαλείο σου στον αγώνα για απώλεια βάρους. Αν δε μετράς ή δεν προσέχεις έστω τις θερμίδες που καταναλώνεις κάθε μέρα μέσω του φαγητού σου, υπάρχει ο φόβος να δεις το δείκτη της ζυγαριάς σου να ανεβαίνει επικίνδυνα. Έτσι με τη βοήθεια του θερμιδομετρητή θα είσαι σε θέση να ξέρεις ακριβώς πόσες θερμίδες καταναλώνεις με κάθε σου γεύμα.  Για να χάσεις βάρος- ανάλογα πάντα και με τα κιλά τα οποία έχεις- καλά θα κάνεις να μην υπερβαίνεις τις 1200 θερμίδες ημερησίως. Ο συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων είναι ενδεικτικός αφού ανάλογα με τα κιλά σου μπορεί να αυξηθεί η να μειωθεί μιας και οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν ανάλογα με το βάρος σου. Το σημείο κλειδί της υπόθεσης είναι να υπολογίζεις τις θερμίδες που παίρνεις μέσω του φαγητού αλλά και εκείνες που καις μέσω των διάφορων δραστηριοτήτων σου όπως π.χ. περπάτημα, τρέξιμο ή ακόμη και αυτές που καις κατά τη διάρκεια του ύπνου σου έτσι ώστε να μπορέσεις να καταλήξεις στο πόσες είναι εκείνες οι θερμίδες που «μένουν».  
    Σημείωσε σε ένα χαρτί όλα σου τα γεύματα και τις θερμίδες που σου δίνει το κάθε γεύμα έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας κάνοντας την πράξη να ξέρεις ακριβώς που βρίσκεσαι.

    Αντιβιοτικά στο κρέας




    ImageΗ χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με την χρήση αυτών στους ανθρώπους. Οι κύριοι λόγοι για την χρήση τους σε ζώα ήταν αφενός για να αντιμετωπίσουν και να θεραπευόσουν τα άρρωστα ζώα, αφετέρου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των ασθενειών από ζώο σε ζώο.
    Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε και το εξής: ότι η χορήγηση αντιβιοτικών στο σιτηρέσιο των ζωών αποτελούσε παράγοντα ανάπτυξης, βοηθώντας τα ζώα να αποκτήσουν γρήγορα βάρος, ελέγχοντας τα μικρόβια που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της τροφής. Αρχικά λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η τακτική χορήγηση αντιβιοτικών δημιουργούσε ζώα τα οποία μεγάλωναν γρηγορότερα, ήταν δυνατότερα και δεν πέθαιναν εύκολα από ασθένειες .
    Στην πορεία όμως ...
    Με την πάροδο των ετών όμως, ολοένα και περισσότερο φωνές άρχισαν να ακούγονται από τη επιστημονική κοινότητα για τις επιδράσεις των υπολειμμάτων των αντιβιοτικών που περνάνε στα τρόφιμα (π.χ. γάλα), αλλά και τη μεγαλύτερη αντοχή που αποκτούν τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.
    Τα πρώτα τέτοια μηνύματα εμφανίζονται το 1984, όταν μελέτη του Αμερικανικού CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων) συνέδεσε τα αντιβιοτικά που χορηγούσαν οι αμερικανοί αγρότες στα ζώα μέσω της τροφής, με ανθεκτικά μικρόβια που πρόσβαλλαν τους ανθρώπους.