Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μικρά μυστικά για το αγαπημένο μας ψητό κρέας




Μερικές φορές το καλύτερο πράγμα στον κρύο χειμωνιάτικο καιρό είναι η ζεστασιά από το φούρνο. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που παίρνετε όταν κάνετε ένα ψητό. Βεβαίως, αυτό απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος μαγειρέματος.

Συμβουλές: 

1) Επιλέξτε τρυφερό κρέας
Επειδή το ψήσιμο είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που στεγνώνει το κρέας λόγω της θερμότητας, καλό είναι να επιλέξετε τρυφερό κρέας, αν αυτό βέβαια δεν σας βγάζει εκτός προϋπολογισμού. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί και τα λιγότερο φθηνά κρέατα να μην χρησιμοποιηθούν. Τα μέρη από το μοσχάρι που είναι φθηνότερα είναι η κόντρα και ο γύρος. Όσον αφορά το πρόβειο κρέας, τα καλύτερα κομμάτια είναι από το στήθος και τα παϊδάκια. Και τέλος, από το χοιρινό προτιμήστε τον ώμο.

Συμβουλές για μια υγιεινή και νόστιμη σαλάτα




Οι σαλάτες έχουν κάνει μια μακρόχρονη πορεία. Στο παρελθόν, ήταν απλώς ορεκτικά, αλλά σήμερα, οι σαλάτες είναι πολύ πιο πολύχρωμες και νόστιμες. Με διαφορετικά πράσινα λαχανικά, όπως μαρούλι, γαλλική σαλάτα, σπανάκι, εσκαρόλ κερδίζοντας τους περισσότερους, οι σαλάτες τώρα δείχνουν μεγάλη ποικιλομορφία. Ζωντανεύουν τη γεύση τους με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών και βρώσιμων λουλουδιών, καθώς και με πατάτα, τόνο και κοτόπουλο.




Συμβουλές:
 
1) Τραγανά λαχανικά
Η πράσινη σαλάτα έχει καλύτερη γεύση αμέσως μόλις την αγοράσουμε, αλλά μερικές φορές απλά επειδή δε γίνεται να καταναλωθούν αμέσως, την αποθηκεύουμε στην αρχική της συσκευασία και την τοποθετούμε στις ειδικές για λαχανικά θήκες του ψυγείου. Κάποια είδη πράσινων λαχανικών διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες μέρες, ενώ κάποια άλλα όπως το μαρούλι iceberg θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν αποθηκεύετε τα πράσινα λαχανικά πλυμένα, τότε τυλίξτε μια χάρτινη πετσέτα (χαρτί μουζίνας) γύρω τους. 

Τι πρέπει να κάνετε αν δεν λειτουργεί ο καταψύκτης σας.




Ο καταψύκτης κατέχει σημαντική θέση στη διαχείριση ενός νοικοκυριού. Εάν σταματήσει να λειτουργεί, πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων και την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών.
Εάν είναι πιθανό να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντός 24 ωρών, είναι καλύτερο να αφήσετε τα τρόφιμα μέσα με κλειστή την πόρτα. Μην ανοίγετε την πόρτα για να ελέγξετε τα τρόφιμα – με τον τρόπο αυτό προκαλείτε αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του καταψύκτη! Εάν ο καταψύκτης πρόκειται να μείνει εκτός λειτουργίας για περισσότερο από μία ημέρα, ενδέχεται να είναι σκόπιμο να μεταφέρετε τα τρόφιμα σε άλλη συσκευή.

Οι ενέργειές σας τη δεύτερη ημέρα εξαρτώνται από την ποσότητα τροφίμων που περιέχει ο καταψύκτης. Εάν είναι γεμάτος, τα τρόφιμα θα διατηρηθούν κρύα για μία ακόμη ημέρα. Εάν είναι μισογεμάτος και βρίσκεται σε θερμαινόμενο χώρο, τα τρόφιμα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ξεπαγώνουν και να στάζουν.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Λευκά τρουφάκια




Υλικά
-360 γραμ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
-1/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
-2 κουτ. σουπ. λικέρ πορτοκαλιού
-1 κουτ. γλυκ. τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
-1 1/4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
-Λιώστε τη λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
-Προσθέστε το λικέρ και το ξύσμα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.
-Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
-Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι παίρνετε λίγο από το μίγμα και πλάθετε σε μπαλάκια μικρά-μπουκίτσες.
-Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη άχνη και ρίξτε ένα-ένα τρουφάκι, μετά τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα.
-Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.


ΠΗΓΗ
http://www.stinkouzina.gr

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Παστάκια Πτι- Μπερ

παστάκια πτι- μπερ
Ατομικά παστάκια σοκολάτας με Πτι- Μπερ!
ΥΛΙΚΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 45’

Για 16 τεμάχια


1 πακέτο ΠΤΙ ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

500 ml γάλα (2 κούπες)

70γ ζάχαρη (4 ½ κ. της σούπας)

1 αυγό

20γ άμυλο ( corn flour)-2 κ.της σούπας

120γ τριμμένη σοκ. Κουβερούρα

50γ άσπρη σοκολάτα

40γ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 κ.της σούπας)

600 g σοκολάτα κουβερτούρα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Ζεσταίνουμε το γάλα

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ψητές πατάτες με τυρί και ζαμπόν

Υλικά για 4 μερίδες

• 8 μέτριες πατάτες
• 100 γραμ. ζαμπόν από στήθος κοτόπουλου
• 100 γραμ. τριμμένο ανθότυρο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
• 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
• ½ φλιτζάνι γιαούρτι
• 2 αυγά
• αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε και βράστε τις πατάτες με τις φλούδες σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.

2. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε τις φέτες του ζαμπόν.

3.
Όταν βράσουν οι πατάτες, στραγγίστε τις και όσο είναι ζεστές, κόψτε μία φέτα με πάχος 1 εκατοστό περίπου από την μία πλευρά.

4. Αδειάζετε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι προσεκτικά για να μη τρυπήσουν ώστε να μπορέσετε να τις ξαναγεμίσετε. Αλατοπιπερώστε το εσωτερικό από τις πατάτες.

Μικροβιολογική Επιμόλυνση...





Η επιμόλυνση είναι η μεταφορά παθογόνων (που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια) μικροβίων από μολυσμένα τρόφιμα (συνήθως ωμά) σε άλλα, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αποτελεί κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης, αλλά μπορεί εύκολα να προληφθεί.
Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την πρόσληψη παθογόνων μικροβίων ή τοξινών που παράγονται από κάποιους μικροοργανισμούς. Έμετος και διάρροια προκαλούνται, όταν οι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν τις τοξίνες τους στα τρόφιμα ή όταν πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας ένα συγκεκριμένο όριο στο έντερο. Το όριο πέρα από το οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του και πολλούς άλλους παράγοντες.
Παθογόνα μικρόβια μπορούν δυνητικά να βρεθούν λίγο πολύ παντού. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχουν στα ωμά τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρευτούν, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα λαχανικά. Αυτό δεν είναι συνήθως πρόβλημα, καθώς το επαρκές μαγείρεμα των φρέσκων τροφίμων θα καταστήσει τα λίγα μικρόβια ακίνδυνα. Ο κίνδυνος για επιμόλυνση εμφανίζεται όταν τα μικρόβια εξαπλώνονται από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως το τυρί, οι σαλάτες, τα σάντουιτς και άλλα, ή σε έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια (Γ. Λουκάκος)

Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια και butterscotch (Γιάννης Λουκάκος)




Υλικά

Για το Σουφλέ
Αυγά 6τμχ
Κρόκοι 6τμχ
Ζάχαρη 150γρ
Αλεύρι 45γρ
Βούτυρο 336γρ
Guanaja 336γρ
Απόδοση (μεγάλη μερίδα) 12τμχ




Για το Παγωτό Βανίλια


Γάλα 750γρ
Κρέμα 250γρ
Stick βανίλια 4τμχ
Ζάχαρη 150γρ
Κρόκοι 8τμχ


Για την σάλτσα καραμέλας butterscotch


Ζάχαρη 200γρ
Γλυκόζη 65γρ
Βούτυρο 115γρ
Κρέμα 240γρ
Βανίλια 0,25 τμχ
Αλάτι fleur de sel
Απόδοση 2000γρ

Εκτέλεση

Είδος:
Σουφλέ
Παγωτό
Σάλτσα Butterschotch
Μπανάνα καραμελωμένη
Φουντούκι καβουρδισμένο
Κόβουμε την μπανάνα σε λεπτές φέτες και απλώνουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και καίμε με ένα καμινέτο. Σε ένα πιάτο της αρεσκείας μας τοποθετούμε το σουφλέ, τις μπανάνες, το παγωτό, τα φουντούκια και την σάλτσα.


ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Σε κάδο του μίξερ χτυπάμε με σύρμα αυγά, κρόκους και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Λιώνουμε μαζί βούτυρο και σοκολάτα και αφού κρυώσουν λίγο τα ρίχνουμε στα μείγματα των αυγών. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τοποθετούμε το μείγμα σε τσέρκια με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 190ο για λίγα λεπτά.


ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
Τοποθετούμε κρέμα, γάλα, ζάχαρη, αυγά και βανίλια σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να φτάσει τους 58ο περίπου. Προσθέτουμε στα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα και περνάμε από σινουά. Κρυώνουμε καλά και περνάμε από την παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Σάλτσα καραμέλας butterscotch
Τοποθετούμε ζάχαρη, γλυκόζη και λίγο νερό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα με προσοχή γιατί θα αφρίσει αρκετά. Επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια καραμέλας και προσθέτουμε βούτυρο, βανίλια και αλάτι. Μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο και έπειτα κρυώνουμε. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.


ΠΗΓΗ MASTER CHEF

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μενού υψηλής χημείας





Γιατί ξεφουσκώνει το σουφλέ; Πώς επηρεάζει το αλάτι τις γεύσεις; Πώς μεταδίδονται οι γεύσεις και τα αρώματα στον εγκέφαλο; Πόση μαγιονέζα μπορούμε να φτιάξουμε με ένα αβγό; Πώς η τροφή της αγελάδας επηρεάζει τη γεύση του τυριού; Τι συνδέει τους διάσημους σεφ Ferran Adria και Ettore Bocchia με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) και τι μαγειρεύεται… στο πείραμα του αιώνα, που στόχο έχει να δώσει απαντήσεις για το Σύμπαν και την ύλη;

Κατσαρόλες και δοκιμαστικοί σωλήνες. Η σχέση τους δείχνει ασύμβατη. Κι όμως, δεν είναι τόσο. Ειδικά από τότε που εμφανίστηκε η «μοριακή γαστρονομία».

Ο όρος γαστρονομία φέρνει στο μυαλό τραπέζια με φουά γκρα και αστακούς και τρούφες. Το επίθετο «μοριακή», από την άλλη πλευρά, μάλλον κόβει την όρεξη, γιατί φέρνει στο μυαλό χημικές αντιδράσεις που προκαλούν ναυτία.

Μοριακή γαστρονομία: θεσπίστηκε ως πανεπιστημιακό μάθημα στο Χάρβαρντ



22Οκτωβρίου

Στις αίθουσες διδασκαλίας του διάσημου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, παρασκευάζεται καθημερινά ένα… επιστημονικό μενού. Πρόκειται για το νέο μάθημα «Επιστήμη και μαγειρική: Από την υψηλή κουζίνα στην επιστήμη της χαλαρής ύλης» που εντάχθηκε για πρώτη φορά εφέτος στο πρόγραμμα σπουδών του αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος και επιχειρεί να διδάξει στους φοιτητές βασικές αρχές της φυσικής και της χημείας μέσα από συνταγές της λεγόμενης «μοριακής γαστρονομίας».

Δείξε μου τον τύπο σου... να σου πω τι να φας, πότε και πως!



    Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου σκιαγραφεί τον χαρακτήρα σου στο... τραπέζι και περιγράφει τα ελαττώματα που μπορεί να σε βγάλουν από την σωστή πορεία!
    Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργίας Καπώλη σου δίνει τα tips που θα σε βάλουν στην σωστή πορεία! 

    Βρες τον χαρακτήρα που σου ταιριάζει και ακολούθησε τις συμβουλές της διαιτολόγου για να βγεις νικήτρια στη δίαιτα... 

    ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 




    Η συμβουλή της διαιτολόγου: 
    Αν μία μέρα ξεφύγεις συνέχισε κανονικά τη διατροφή σου και ο μεταβολισμός σου θα εξουδετερώσει τις διατροφικές αταξίες σου. 

    Η συμβουλή της διαιτολόγου: Ακόμα και όταν δεν βλέπεις διαφορά στη ζυγαριά είναι σημαντικό να μην αυξάνεται το βάρος σου.

    Πόσο καλά γνωρίζεις τα μυστικά της σωστής διατροφής;

    Φωτό: © Fotolia

      Είσαι πλέον ενήμερη για τα αντιοξειδωτικά και την ευεργετική επίδραση που έχουν στον οργανισμό. Πόσο όμως καλά γνωρίζεις τις τροφές που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά; Σε τι μας βοηθά η πρόσληψη τέτοιων τροφών; Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και μάθε τα πάντα για την σύγχρονη διατροφή...


      1.Αντιοξειδωτικά θα βρούμε:
      1. Στο γάλα
      2. Στα λαχανικά
      3. Στο κρέας
      2. Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από:
      1. Τη γήρανση
      2. Τις χρόνιες παθήσεις
      3. Την παχυσαρκία
      4. Όλα τα παραπάνω
      3. Χρειάζομαι περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν:
      1. Καπνίζω
      2. Έχω άγχος
      3. Δεν κοιμάμαι καλά!
      4. Όλα τα παραπάνω
      4. Περισσότερα αντιοξειδωτικά χρειαζόμαστε όταν ο «τύπος σώματος μας» είναι:
      1. «Αχλάδι»
      2. «Μήλο»
      3. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις
      5. Περισσότερη αντιοξειδωτική προστασία (ORAC) μας παρέχει:
      1. Ένα πορτοκάλι
      2. Ένα Μήλο
      3. Μία μπανάνα
      6. Αντιοξειδωτική βιταμίνη είναι η:
      1. Βιταμίνη C
      2. Βιταμίνη D
      3. Βιταμίνη K
      7. Διαθέτει «Αντιοξειδωτικές» ιδιότητες:
      1. Το ασβέστιο
      2. Ο Σίδηρος
      3. Το σελήνιο

      Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

      Ασφάλεια τροφίμων για έγκυες & ευπαθείς πληθυσμούς.


      Ιωάννης Ν. Σοφός
      Καθηγητής Μικροβιολογικής Ασφάλειας Τροφίμων, 
      Τμήμα «Animal Sciences», Colorado State University, ΗΠΑ

      Οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας και την ευαισθητοποιούν σε λοιμώξεις, όπως οι τροφιμογενείς. Μερικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν και σε αποβολή ή σοβαρά προβλήματα υγείας του εμβρύου. Ευαίσθητοι στις τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι και οι οργανισμοί των βρεφών, των νηπίων, των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων, καθώς και των ασθενών και των ατόμων που υφίστανται χημειοθεραπείες ή γενικά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι ομάδες ατόμων, όχι μόνον είναι οι πιο ευαίσθητες στις τροφολοιμώξεις, αλλά παρουσιάζουν και τις πιο σοβαρές τους μορφές, που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο. Επομένως, οι έγκυες και οι ευπαθείς πληθυσμοί πρέπει να τηρούν τα εξής:
      Οδηγίες•  Να ακολουθούν τις πρακτικές καθαριότητας, υγιεινής και ασφαλούς χειρισμού τροφίμων.
      •  Να αποφεύγουν τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατανάλωσης παθογόνων μικροβίων.
      •  Να μην καταναλώνουν άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ ή κρέατα deli, όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα (η έκθεσή τους στο περιβάλλον κατά την κοπή και η επανασυσκευασία ή το περιτύλιγμά τους μπορεί να προκαλέσει επαναμόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η Λιστέρια). Αυτά τα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό, σε ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων (ρύθμιση σε υψηλή ένταση για τουλάχιστον 75 δευτερόλεπτα) και φθάσουν στους 70οC.
      •  Να αποφεύγουν τα κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.
      •  Να αποφεύγουν τα μη καλά μαγειρεμένα ψάρια, ειδικά τα οστρακόδερμα, όπως στρείδια, μαλάκια και άλλα θαλασσινά, αλλά και το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
      •  Να καταναλώνουν τα προμαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα εντός 4 ημερών, ειδάλλως να τα τοποθετούν στην κατάψυξη ή να τα απορρίπτουν.
      •  Να μην καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν απαστερίωτο γάλα. Για παράδειγμα, ορισμένα μαλακά τυριά, όπως brie, camembert, roquefort, μπορεί  να παρασκευάζονται από απαστερίωτο γάλα.
      •  Να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν ωμά αβγά και δεν μαγειρεύονται, όπως σαλάτες, γλυκά, κ.λπ.
      •  Να αποφεύγουν τους απαστερίωτους χυμούς φρούτων ή λαχανικών και τους νεαρούς βλαστούς σπόρων αλφάλφα, ραδικιού και φασολιού, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, καθώς και γενικά τα άπλυτα λαχανικά.
      •  Να χρησιμοποιούν θερμόμετρο όταν ξαναζεσταίνουν τα περισσεύματα και να ελέγχουν ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 70οC.
      •  Να αποφεύγουν τα συμπληρώματα διατροφής ή τα τσάγια βοτάνων.
      •  Να αποφεύγουν τα τρόφιμα που ίσως περιέχουν χημικές ουσίες με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως ψάρια σαν τον ξιφία, τον καρχαρία, το σκουμπρί, την πέστροφα, τον σολομό και τις πέρκες, που ενδεχομένως περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. 

      ΠΗΓΗ www.iad.gr

      Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010


      Κρέπες με χαλβά


      Υλικά για 12 κρέπες
      • 300 γρ. χαλβά
      • 6 αυγά
      • 6 κ. σούπας γάλα
      • 6 κ. σούπας κορν φλάουρ
      • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
      • 6 κ. σούπας μαργαρίνη

      ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ:
      (1 κρέπα)
      Θερμίδες: 237
      Πρωτεΐνες: 7,3 γρ.
      Υδατάνθρακες: 14,25 γρ.
      Λίπη: 16,75 γρ.

      Εκτέλεση:
      Στο μπλέντερ του μίξερ χτυπήστε τα αβγά, προσθέστε το χαλβά ψιλοκομμένο με τα δάχτυλα και χτυπήστε τα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Λιώστε το κορν φλάουρ στο γάλα, προσθέστε το στο μίγμα του χαλβά και ξαναχτυπήστε το μίγμα. Προσθέστε το ξύσμα και ανακατέψτε.
      Αλείψτε με μαργαρίνη ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε το σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, χωρίς να κάψει, ρίξτε μέσα περίπου ½ φλιτζανάκι μίγμα και περιστρέψτε το τηγάνι.
      Τηγανίστε ελαφρά την κρέπα, γυρίστε την προσεκτικά και τηγανίστε την από την άλλη πλευρά. Χρησιμοποιήστε τη γέμιση της αρεσκείας σας, τυλίξτε τις κρέπες σαν ρολάκια και σερβίρετε.
      Διατροφική αξιολόγηση:
      Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του χαλβά.

      Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

      ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ


      ΥΛΙΚΑ
      * 1 κιλό διάφορα χόρτα* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο* 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό* 3 αυγά* 250 γρ μπάτσιο * 200 γρ τυρί φέτα* Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι* Ελαιόλαδο

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      Σε ένα μπολ βάζουμε τον τραχανά με λίγο νερό και αφήνουμε να μαλακώσει, ταυτόχρονα πλένουμε καλά τα χόρτα τα καθαριζουμε και τα ζεματίζουμε για πέντε λεπτά. Αφού ζεματιστούν τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
      Στη συνέχεια στραγγίζουμε τον τραχανά και τον βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τε χόρτα. Προσθέτουμε μέσα στη λεκάνη τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει, το κρεμμύδι, το αλάτι , το πιπέρι και τα τυριά (τριμμένα). Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και αφήνουμε το μίγμα μια μισή ώρα να ξεκουραστεί.
      Τέλος πλάθουμε τα κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
      Σερβίρονται ζεστοί 

      http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

      Συνταγή για ρακόμελο


      Το ρακόμελο είναι βάλσαμο το χειμώνα, και κυρίως αν κάποιος είναι κρυωμένος. 
      Ζεστάνετε μισό ποτηράκι του κρασιού τσίπουρο , βάλτε μιά κουταλιά μέλι λιγη κανέλα κι ένα γαρύφαλο ...ανακατέψτε το καλά...πάρτε βαθειά αναπνοή...και κατεβάστε το με τη μία.. 

      Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά το τσίπουρο κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά.
      Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα και το γαρίφαλο.
      Επειδή το τσίπουρο περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.

      http://melissocosmos.blogspot.com/

      Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

      ΠΑΝΑΚΟΤΑ



      ΥΛΙΚΑ



      500 γρ. γάλα.
      500 γρ. κρέμα γάλακτος.
      3-4 φύλλα ζελατίνης.
      130-150 γρ. ζάχαρη.
      1 φυσίγγιο βανίλια.
      100 γρ. λικέρ αμαρέττο.

       

      Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγη ποσότητα από το γάλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.

      Στη συνέχεια τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.

      Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα κουζίνας και στο τέλος προσθέτουμε και την λιωμένη ζελατίνη.

      Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολάκια αφού το περάσουμε από ψιλή σίτα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες .

      Ξεφορμάρουμε όπως τις κρέμες καραμελέ με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα και λίγο σιρόπι φράουλας ,καραμέλας , φραγκοστάφυλου βύσσινου.....

      Σημ : η συνταγή αυτή είναι πολύ εύκολη γιατί ενώ η κανονική είναι με τα υλικά βρασμένα ( panna cotta = ψημένη κρέμα) αυτή γίνεται με τα υλικά κρύα .

      Για 5-6 μπολάκια

      ΠΗΓΗ vita.gr

      Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

      Οι θερμίδες μετράνε


      Μετά τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες που κόβουν από το καθημερινό τραπέζι τις έξτρα θερμίδες, στον χορό μπαίνουν οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και οι αλυσίδες ταχυφαγείων.
      Οι βιομηχανίες τροφίμων και τα ταχυφαγεία επινοούν πλέον νέους τρόπους για λάιτ λιχουδιές - π.χ. λανσάρουν στην αγορά μικρότερες μερίδες που συνεπώς περιέχουν λιγότερες θερμίδες. Τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ: οι συσκευασίες των αναψυκτικών μικραίνουν, αφαιρείται το αλάτι από τα αλμυρά τρόφιμα και τα έτοιμα σάντουιτς δεν είναι πια τεράστια. Και απ’ ό, τι φαίνεται στον χορό έχουν αρχίσει αν μπαίνουν και μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες.
      Φροντίζουν για εμάς. Οι διαιτολόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η τάση είναι παραπάνω από θετική , αφού με αυτόν τον τρόπο οι άλλοι φροντίζουν για εμάς, κόβοντας από το καθημερινό τραπέζι μας τις έξτρα θερμίδες.

      Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

      Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή σε κάθε ηλικία


      Σε κάθε στάδιο της ζωής μας οι διατροφικές απαιτήσεις για την εξασφάλιση βέλτιστης υγείας είναι διαφορετικές. Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τα ίδια θρεπτικά συστατικά αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα είναι κάποιοι από τους διαφόρους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές μας απαιτήσεις. Όλοι πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας κάθε μέρα όλες τις ομάδες τροφίμων δηλαδή δημητριακά, φρούτα & λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά και λίπη, ωστόσο πρέπει να υπάρχουν σε σωστές αναλογίες και ποσότητες. Σε κάθε ηλιακή ομάδα πρέπει να προσέξουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία.

      Συμβουλές για παιδιά και εφήβους
      • Καταναλώστε καθημερινά πρωινό. Το πρωινό σας χορταίνει και σας βοηθά να έχετε μια πιο αποδοτική ημέρα. Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα όπως γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής, τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, φρέσκα φρούτα, φυσικό χυμό φρούτων κ.τ.λ., τα οποία σας χορταίνουν και σας ευχαριστούν για την αρχή της ημέρας.
      • Μην αμελείτε τα γαλακτοκομικά. Η εξασφάλιση της μέγιστης πρόσληψης Ασβεστίου και Βιταμίνης D είναι απαραίτητη καθώς στην εφηβική ηλικία διαμορφώνεται το 70% της οστικής πυκνότητας. Επιλέξτε 2-4 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών την ημέρα.
      • Καταναλώστε άφθονα λαχανικά καθημερινά. Πάντα με το γεύμα να υπάρχει διαθέσιμη ατομική σαλάτα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε τα φρούτα. Διαλέξτε φρέσκα φρούτα εποχής και αποφύγετε τους έτοιμους συσκευασμένους χυμούς.

      Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

      Διατροφικά «κόλπα» κόντρα στο junk food



      Πρακτικές και πρωτοβουλίες είναι αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία προκειµένου η διατροφή των παιδιών να βελτιωθεί.
      Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί στα θέµατα διατροφής. Οπως προσθέτουν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους µαθητές καθηµερινά µερίδες µαγειρευτού φαγητού. Κάτι τέτοιο δεν συµβαίνει στα ελληνικά σχολεία.
      Και επειδή στη συγκεκριµένη χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα οργανωµένο πρόγραµµα για µαγειρευτό φαγητό, εκπαιδευτικοί, γονείς, µαθητές πρέπει να ακολουθήσουν «έξυπνα» διατροφικά κόλπα.

      Καλάθια µε φρούτα
      «Μία λύση είναι να υπάρχουν καλάθια µε φρούτα (fruit baskets) ακόµα και µέσα στις τάξεις έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν καθηµερινή επαφή µε αυτά και να ωθούνται έτσι να τα καταναλώνουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.
      Οπως προσθέτει, από τη στιγµή που δεν υπάρχει µία κεντρική κίνηση από το υπουργείο για παρασκευή φαγητού στα σχολεία, µπορεί να υπάρξει µία άλλου είδους ενίσχυση για να κατευθυνθούν οι σχολικές µονάδες προς τα εκεί. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονοµική.

      Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

      Κέικ πορτοκαλιού με ολόκληρα πορτοκάλια


      ΥΛΙΚΑ

      1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο όχι γεμάτο (1 δάχτυλο κάτω από το χείλος)
      2 φλιτζάνια ζάχαρη γεμάτα
      1 ποτήρι χυμό φρέσκο πορτοκάλι(2 δάχτυλα κάτω από το χείλος, όχι γεμάτο)
      2 βανίλιες
      3 αυγά
      2 μέτρια πορτοκάλια πλυμένα (φρέσκα, ακέρωτα και στην εποχή τους)
      1 κουταλάκι του γλυκού BACIN POWDER
      500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

      Εκτέλεση

      Κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στον κόφτη του μίξερ και τα ψιλοκόβουμε με τη φλούδα τους. Χτυπάμε στο μίξερ το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη να ασπρίσει για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά(σε θερμοκρασία δωματίου) και τη βανίλια. Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το bacin και τα ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα με το χυμό τελευταίο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πορτοκάλια και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλη φόρμα για κεικ βουτυρωμένη ή αλευρωμένη. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170 βαθμούς, με αντιστάσεις, και τοποθετούμε το κέικ στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Το ψήνουμε για μια ώρα .Μπήγουμε μαχαίρι στο κέικ για να δούμε αν είναι ψημένο. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο. Ποτέ δεν ανοίγουμε το φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά γιατί το κέικ θα χάσει τον όγκο του.

      Συγγραφέας : Μπαρμπαρίγου Αργυρώ

      πηγη nutrimed

      Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

      Το αλάτι: το «ψυγείο» της αρχαιότητας

      Αλάτι (χλωριούχο νάτριο, NaCl )
      Η αρχαία ελληνική λέξη «ο άλς» ( γεν. του άλατος) δεν πρέπει να συγχέεται με το « η άλς», γεν. της αλός (: η θάλασσα), αν και αυτές οι δύο λέξεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Από το θέμα
       αλ. παρήχθησαν οι λέξεις: θάλασσα, αλιεύς, Άλιμος, αλυκή, άλμη, αιγιαλός (> μεσ. : γιαλός), παραλία, Αγχίαλος, Αλόνησος και πολλές άλλες. Με την ίδια ρίζα πέρασε και στα λατ.: als, ιταλ. :sale, γαλλ. :sel, αγγλ.: salt, γερμ.:salz
      Χωρίς το χλωριούχο νάτριο ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να ζήσει. Το αλάτι μπορεί να είναι είτε ορυκτό, είτε θαλασσινό. Το θαλασσινό αντλείται, με εξάτμιση, από τις αλυκές. Γνωστές στην αρχαιότητα ήταν οι αλυκές της Αναβύσου, της Βραυρώνας, των Μεγάρων. Σήμερα, λειτουργούν και στην Καλλονή, Πολυχνίτου (Λέσβος), Κίτρους ( Πιερίας), Μεσολόγγι, Λευκάδα, Μήλο.
      Oι Έλληνες και οι Ρωμαίοι προσέφεραν το αλάτι στις θυσίες προς τους θεούς. Ήταν σύμβολο λεπτότητας, χάριτος και ευθυμίας (απ΄εδώ, ίσως, η μεταγενέστερη φράση της Κ. Διαθήκης : «υμείς έστε το άλας της γης»). Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή και η φράση το «Αττικό άλας» ( για να δηλώνει το λεπτό και ευφυές Αττικό Πνεύμα)

      Τα αλίπαστα  (τα ταρίχη)